Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie


Nepřihlášený uživatel

/ #509

2015-11-17 08:20

Masakr v Paříži v kontextu reality

V souvislosti s děním v Paříži Tereza Spencerová shrnuje celé dění na Blízkém východě od vzniku Islámského státu. Její článek vkládám.   

S politiky a spojenci, které Evropa v posledních dekádách má, už žádné skutečné nepřátele ani nepotřebuje. Jde to už nějak moc rychle. Před dvěma týdny ruský airbus s 224 lidmi na palubě, v týdnupřes 40 zabitých lidí v Bejrútu, další masakry v Bagdádu, teď Paříž, letos už podruhé, byť skutečný výčet akcí Islámského státu (Daeše) po celém světě a jen v letošním roce je samozřejmě mnohem delší, a to do něj netřeba ani počítat válku v Sýrii.

Za prvé. Válku a následný krvavý chaos na Blízkém východě rozpoutal Západ a Daeš podle všeho vzniklv Camp Bucca, americkém zajateckém táboře, v Iráku, a to někdy v letech 2004 až 2006. Tehdy v něm byl vězněn nynější „chalífa“ Daeše Abú Bakr Bagdádí a další duchovní vůdci Daeše, přičemž jeho páteř tvořízneuznaní stratégové ze Saddámovy tajné služby, která byla rozprášena po americké invazi do Iráku. Nedávno odtajněné dokumenty Pentagonu navíc ukazují, že tajná služba americké armády DIA už na počátku roku 2012 považovala Islámský stát za „strategický nástroj“, přičemž generál Michael Flynn, který loni odstoupil z postu šéfa DIA, letos v srpnu v rozhovoru pro Al Džazíru konstatoval, že Obamova administrativa nedbala na varování zpravodajců, podle nichž zahraniční podpora syrským rebelům pomáhá vzestupu Daeše.

„Myslím, že to bylo rozhodnutí. Myslím, že to bylo vědomé rozhodnutí,“ shrnul generál Flynn s tím, že Bílý dům přihlížel vzniku a posilování Daeše coby nástroje ke svržení Bašára Asada a nechával na Perském zálivu a Turecku, aby džihád v Sýrii financoval. To vše pak vysvětluje i mediálně nafukované výsledky amerických náletů proti Daeši. Penzionovaný generál Jack Kean ho letos v létě při senátním slyšení popsal následovně: „Pětasedmdesát procent náletů, které v současnosti provádíme, končí tím, že se naše letadla vracejí, aniž by shodily bomby, většinou proto, že nemohou najít cíl nebo ho nejsou s to přesně identifikovat.“

Za druhé. USA nechávají Perský záliv a Turecko, aby džihád v Sýrii financovaly a vyzbrojovaly. Saúdové a Katar tak činí v zápalu šíření svého nenávistného vahhábismu, Turecko v puzení svrhnout Bašára Asada a ovládnout region, výsledek je ale stejný. Britský The Guardian letos v srpnu uvedl, že americké tajné služby mají v rukou „nepopiratelné“ dokumenty a flash disky, které mohou v plném rozsahu odhalit míru aliance mezi Ankarou a Daešem. Byly objeveny po loňském náletu na dům „ministra financí“ Islámského státu Abú Sajjáfa, který mimo jiné řídil i ropné obchody IS v Sýrii. Jen prodejem ukradené syrské ropy do Turecka si Islámský stát loni mohl přijít až na čtyři miliony dolarů denně, byť konzervativnější odhady mluví o 10 milionech dolarů měsíčně.

Černé ropné kšefty, stejně jako dodávky zbraní, výbušnin, potravin nebo historických památek ukradených v Sýrii, jsou už delší dobu „veřejným tajemstvím“, odhalujícím i reálné poměry uvnitř NATO – někteří členové aliance aktivně podporují mezinárodní terorismus, zatímco další o tom všem vědí do posledního detailu, ale mlčí a nechávají si trumfy k příhodnému vydírání.

VICE-Masakr v Paříži v kontextu reality