Petice za vydání posledních 2 knih z 12 dílné série Děti země

Vlasta

/ #27

2013-04-27 20:35

Naprosto nechápu proč měl cyklus "Děti země" dvě zcela rozebraná vydání, když byl tak neprodejný? První část knihy vyšla v roce 1993, druhá 1994, třetí 1995 a čtvrtá 1996. Kolem roku 2000 uvedl KK druhé vydání celého cyklu a v roce 2003 vyšlo první vydání dosud nevydané páté části. Zatímco v originále byla každá část vydávána jako jedna kniha o cca sedmistech až osmistech stánkách, KK z každé části udělal knihy dvě. Pátou část v roce 2003 prodával za 199,- Kč za díl, tj. za 398,- Kč. Pominu to, že již kvalita prvního a druhého vydáni byla nesrovnatelná. První vydání bylo na kvalitním papíru v laminovaných deskách s originálním potiskem. Druhé vydání mělo obyčejné bílé desky bez laminace s nadpisem na hřbetě a žlutý pravděpodobně recyklovaný papír.

Poslední dílo autorky, The Land of Painted Caves, je v originále k sehnání vázané za cca 330,- Kč, jako eBook za cca 180,- Kč. Úplně nejdražší vázané vydání v originále jsem našel za 30 $, tj. za cca 600,- Kč. Knihy podobného rozsahu dnes KK prodává od 220 do 320 Kč, tj. při zachování minulé praxe by tato část stála 440 až 640 Kč. Nevidím v cenách v zahraničí a u nás žádný velký rozdíl a autorská práva platí určitě i tam. Jestli je u nás jejich cena tak vysoká jak KK trvrdí, je to buď jeho neschopností anebo tím, že o ní vůbec nejednal.

Dokonce si myslím, že odpovědná osoba, která dnes u KK rozhoduje o tom, co se bude vydávat, nemá vůbec ponětí o čem cyklus Děti země je a nikdy ho nečetla.

Chápu, že dnes je pro každou organizaci hlavním ukazatelem zisk a ne spokojenost zákazníka. Keci o ní patří jen k líbivému rituálu. Chtějí rejžovat za každou cenu a čtenář je nezajímá. Mne ale zase nezajímá takovéhle vydavatelství. Řešil jsem to odhlášením z KK. Většina jejich publikací se dá s určitým zpožděním sehnat v Levných knihách a stejně mám v posledních letech problémy z jejich katalogu cokoli vybrat. Třeba jim časem docvakne, že buď budou vydávat to, co chtějí číst čtenáři anebo tu taky nemusí vůbec být.