Vraťte nám noční kotvení

Brtník

/ #99 Vše souvisí se vším...

2015-05-05 13:38

Zákaz nočního kotvení je opravdu absurdní, leč v podstatě ne neznámý. Vždyť na horní Vltavě již před dlouhou dobou bylo zapovězeno táboření (myslím dokonce i vystoupení na břeh) mimo vyhrazená tábořiště. Nyní to přišlo i na jachtaře. Dělá to na mne dojem, že vypadla část textu a uveřejněný text nedává smysl. Snad v tom opravdu není zlý či zištný úmysl, ale vyloučit se to nedá. Dávný zákaz hausbótů byla udajně sázka mocných...
     Stran nepořádku na březích, také myslím, že zdrojem nepříjemností budou nejspíš tzv. „zážitkáři“. I obyvatelé kempů, tedy spíš jejich nudící se ratolesti, dovedou znepříjemnit život jak jachtařům (skáčou po lodích a molu) tak i přírodě (ne jednou jsem zažil, jak dítka nebyla líná (div se světe!) obrátit všechny kameny na břehu pasouc po užovkách).
     Bobek, přímo na lesním chodníku, zajisté nezanechá milovník přírody, který se tam notabene vrací, ale nejspíš ten, který se přírody bojí, neb ji pociťuje jako proradného nepřítele...
Pamatuji dobu, kdy byly zakázány pomocné motory pro plachetnice. V úsecích, kde nelze jet pomocí plachet, jsme se plížívali ve tři v noci a když jsme zakotvili, chataři nás občas naprášili orgánům... Byla to asi závist, že oni smrdí na fleku (a hájí svůj majetek) a my, svoloč pirátská, můžeme kamkoli.
     Ještě jsem si vzpomněl, že orgáni jednu dobu šli po lodích zakotvených pomocí lana přes kmen stromu na břehu. Doporučovalo se zatlouct (do jejich kořenů) kolík... Zákaz nočního kotvení možná také vychází z podobné úvahy. Čili, už se nedivím ničemu.
     Po revoluci lobbisté prosadili zákaz motorů starších 25 let přesto, že obvykle jsou maloobsahové a málo užívané. Ohromné lodě, letící ve skluzu (poháněné mnohonásobně větším motorem) nikomu nevadí. Tedy kromě jachtařů, kterým za pár vteřin zakotvená loď skáče metr nahoru a dolů... Pravda na obranu údů Plavební správy parafráze klasika: rychlou loď nedohoníš a dohoníš-li, kdoví kdo ji řídí... Snazší a bezpečnější je buzerovat běžné jachtaře.