Petice PARK KRAVÍ HORA

Het

/ #24 Re: Re: ZAHRÁDKY NERUŠIT, NENÍ TO PŘEŽITEK, ALE UNIKÁT

2013-05-30 21:38

#23: Hana B. - Re: ZAHRÁDKY NERUŠIT, NENÍ TO PŘEŽITEK, ALE UNIKÁT

Hano, pravda, ale ještě je třeba říct, že nejen pro členy svazu a jejich rodiny, ale i přátele. Reálné využití zahrady je tak často daleko vyšší, než počet parcel krát čtyři. Například u nás na zahradě není nic neobvyklého, když se sejde tlupa maminek a na pískovišti se batolí deset svišťů -  jdeme raději na zahradu, než do veřejného parku. A děti mých kamarádek zde v létě pořádají oslavy svých narozenin, protože vhodný a finančně přijatelný prostor není jednoduché sehnat. Podobně to funguje i na mnoha jiných zahradách, každou druhou má totiž rodina s malými dětmi.
Mimochodem - u nás na Křídlovické je pěkný prostor na hřiště ve vnitrobloku, ale prolézačky jsou příliš malé na tu spoustu dětí, co tam chodí, nemluvě o různých potřebách různých věkových skupin dětí. Už se nám také stalo, že nám děti několikrát přišly ukázat použité "nádobíčko". O minovém poli hovínek na trávnících ve středu města ani nemluvím. V zahradách můžeme děti v bezpečí vypustit a ještě si nazobají ostružiny a zjistí, jak vlastně roste mrkev. Proto sem chodíme, kvůli dětem. Aby se mohli skutečně vylítat, užít si dětství, dobrodružství a objevů - tak jako jsme to měli my za totáče. A taky aby pochopili, že vyprodukovat jídlo stojí práci a přestali si myslet, že jahody rostou v plastové vaničce:D 
Vnímám to tak, že je mnoho důvodů, proč je lepší prožít dětství v kolonii,  než se poflakovat na sídlištích nebo chodit do parku. Ne každému vyhovuje to samé, proč neumožnit jiný typ "zábavy" tomu, kdo o to stojí? V zahrádkách tyto benefity vidíme a chceme je zprostředkovat i maminkám z širšího okolí, bez ohledu na to, zda mají nebo nemají v kolonii zahradu. Rádi bychom v osadě na vlastní náklady otevřeli prostor s hřištěm a jedlou zahradou, kde by si děti ze zahrad i z okolí mohly hrát, učit se a mlsat a maminky si v klidu posedět v bezpečném prostředí u kafe - jen najít vhodný prostor a něco peněz. Už teď ale zahrady umožňují řadu aktivit nezahrádkářům - nabízí využití např. formou existující školní zahrádky, možností exkurze s opékačkou pro školy a školky - stačí se domluvit.

Souhlasím s tím, že KH by měla zůstat zelená a nabízet brňanům možnost aktivního využití volného času. Proč ale uniformitu?