Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie


Nepřihlášený uživatel

/ #251 Nepřítelem není Rusko, nepřítelem je sucho a Islámský stát

2015-08-03 14:04

Nepřítelem není Rusko, nepřítelem je sucho a Islámský stát

Na internetu jsem narazila na rozhovor, který nabízí natolik celostní pohled na současný svět a jeho problémy, že jej považuji za hodný šíření a vkládám na zdejší stránky.    

Vývoj i předpoklad budoucnosti kapitalistické éry analyzuje v rozhovoru český politolog a bývalý poradce komunistických premiérů Adamce a Čalfy Oskar Krejčí. V určité fázi se systém může stát neudržitelným, protože sociální napětí bude vyžadovat změnu, ale tou změnou může být fašizace,“ uvedl.

Je to už sedm let od začátku velké ekonomické krize, která začala krachem amerických bank. Mnozí odborníci, jako řecký exministr financí a ekonom Varoufakis, tepali finanční systém jako cosi založeného na bublinách, na dominanci dolaru a na neustálém snižování reálných mezd. Kam jsme se v té diskusi o současném kapitalismu za sedm let dostali?

Krize, která vypukla v roce 2008, ukázala velmi slabá místa současného kapitalismu. Na první pohled to vypadalo jako úvěrová nebo bankovní krize. Ve skutečnosti se ukazuje, že způsob podnikání, kterým pracuje Západ, má výrazné limity. Vždy potřebuje oblast, ze které může vysávat dodatečné prostředky.

Existují ekonomové, kteří tvrdí, že kdyby se nezhroutil socialistický blok v roce 1989, a Západ tak nezískal obrovské miliardy, sám by dospěl ke krachu, protože rezervy neměl. V současné době se odhaduje, že je přibližně 1000 bilionů peněz, které nejsou kryté. Jsou to samozřejmě jedničky a nuly, ale v konkrétním účetnictví, kdybyste je dala na trh… Nikdo neví, co s kapitalismem dělat. I proto se dějí expanze do volných oblastí; existuje snaha vysát tu Rusko, tu Čínu. Jde o klasické rozpínání kapitálu, které naráží na své hranice.

ODKAZ-Nepřítelem není Rusko, nepřítelem je sucho a Islámský stát