Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz

/ #303 "Čipy Vás neochrání před kousnutím psa! GB"

2013-06-14 11:25

Krátce z obsahu článku: "Zpravodajské weby dvou nejčtenějších on-line deníků ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska „Guardian.co.uk“ („The Guardian“) a „Dailymail.co.uk“ („Mail Online“) přinesly loni v dubnu zprávy o důrazných protestech profesionálních chovatelů zvířat a zájmových organizací vůči nepravdivým tvrzením vlády premiéra Camerona, že zavedení povinné implantace cizích těles do živých těl zvířat - tzv. čipování - dokáže zabránit útokům psů a ochránit třeba poštovní doručovatele, policisty nebo starosty před psím kousnutím.

„Mail Online“ přímo v titulku své hlavní zprávy upozorňoval:

Povinné čipování „nezastaví psí útoky a může postihnout milióny poctivých občanů“.

Vždyť jen samotná aplikace jednoho mikročipu vycházela v Británii na 35 liber šterlinků (cca 1.100,-Kč). Rodiny chovající vícero domácích mazlíčků tak stát hodlal postihnout novým břemenem, které stejně nikdy nedokázal ve svobodném a ústavně chráněném právním systému vymáhat.

Spojené království samozřejmě není žádná diktatura, aby si zde policejní komanda vynucovala povinné očipování zvířat držených v soukromých nemovitostech. Nicméně z hlediska trestního práva už dokonce i v uvozovkách „konzervativní“ Cameronův kabinet navrhoval rozšíření odpovědnosti majitele psa za napadení člověka z dosud oprávněně postižitelného veřejného prostoru (náměstí, ulice, parky) také na soukromé pozemky (domy, byty, zahrady, garáže atd.), čímž by fakticky vláda narušila po tisíce let platný důvod k vlastnictví psa a jeho přirozený instinkt: chránit pána/lidskou rodinu vůči všem nezvaným návštěvníkům. Chov větších psích plemen by tak mohl dokonce úplně ztratit svůj smysl.

„Mail Online“ dále např. veřejnosti přetlumočil vyjádření statečné britské babičky sedmiletého chlapce, která svého vnuka uhájila v srpnu 2011 před útokem rotvajlera:

Žena přes svůj drsný zážitek občany moudře „varovala, že čipování nezabrání těmto dalším atakům.“"

Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/clanky-publikace-texty/cipy-vas-neochrani-pred-kousnutim-psa-gb.aspx