Petice proti vystěhování obyvatel z ul. Přednádraží

Marcus

/ #25 Pro všechny ty , kteří mají rádi paušalizující tvrzení

2013-05-12 08:32

Tvrzení: Češi smrdí,kradou, jenom chlastají pivo a jsou tlustí jak prasata. Pro ty, kteří by se snad cítili dotčení konstatuji, že všechna tato tvrzení se opírají o fakta. Smrad ( marketingový průzkum, že používáme nejméně aniperspiranty. Krademe ( v evropském srovnání máme jeden z největších indexů vězněných na 100 000 obyvatel). Pivo: míra spotřeby. V tabulkách obezity jsme v evropském srovnání na čelných místech. Že vy osobně nesmrdíte, nekradete, pivo si dáte jen po obědě a nemáte nadváhu? Máte smůlu, jste Čech. Je toto mé tvrzení paušalizující a postihující jen výsek reality? Ale samozřejmě, ale koho by to zajímalo?

Obávám se, že mám s Romy poněkud širší zkušenost, než většina internetových xenofobů. Pracuji jako sociální pracovník v rámci justice s odsouzenými a i zde jsem se potkal s Romy, kteří byli naprosto v pohodě, měli práci, rodinu a platili bydlení, stejně jako s takovými, kteří byli nesnesitelní a z pohledu majority asociální.Ovšem mám bohatou zkušenost s kriminalitou majority a mohu vás ujistit, že z tohoto srovnání Romové nevycházejí nijak hůře. Mezi "bílou" populací je natolik velká skupina problematických lidí, že vám garantuji, že kdyby je nastěhovali do ghetta, tak byste nadávali úplně stejně.Ovšem vedle bílého psychopatického stalkera si v tramvaji sednete s klidem, že?

Je jasné, že ghetta jsou problém a Romská minorita se zmítá v sociálních problémech, ovšem fašizující přístup nic neřeší.Romové jsou ovšem v jedné věci nezastupitelní, pro ty členy bílé majority , jejichž sociální situace se pohybuje na dohled od sociálního propadu ( a klidně tam zahrńme všech těch 60 % co nemají ani průměrný platú) mohou být skvělou referenční skupinou, která je nezastupitelná v tom, že víme že nkdo je na to hůře než my a koho můžeme případně pohodlně označit za viníky.
Ti komu vadí kauza Přednádražní, nechť si uvědomí, že postup uplatněný na Romy může být v budoucnu klidně použitý i na nájemníky s tou "správnou " barvou kůže.Že se to nemůže stát? Tak si zjistěte, že ministerstvo by rádo budovalo ubytovny, namísto sociálního bydlení. Tak abyste nebyli překvapeni, až tam budete chodit navštevovat babičku anebo tak skončíte na stáří sami.

Minochodem. Vyrostl jsem v Ostravě a rovněž v bytě s romskými sousedy. Fakt je, že jednou za čas byli přes zeď slyšet, protože byli hlučnější. No to mí nynější většinoví sousedé v navoněné bytové novostavbě se svým domácím kinem jsou také.