Zachraňme Městský park ve Znojmě!
V první třetině minulého století byl Znojemský park oblíbený a dobře hodnocený nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Nepochybuji o odbornosti dnešních konkrétních projektantů, ale chybí předprojektový dialog, který by měl trvat jeden až dva roky a ve kterém by byl jasně poznán, pochopen a akceptován onen "duch místa" který byl u Znojemských parků tak významný.
V tomto předprojektovém dialogu měla mít místo jak odborná veřejnost včetně alespoň pokusů o diskuzi s více Českými i Evropskými projektanty a provozovateli parků a při dialogu by měla být i veřejnost, pamětníci a pod. Protože tady společně žijeme. A máme zkušenost jaký park je dobrý.
Ve Znojmě se toho najednou dost udělalo. Možná dobře. Někdy je ale otevřenost společného dialogu nahrazena neférovými kličkami města, aby se - proti názoru veřejnosti, prosadilo něco co také nemusí, v širším kontextu, vždy přinést dobrou věc. Asi se zase budu muset stydět. Vloni jsem se musel stydět před mými známými ve východních Čechách za Znojmo - podivně zadlážděné město.
Lubor Veleba
V parku jsem vyrostla,opravdu..bydleli jsme přímo u něj a děsí mě co z něj zbylo a co se zatim provedlo za úpravy.V již zničeném středním parku jsem v létě neviděla sedět jediného člověka a to nejen proto,že tam nebyl stín!naprosto šílená záležitost!!!Je potřeba tuto zrudnou devastaci zastavit a proto se určitě dostavim na demonstraci.
This comment has been removed by the person who wrote it.
Re:
Dobrý den,
děkuji Vám za podporu. Petice se samozřejmě netýká pouze znojemských občanů, ale všech, kteří mají ke Znojmu blízký vztah a není jim lhostejný osud parků. Stran červenolistých stromů s Vámi sdílím stejný názor. Tyto kultivary se v parcích používají jen jako solitérní stromy. Jsme patrně jediným městem v České republice, kde byla vysázena alej červonolistých stromů (Střední park s javorem horským purpurovým). Výsledek je i z hlediska estetického velmi skličující.
Přeji Vám pěkný den
S přátelským pozdravem
Petr Lazárek
Přeji hodně štěstí! Čierňavová
ignorace
Dobrý den, opravdu mi VELICE vadí ignorace současných mocipánů. Ve Znojmě jsem žil několik let a vždy se sem rád vracím. Od jisté doby ovšem s velkou obavou, co zde bylo opět NENÁVRATNĚ ZNIČENO. Zmizela malebná zakoutí na Václavském náměstí okolo kašny. Nynější stav je opravdu žalostný. Všude pouze kámen a AUTA. Jen tak dál páni z radnice. Po vykácení aleje v parku člověku zůstane akorát bolavé srdce.
Libor Kocanda MgA,restaurátor
ignorace dodatek
Klidně se přiváži ke stromu řetězem, pokud to bude třeba, protože proti hlouposti se musí použít jakýkoli prostředek.
PARK
Lidi zas nedělejte z komara velblouda jo .....park je už starší = vše doroste, raději třidte odpad, nekupujte si nove auta a mobily PEAS
| This discussion has been closed. |