Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie


Nepřihlášený uživatel

/ #511

2015-11-17 13:29

IS varuje USA a Rusko (videa),USA odmítají uprchlíky, Rusko potvrdilo teroristický útok na A321, Hollande volá po velké koalici, EU aktivuje článek 42 Lisabonské smlouvy

 

Jestli uprchlická krize nechávala západní svět stále v klidu, po masakru v Paříži z 13. listopadu se jeho postoje mění. A ač evropští politici stále volají, že není důvod odmítat uprchlíky, jejich řeč už nezní tak přesvědčivě. Polsko se ihned nechalo slyšet, že žádné uprchlíky nepřijme (zde), nově se ale ozvalo sedm států USA, které se rozhodly zablokovat v americkém kongresu plán na přijetí 10-ti tisíce uprchlíků ze Sýrie (zde).

 EU aktivuje článek 42 Lisabonské smlouvy, dojde i na článek 5 NATO?

Evropská unie po pátečních útocích v Paříži poprvé ve své historii aktivuje článek unijní smlouvy o tom, že ostatní země napadenému státu poskytnou pomoc a podporu všemi prostředky. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian řekl, že jeho kolegové tuto žádost Paříže jednomyslně podpořili. O konkrétní podobě chce Francie s partnery jednat dvoustranně.

Le Drian přitom naznačil, že může jít jak o přímou podporu a zapojení do operací v Sýrii a Iráku, tak o převzetí části úkolů, které francouzské jednotky nyní plní jinde ve světě.

 VICE-IS varuje USA a Rusko (videa),USA odmítají uprchlíky, Rusko potvrdilo teroristický útok na A321, Hollande volá po velké koalici, EU aktivuje článek 42 Lisabonské smlouvy