Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie


Nepřihlášený uživatel

/ #209 Pravda o Sýrii, která se do médií nedostane

2015-07-09 09:19

Ti, kdo hovoří o šťastném soužití náboženských komunit před vypuknutím války, mají pravdu, zdůrazňuje italský biskup Nazzaro a vypráví: Před nástupem Assadova otce jsem měl stále za zády tajnou policii a musel jsem zemi opustit. Za vlády obou Assadů nastaly výrazné změny. Mohli jsem se klidně pohybovat po ulicích dlouho do noci a bez jakéhokoliv omezení jezdit po celé zemi. Vládla svoboda a vzájemný respekt. V květnu procházela Aleppem procesí, na která se muslimové dívali zvědavě, avšak uctivě. O vánocích a velikonocích nám přicházeli přát islámští vůdci a my jsme přání opětovali v závěru ramadánu. Všichni měli stejná práva, ve vládě byli křesťanští ministři.

Současný ministr zahraničí je křesťan, podotýká apoštolský vikář syrského Aleppa a povzdechne si: Pak na vlně arabského jara, působícího všude jen zmatek, přišla revoluce. Každému, kdo byl ochoten na náměstí křičet proti Assadovi, bylo vypláceno 10 dolarů. A dalších deset navrch za každého kamaráda, kterého přivedl s sebou. Když někdo sehnal dvacet lidí, vydělal si průměrný měsíční plat.

Syřané prý nebyli spokojeni s Assadovým režimem, pokračuje biskup, v jaké zemi ale lid nekritizuje svou vládu? Většina národa stála a stojí za Assadem. V tom, co se tvrdí, je hodně smyšleného, např. báchorka o uplatňování stanného práva v Sýrii, o režimním omezování svobody ve stavu nebezpečí. Jsou to možná staré zákony, které ale nikdy nebyly aplikovány.

Západ chce údajně zavést v Sýrii demokracii. Jakou demokracii? Máme ji snad v Itálii a jinde?, dotazuje se apoštolský vikář. Začalo se válkou v Afghánistánu, pak přišel Irák, na to Libye...kde však rozkvetla nějaká demokracie? Domnívám se, že jediným důsledkem tohoto "exportu demokracie" je nesmírná devastace a pokračující mizení křesťanů z blízkovýchodních zemí, říká Mons. Nazzaro a upozorňuje: V Bahrajnu vládne sunnitská menšina šíitské -- téměř bezprávné -- většině. Již delší čas tam dochází ke střetům a represím, nikdo o tom však nemluví. V Saúdské Arábii nepožívají šíité a křesťané žádných práv. Západní společenství však "vyváží" svou demokracii pouze do Sýrie, uzavírá italský biskup a vrací se do svého sídelního města Aleppa.

Před osmi devíti měsíci válka dorazila i k nám, protože obyvatelé města neprotestovali proti Assadovi. Teď manifestují, avšak proti oběma stranám konfliktu, aby už byl klid. Bohatí Aleppané odešli a chudí přišli o všechno. Katolická církev se snaží pomáhat, jak může; místní jezuitská jídelna vaří pro 8000 lidí denně. Všechny křesťanské i muslimské komunity pomáhají obyvatelům nehledě na náboženské rozdíly. Převládá bratrství, které je starobylým rysem této země, zdůrazňuje biskup Nazzaro. Vzápětí odsuzuje zločinný způsob financování povstaleckých jednotek -- únosy chudých lidí, za které je požadováno nereálné výkupné.