Otevřený dopis - Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje


Nepřihlášený uživatel

/ #19

2013-11-09 09:26

Veřejný sektor je bez skrupulí vysáván, varovala tajná služba

Plzeňské depo za 12 miliard
Projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru (tedy tzv. PPP projekty) jsou pak podle kontrarozvědky sice propagovány jako výhodná alternativa, ale ve skutečnosti k prosazování veřejného zájmu nevedou. Stojí za tím mimo jiné právě najímání externích konzultantů a outsourcing poradenských činností.

Vedení jednotlivých projektů je podle tajné služby nákladné a neefektivní, což umožňuje systematické vysávání rozpočtů podobně jako v případě evropských dotací. „Nebezpečí je v tomto případě o to větší, že jde o skryté tunelování na dluh a přenášení dlouhodobých mandatorních závazků veřejných rozpočtů na budoucí generace správců veřejného majetku,“ uvádí výroční zpráva tajné služby.

Konkrétním příkladem takového problematického projektu je podle BIS spolupráce plzeňské radnice s firmami kolem společnosti Škoda Transportation při výstavbě nového depa pro plzeňský dopravní podnik a servis jeho vozidel.

„Jde o mimořádně závažný projekt přesahující cenou cca 12 miliard korun, dobou trvání 29 let a mírou rizik jiné srovnatelné projekty,“ varuje kontrarozvědka s tím, že plzeňský projekt provází řada pochybností včetně té o finanční výhodnosti pro město