Petice za zákaz používání herbicidu Roundup

David Palán

/ #58 Připojení k petici

2014-09-12 06:16

Dobrý den, jménem svým i Asociace pro bezpečné potraviny, jíž předsedám, se připojuji k petentům. Byť selektivním výběrem jednoho pesticidu z tisíce nelze se dobrat řešení problému (obludných rozměrů), přinejmenším však lze poukázat na jeho existenci.

Po pročtení diskuse považuji za nutné upozornit pana Žuldu. Zahradu mám doma o rozloze 2000 m2, ale jako osoba znalá vlivu reziduí pesticidů na lidský organismus bych si ji nikdy takovýmto svinstvem nepostříkal. To budu raději do senilního věku dokolečka plýt, nebo si ji vybetonuji. Zdánlivě jednoduchá, rychlá a účinná řešení bez postranních efektů neexistují.

Ostatně na toto existuje již i legislativa. Směrnice 2009/128/ES Rady a parlamentu EU říká:

odst. 16: Použití pesticidů může být zvláště nebezpečné ve velmi citlivých oblastech, jako jsou například lokality Natura 2000 chráněné v souladu se směrnicemi 79/409/EHS a 92/43/EHS. Na jiných místech, jako jsou veřejné parky a zahrady, sportoviště, rekreační plochy, školní pozemky a dětská hřiště, a v těsné blízkosti zdravotnických zařízení jsou rizika vyplývající z vystavení vlivu pesticidů vysoká. V těchto oblastech by mělo být používání pesticidů omezeno na minimum nebo zakázáno. Pokud se pesticidy používají, měla by být stanovena vhodná opatření pro řízení rizik a v prvé řadě by mělo být zvažováno používání pesticidů představujících nízké riziko a metod biologické ochrany.