Společně za propuštění dívek z Pákistánu


Nepřihlášený uživatel

/ #64 Re:

2013-11-08 19:39

#63: -

Milí přátelé, mohu-li  Vás všechny podporující tento dopis a sjednocení se v dobrém,takto oslovit. Nedá mi to  jako spoluautorce této výzvy na některé z  komentářů  nereagovat. Mluvila  jsem  s jednou z maminek děvčat a věřte mi, věci nejsou takové, jak se Vám na první  pohled může zdát.  Myslíte, že byla děvčata  nekritická - nerozvážná, když jela takovou krajinou sama atd. Ale  když nevíme,  jaké byly pohnutky a důvody pro jejich cestu, proč  právě touto oblastí projížděly, jak si prověřovaly bezpečnost cesty, jaké informace jim byly poskytnuty atd., prosím, nedělejme  předčasné soudy.  Celá tato situace má být varováním  i pro jiné cestovatele, že se nemohou zcela spolehnout na oficiální zdroje, které podávají informace o bezpečnosti  v dané oblasti a pokud už  jsme před rozhodnutím  jet  do podobné krajiny, kde se dá předpokládat zvýšené nebezpečí,  prověřovat z mnoha zdrojů rizika z toho plynoucí. Nakonec o život můžeme přijít i na našich silnicích a nemusíme prověřovat  vůbec nic. Stačí jeden arogantní řidič. Proto se musím postavit na obranu děvčat i jejich rodičů před předčasnými soudy.

Jsem velmi dojatá z množství podpisů  i  ze soucítění, které projevujete. Jménem matek děvčat Vám děkuji. Tomuto světu chybí dostatek lásky, soucitu, odpuštění   a porozumění i naslouchání druhému.  Na tom jsme postavily naše hlavně mateřské  modlitby, sjednotit se k dobrému. Neodplácejme zlé zlým, ani slovy, to není cesta.

Podobně i hodnocení a svým způsobem odsouzení, k čemu je víra dobrá?  Přece proto, že jsou na zemi někteří lidé, kteří si neváží svého ani cizího života, neodsoudím zbytek, byť třeba jen menšinový, který je dobrý.  A je spousta lidí, kteří víru mají a podle ní skutečně žijí a jejich obětavé skutky  Lásky přinášejí ovoce ( viz Matka Tereza nebo i M. Gándhí). Nenávist vyvolává nenávist, ale laskavost plodí laskavost.  Zamysleli jsme se před tím než odsoudíme únosce nebo vraha, co ho k takovému jednání motivuje? Neznám  statistické průzkumy, asi by  by společným rysem příčin jednání těchto jedinců bylo, že ten člověk vyrůstal bez lásky, byl předmětem  nějakého  druhu týrání,  v ovzduší nenávisti,  strachu, vymývání hlavy, manipulace,  bez svobody a často z velké beznaděje a chudoby... Víra je i to, že se nevěří  v nic ...  a pak  podle toho  svět vypadá. Často si kladu otázku, co  my Evropané i Američané děláme špatně, že  jsme se o to dobré, co jsme si za ta léta tak těžce vydobili,  ještě nedokázali se světem, kde žena není člověkem, dítě je levnou pracovní silou atd., ještě  rozdělit. A tak se za celý tento pro mě nepochopitelný jiný svět prostě modlím v důvěře, že i v těchto oblastech světa  se to jednoho dne promění ... Modlím se za únosce i jejch rodiny, aby se jejich  tvrdé srdce  proměnilo, slitovalo a děvčata pustili domů. Odsuzuji jejich čin, jako každý jiný násilný zločin, ale zlo jim nepřeju. Spíše jim vyprošuji milost, aby pochopili,litovali  a napravili hrůznost svého jednání. Chápu Vaše naštvaná  a rozhořčená  slova, ale chceme-li lepší svět, musíme se snažit být lepší  sami. Děkuji Vám za pochopení těchto slov.

A závěrem malé PS : odpusťte pokud jsme někoho pohoršily překlepy nebo gramatickými chybami  v české verzi, jimiž se dehonestujeme, ale  raději se trochu  znevážím  a pak takovou drobnost napravím,  protože nám šlo více o obsah než o formu.  Budiž nám  rychlost,  s jakou jsme se pro tuto iniciativu pod  časovým tlakem rozhodly, omluvou.   Je to naše první zkušenost s takovou iniciativou,tak prosíme o shovívavost při Vašich soudech.Příště přizveme češtináře. :-)