Omluva za Tibet 2014

Jan Maška
Autor této petice

/ #927 Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 14:21

Dostal jsem zprávu na kterou jsem se pokusil, jak je mým zvykem, odpovědět. Bohužel se mi mail vrátil zpátky jako nedoručitelný, tak odpovídám zde.

Cituji původní zprávu:
"Petice je vyrazem postoje užitečnych idiotů americké imperiální politiky, když se jí nepodařilo vyvoláním povstání odjakživa lupičskych Khampů zajistit proamerickou "nezávislost" s raketami v tak strategickych horách. na rozdíl od Vás jsem tam byl."

Moje odpověď:

Dobrý den,

Nejprve bych chtěl poděkovat za Vaši zprávu. Obecně řečeno, je vždycky potřeba projevit názor, ať už je ten názor souhlasný či nesouhlasný. Mlčení většiny nikdy k ničemu nevedlo - jedině k neuspokojivé politické, hospodářské i morální situaci jakou dnes máme v ČR.

To že se petice, kterou jsem sepsal, zmiňuje právě o Tibetu, je dané několika faktory: zaprvé, ministr Zaorálek se svých činů a prohlášení dopustil právě v souvislosti s Tibetem. Zadruhé, Tibet je pravděpodobně světově nejznámější případ dlouhodobé svévolné okupace. Dalo by se klasifikovat jako shoda okolností že podporu porušování lidských práv vyjádřil p. Zaorálek právě v této souvislosti.

Je to o principu. Z mého hlediska je nepodstatné zdali se jedná o Tibet či jinou konkrétní zemi. Mé osobní stanovisko je principiální: Svoboda a právo na identitu jsou základními potřebami každého jednotlivce i národa, a měly by být za všech okolností respektovány. Couvnout z této pozice, ať už ze strachu či kvůli vidině budoucího zisku znamená zaprodat podstatu lidskosti. To je ten pro mne zásadní důvod pro který jsem petici zahájil.

Proto se také nemohu účastnit tolik populárních diskusí na hypotetická témata "jestli by bylo Tibetu lépe mimo Čínu nebo ne" a podobně. Na takové diskuse nejsem vybaven znalostmi a dostatečnou dávkou prorockých schopností. Jedná se mi o princip, a ten není hypotetický.

S pozdravem,
J.M.