Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie


Nepřihlášený uživatel

/ #514

2015-11-19 14:37

Západ na rozcestí: „Systém vás nepotřebuje“. Aneb „Základní příjem“ pro uprchlíky? Videa

Otázka tzv. „základního příjmu“ (viz úvodní video) je v Evropě už dlouho probírána a zvažována. Základní příjem je neokeynesiánská metoda, jež je podobna Rooseveltovu plánu a která nalézá východisko z krize v dostání peněz dolů, ke spodním vrstvám obyvatelstva, ovšem s bonusem navíc – sází nikoliv na plánované hospodářství, nýbrž na seberealizační potenciál obyvatelstva, jemuž je ponecháno na vůli, jak naloží s výhodami plynoucími z odstranění rizik samostatně se rozhodující existence. S touto teorií poprvé přišel Belgičan Van Parijs a první referendum o zavedení základního příjmu „náhodou“ proběhlo ve Švýcarsku v roce 2012 (více).

Základní mzda jako řešení nepotřebnosti pracovní síly?

A jsme zpět u základní mzdy, jakožto řešení toho, že západní ekonomika je v koncích, protože k efektivitě jí díky technologiím stačí jen minimum pracovní síly. Jak v přednášce Ilony Švihlíkové, tak v článku Milana Zeleného je zdůrazňována role přírodních zdrojů a nebezpečí jejich dalšího drancování. Povznést asijské a africké země na úroveň západní kultury by znamenalo další a tím již neudržitelné drancování. Řešením tedy není dostat zbytek světa na úroveň atlantické kultury, ale atlantickou kulturu na úroveň zaostalých kultur.

A tímto pohledem, kdo bude za „základní příjem“ vděčný a tím poslušný a kdo naopak se bude bouřit? Je to Evropan nebo uprchlík, přes koho lze „restartovat“ lidstvo? Čí hodnoty je vhodné podporovat a čí naopak zastavit?

Krize člověka atlantické kultury (bílého člověka?)

Ale především – jak si Evropa, resp. atlantický člověk, představuje svůj další růst, zastaví-li příval uprchlíků a nezmění-li nic na svém konzumním a tím drancujícím způsobu života? Vždyť je tak či tak v koncích! Kolik pracovních uplatnění už zrušil jen proto, že si výrobky koupí za pakatel, protože vyrobené za minimální mzdu někde na opačném konci světa? Nakolik přistoupil na své ovládnutí tím, že všechno roste v supermarketech a jediné co potřebuje, je dostatek peněz?  Nakolik přistoupil na své zotročení tím, že za cenu vlastního zadlužení prahne po každé nové technologii a módním výstřelku a vším tak živí systém korporací a bank, který ho vede k sebezáhubě? A dochází dokonce atlantický člověk k přesvědčení, že k udržení těchto „hodnot“ už nepotřebuje nic jiného, než zbraň v ruce?

VICE-Západ na rozcestí: „Systém vás nepotřebuje“. Aneb „Základní příjem“ pro uprchlíky? Videa