Zajištění základních podmínek pro výuku dětí ZŠ Černošice

T. Steinwald

/ #73 Proč nepodpořím tuto petici

2014-11-30 14:28

Vážení diskutující,

Tato petice je velmi obecná a body v ní uvedené na první pohled dávají smysl, jsou ale vytržené z kontextu. Organizátorky petice zaštiťující se bojem o dobro našich dětí využívají pro prosazení svých cílů systém očerňovaní pomocí nepravd nebo polopravd a zcela opomíjí jakékoliv argumenty, které nepodporují jejich pohled na věc. Zúčastnil jsem se jednání školské rady s rodiči a hlavním dojmem, který jsem si z projevů dam organizujících petici odnesl bylo "volání po hlavě ředitelky" a touha po osobní mstě.

V této diskusi se nedaří oddělit názory paní ředitelku od konkretních problémů, kterým škola čelí, přičemž některé z nich opravdu nelze přičíst novému vedení. 

Vnímám velmi intenzivně, že existuje problém v komunikaci od školy směrem k rodičům a veřejnosti. Z tohoto bych ale vinil spíše vedení města jako zřizovatele. Nakonec vedení školy by mělo plnit zadání, které od vedení města přichází.

Nové vedení by mělo mít alespoň 12 měsíců na prokázání toho, že je nově nastolený směr správný. V chaosu zpusobeném odchody učitelů a s neustálou negativní kampaní v zádech bude velmi obtížné udržet i operativní řízení školy natož zavést jakoukoli pozitivní změnu. Změna vedení by teď ale neprospěla nikomu a nejméně pak našim dětem. Z hlediska přístupu ke vzdělávání některé ze změn, které jsem zaznamenal dávají smysl, nicméně pouze tomu, kdo se zamyslí nad tím, co budou zaměstnavatelé očekávat od našich dětí za 10-15 let. Na základní škole se učí základy a ty, které škola předává dnes, jsou i v kontextu současných požadavků téměř k ničemu.

Pokud někdo zastává postoj, že není třeba nic měnit, pokud se neprokázalo, že to nefunguje, pak říkám, že včera bylo pozdě. Zavést ale změnu, která je funkční, trvá mnohem déle než na toho, kdo se o změnu snaží naházet špínu. Proto tolik iniciativ zahyne už ve svém počátku.