Češi proti putinovým Nočním vlkům (otevřený dopis vládě ČR)


Nepřihlášený uživatel

/ #465

2015-04-28 14:55

Zákazem průjezdu Nočních vlků se Evropa sama dostala do pasti!


28.duben 2015 - 16:05



Padají do pasti, protože jejich rozhodnutí ukazuje na nedostatek základních demokratických svobod a ukazuje, jak blízko posunuly svoji politiku k nové studené válce.

Noční vlci začali svoji cestu 25. dubna, a to navzdory skutečnosti, že česká a polská vláda již oznámily zákaz překračování hranic pro ruské motorkáře, píše německý Telepolis. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu popřál členům motocyklového klubu štěstí a se značnou ironií řekl, že přes Polsko budou muset projet s tankovou kolonou. „Není to zrovna to, co opravdu pomohlo zlepšit náladu" v Evropě, uvedlo ale německé vydání.

Jak bylo uvedeno v článku, Noční vlci již navštívili Chatyň a položili květiny u památníku „válečných hrdinů". V Bělorusku byli ruští motocyklisté zdraveni velmi vřele, s ujištěním, že Rusové a Bělorusové jsou „navždy bratry" píše autor.

Polsko nechce, aby klub motocyklistů vstoupil do země, protože prý účastníci neposkytli dostatečné informace o plánované trase, což by znamenalo, že by Noční vlci museli jet přes Ukrajinu, „a to by bylo ještě víc provokativní“. Přičemž ne všichni v Polsku jsou naladěni proti ruský motorkářům, zdůrazňuje autor. „Polští motorkáři nic nenamítají a nabídli podporu ruskému klubu, konstatuje Telepolis.

Noční vlci - ostré prohlídky v Polsku, stejně je nepustili!

Německá vláda nechce Nočním vlkům dát vízum a umožnit jim vstup na své území. Německé úřady zároveň tvrdí, že motocyklistům musí zabránit průjezdu kvůli „riziku narušení bezpečnosti a pořádku" v zemi, uvádí článek. Kromě toho Německo prý nechce podporovat „ruské nacionalisty", aby „předvedli" a „rozhodně vystupuje proti jakémukoli zneužití nesmírného utrpení padlých a odporu proti nacistické nadvládě".

Noční vlci mezitím oznámili, že 20 motorkáři, kteří obdrželi víza, mají v úmyslu vstoupit do Německa jeden po druhém, aby se pak sešli v Berlíně. „O žádných provokacích není řeč," uvedli.

Provokace spočívá v tom, že vláda udělala z cesty motorkářů politickou událost a následně ji zakazují, zdůraznily noviny. Podle vůdce Nočních vlků Alexandra Zaldostanova, že se však nehodlají vzdát - pokud se zakáže vstup motorkářů přes hranici v koloně, budou přecházet jednotlivě na různých kontrolních bodech.

Vlády v Polsku, České republice a Německu zahnaly samy sebe svojí reakcí do pasti, zdůrazňuje autor. V důsledku toho mohou být obviněny, že neumožňují svobodu názoru. Kromě toho zákaz zbytečně zvyšuje důležitost této akce, která zahrnovala jen několik motorkářů, poznamenal autor publikace. Ještě horší podezření je, že výčitky vůči Rusku, že uplatňuje jen jakousi  „řízenou demokracii", mohou být platné pro většinu Evropy. A bude to tak, pokud pod vymyšlenou záminkou zakazuje akci, která se ji politicky nelíbí, zdůraznil autor.

Výmluva, že „20 ruských bajkerů může ohrozit bezpečnost Německa je prostě hloupý argument,  shrnuje Telepolis. Nicméně to ukazuje, jak je blízko německá politika  ke studené válce.