Zákaz norování

Anton

/ #199 norování

2015-04-21 21:37

Přeji všem diskutujícím dobrý den. Musím říci, že diskuze, názory a stránka na FB myslivecké excesy na mě jako na myslivce docela silně zapůsobili. Především názory smrt myslivcům a zelené lůze, která vraždí a bůh ví co. Je mi líto lidí, kteří mají pouze jenom takové názory, ale pokud se Vám tím uleví, tak je to aspoň ku prospěchu.

Zajímavější jsou názory o zemědělství, biotopu, regulace lišek, kvůli drobné zvěři, že by někteří nechali zastřelit lišku, ale kontaktní norování je pro ně kruté. Dále, že není expertýza na to, že je třeba lišku lovit, že se bude samoregulovat. Nebudu se hádat, ale můžu Vám dát jednoduchý příklad za dobu, co jsem myslivcem.

V naší honitbě bylo sporadické množství zvěře, vyjímkou byl rok 2008, kdy byla dobrá zima a narodilo se mnoho myší. Tedy větší množství potravy pro lišky a káňata.Pak jsem na honě na dravou zvěř viděl ojedinělou věc a to cca 25 zajíců, rok předtím ani potom jsem jich tolik neviděl. Loni jsem viděl jenom jednoho. Od roku 2007 se u nás zajíc neloví. V roce 2012 jsme začali s kontaktním norováním v jedné části honitby, kde je více krytin a aniž by jsme něco vysazovali, tak se zde vrátil bažant a koroptev. Mě tato zkušenost říká jedno a to, že se nám prakticky ukázalo, že liška byla obrovskou překážkou k obnovení drobné zvěře. Vám některým to řekne třeba něco jiného, ale prakticky a laicky vidím výsledek i bez hlubší analýzy. Přitom jsem při prosincovém honu viděl dalších 13 ks lišek, takže v naší honitbě určitě ještě jsou o to se nebojím. Přitom zoologové tvrdí, že by liška samotář měla obhospodařovat 200 - 300 ha. My máme 1800:200 = 9, já jich jenom viděl 13. Myslíte, že jich je málo?

V druhé části honitby je více polí než remízek, umělé nory nám tam nechce nikdo povolit a do přírodních nechceme zasahovat ani psi ani bagry. Ale je tam vesnice a tam nám lidi naopak nemůžou přijít na jméno, že s liškami a kunami nic neděláme... a bohužel to vyústilo v jednu tragédii, kdy lidé začali pohazovat po polích různé návnady, bohužel to odnesl pes, ale zase jsme byli špatní my myslivci. Před měsícem chytla jedna bábrle lišče (které se teď začíná učit lovit) do sklopce u svého baráku a dostala skvělý nápad jej utopit v sudu. Je to humánní? Asi ne, ale řekněte to 70 leté ženské, které předtím liška vzala 4 slepice. Bůh ví, co dělají ostatní. A cp by jste dělali vy? Kdyby Vás to zvíře připravilo o cca 700 stovek a důchod by jste měli 8 tisíc.

Poslední věcí, která mě zarážela v diskuzi je to, že když klesne drobná měla by klesnout také počet lišek autoregulací, ale to se zase bije s názorem jiného diskutujícího, který mluvil o biotopech u nás. Každý, kdo si přečetl nějakou literaturu o liškách či divočácích, tak se tam dočte, že jsoou to přizpůsobivá zvířata, která dokáží migrovat. Z toho zase já vyvozuji, že liška, kde nenajde potravu, tak dokáže jít o dům dále.

Abych to zakončil. Nelíbí se mi, jak se lidé fotí s ulovenou zvěří. Ulovené zvěři se má vzdát hold. Druhá věc je, jak chcete populaci lišek regulovat, když ne norováním? Něco zakázat je vždy jednoduché, ale vymyslet nějaký jiný návod je těžší. NOROVÁNÍ MLÁĎAT VYPADÁ HODNĚ NECHUTNĚ (dle videíí), ale já mám bohužel zkušenost, že díky tomu se nám do honitby vrátila zvěř ve větším počtu, která z naší honitby vymizela. Podotýkám, že drobná se u nás nestřílela cca 8 let. A i předtím se jednalo vždy max o 1-2 kusy kohouta či zajíce. Jediné čeho je u nás dost je sparkáté, ale tu za nás střílejí AUTA. Než dojde k povolení odlovu v květnu, tak máme 15 z 16 povolených sražených.

Být myslivcem je privilegium?  Je to volba každého z nás...Kritizovat někoho, který za svoje staví krmelce, čistí rybníky, zajišťuje krmení, ořezává spadlé stromy, dělá krmná zařízení, stará se o remízky, čistí je od papírků, sbírá zbytky zvířat, které řidiči či pytláci zabijí (a jsou tam i lišky) dělá dětem a postiženým přednášky, bere je do přírody a ukazuje zvířata, která v ní zbyla. Být imrvére kontrolován správou odboru životního prostředí a Policií, pak pomlouvám spoluobčany, že to se nestřílí a žere jim slepice, napadá kachny... to je to privilegium, obětovat svůj čas proto, aby se v přírodě dalo na něco dívat.

Děkuji za všechny nevulgární názory, přinutily mě k zamyšlení...pokud si myslíte, že Váš názor je ten správný, tak za něj bojujte, já se určitě nepřipojím, ale v případě Vašeho úspěchu se samozřejmě podřídíme zákonu.

Zdraví Antonín Šerák

abcdef