Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie


Nepřihlášený uživatel

/ #467

2015-10-22 09:30

Rusko může zastavit uprchlickou vlnu

S přibývajícími úspěchy Ruska v Sýrii začalo přibývat pozitivních komentářů na adresu Ruska i v jiných oblastech. A především v té, která je pro Evropu nejaktuálnější – na téma uprchlické krize. Deník Washington Times uvádí, že zatímco Obama a další evropští lídři jen netrpělivě přihlížejí krokům Putina a jeho podpoře Asada, Rusko může radikálně změnit situaci v Sýrii a nejen ukončit trvající konflikt, ale zároveň zastavit tok uprchlíků.

„Zatímco prezident Obama, spolu s dalšími evropskými vůdci lomí rukama a úzkostlivě sleduje Putina, posílení postavení syrského prezidenta Bašára al-Asada může změnit situaci a skoncovat s konfliktem, který umožní zoufalým Syřanům, aby zůstali ve své zemi“, – píše deník.

„Jedním z paradoxů naší doby je, že Putin může ukončit krveprolití v Sýrii na základě národních zájmů. To je mimo chápání amerického prezidenta „světa“, který nyní stojí na vedlejší koleji a fňuká nad skutečností, že Rusko převzalo vedoucí roli na Blízkém východě, „- píše se v článku (zdroj).

 Rusko, Sýrie – kam se posunul svět. A co chce sdělit Jimmy Carter?

Od začátku svých operací v Sýrii Rusko žádá západní země a obzvláště USA o spolupráci, především o mapy pozic základen IS a o uvolnění vzdušného prostoru tak, aby si letadla nepřekážela a byly vyloučeny případné incidenty (úvodní žádost Ruska, aby americká letadla opustila vzdušný prostor Sýrie, neboť tam jsou v podstatě nelegálně).

Místo spolupráce Rusko od začátku čelilo (a čelí) informační válce („bombarduje civilisty“, bombarduje „mírumilovnou“ opozici) a prognózám, jak „uvízne v bahně“. Ke zklamání USA a podle jejich noty tančící Evropy se ale Rusko v bahně netopí, naopak, už po prvních dnech se ukázalo být v boji proti IS skutečně úspěšným a dále v tom pokračuje. Průlomem se stalo použití raket Kalibr, po kterém komentáře k ruským zbraním neustávají.

Vojenská síla Ruska šokovala svět

Reakce stále pokračují a např. podle italského novináře: „trauma“, které dostaly USA, je srovnatelné s vypuštěním prvního umělého sputniku Země v roce 1957. Ale jestli tehdy byla pro Washington nečekaná úroveň technologií, tak teď je to stav „vojenského stroje“, který se Rusku podařilo „opatrně spustit“ dokonce v době poklesu cen za ropu. Následkem toho prezident USA Barack Obama „kardinálně změnil kurs“ a odmítl vyvést vojska z Afghánistánu, poznamenává novinář.

Američané a Evropané si do poslední chvíle představovali ruská vojska jako „miliony vojáků v obnošené uniformě a miliony tun železa“, píše Il Giornale, ale teď vojenská technika, velitelská střediska a dokonce uniforma ruské armády vypadají „doslova jak na výstavě“. A bojuje ta armáda odpovídajícím způsobem, poznamenává Guzzanti (zdroj).

Německý tisk: Bílý dům zbytečně neprojevil zájem o nabídku Moskvy, aby vytvořily společnou strategii pro boj proti IS, a nyní jsou Spojené státy nuceny s úžasem sledovat, jak ruské vojenské letectvo uštědřuje údery pozicím militantů, a zároveň si musí přiznat, že neexistuje vlastní strategie, uvedly Süddeutsche Zeitung.

Deník konstatuje, že ve Washingtonu nechápou, jak se Rusku podařilo přeskupit své síly v tak krátkém čase, přestože Moskva už dlouho pracuje na modernizaci armády, a jak ukázaly nedávné události, její úsilí přináší působivé výsledky.

Od počátku ruských leteckých úderů v Sýrii mezi Moskvou a Washingtonem dochází k obratu v konkurenci nejen na politické, ale i na vojenské úrovni, zdůrazňuje Süddeutsche Zeitung. Účast v syrském konfliktu dalo Rusku příležitost prokázat svou vojenskou moc, což se mu, podle autora, daří. Zvláště zapůsobily pokročilé bombardéry Su-34, na jejichž palubě mohou být řízené střely „vzduch-vzduch“ a přesně naváděná munice, poznamenaly noviny.

Americká armáda, včetně Bena Hodgese, velitele amerických sil v Evropě, uznávají, že nemohli předvídat schopnost ruských ozbrojených sil tak rychle reagovat na události v Sýrii, a ministr zahraničí USA John Kerry se v průběhu příštího setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem bude moci osobně ujistit, že Moskva si je jistá sama sebou více, než kdy jindy, uzavřely noviny (zdroj).

VICE-Rusko, Sýrie – kam se posunul svět. A co chce sdělit Jimmy Carter?