Stop těžbě zlata
jsme mladá, zanedlouho tříčlenná rodina.
Koupili jsme pozemek v Prostřední Lhotě za účelem výstavby domku k trvalému bydlení v čistém a klidném kraji.
V případě zahájení těžby, (ač neradi) odstoupíme od úmyslu stavět a budeme nuceni pozemek prodat.
Jsme každopádně proti těžbě zlata jakýmkoliv způsobem na Mokrsku !
Tato těžba by nepochybně a nevratně zdevastovala Mokrsko, ale i celé krásné okolí !
S pozdravem,
Římovský&Jandová Prostřední Lhota 28.
Těžba v Mokrsku NE
V hodnoty víry v lásku, v člověka, v souznění s přírodou - víry ve vyšší motivy lidského bytí.
Tato záře, tento svit je příslibem, že až bude národu nejhůře, pak ne hora Blaník , ani kopec Drbákov či zlatonosná Čihadla, ale tisíce lidských srdcí otevřou své brány a rytířská záře z nich vycházející zažene temnou pohromu, celou zemi ohrožující ...
Lidé, kteří tuto zář v sobě nosí, jsou solí zdravého českého národa a to solí nad všechna zlata světa ....
Ponechme tedy našim budoucím generacím naději na světlo víry v lepší svět tvořený prostým respektováním pravdy: Sůl nad zlato !
Před dvaceti lety stoupá do prudkého šumavského kopce dvojice žen s krumpáčem, motykou a pletivem.
Babička s vnučkou. Té vnučce je čerstvých devatenáct let a představa, že stráví příštích pár hodin sázením smrčků a dubů, ji upřímně řečeno "moc nebere". Zato její babička se vyloženě těší. V restituci se jí vrátily pozemky a lesy v zplundrovaném stavu a ona se snaží, co ji síly stačí, uvést vše do pořádku.
"Podívej Zdeničko, tenhle les sázel můj děda, Pánbů mu dej lehký vodpočinutí", říká vnučce, když procházejí nádherným smíšeným lesem plným borůvek. "A my teď vysázíme les pro tvoje vnoučata, tak jdem na to, sázej je dva metry vod sebe a na kraje doubky, ať je v budoucnu pěkně vochrání před větrem." Střih - Je rok 2014, leden a já, o dvacet let starší vnučka, jdu se svojí pětaosmdesátiletou babičkou na "inšpekci" té naší lesní školky. Je to už les, jak má být. Pro někoho možná zcela banálně pohladím nejbližší větev a hlavou mi proběhne, jak je dobře, že tu po nás ten les zůstane našim dětem. Dalším generacím.
A ani kdyby se pod tím naším lesem nacházely celé hroudy zlata, nenechala bych na něj sáhnout. Uvědomme si, jak vypadá těžba zlata louhováním, jak to dopadá, když ,samozřejmě nedopatřením, dojde k úniku chemikálií, k jakému nevratnému zpustošení krajiny dojde.
Važme si naší země, práce našich předků, nenechme se prodat. Važme si naší historie a tím i sebe.
Zdeňka Žádníková Volencová
jsem obyčejný člověk. nepotřebuji k životu žádné zlato, zlaté šperky ani cihly. to co potřebuji je jíst, pít, mít rodinu a přátele při sobě a krásný výhled do naší české krajiny, když je nám smutno. takže nechci žádný hnusný povrchový důl, aby z toho co se vytěží měli potěšení bohatí povrchní lidé. a to je neodsuzuji, zlato je krásné a jistě má skvělé vlastnosti. ale kolik zdevastované přírody a zubožených lidských životů v rozvojových státech má nasvědomí?
, který nám vůbec nepomužou. Zničit něco krásného co ještě máme to umějí . Ale chránit, to ne.
Winston Churchill
Všichni lidé co žijí v České Republice by měli podepsat tuto petyci.
Rozhodně by to ale místní smetánka nedovolila.
!!! JSEM PROTI TEZBE - ZLATA !!!
/////////////////////////////////
| This discussion has been closed. |
nejsme přeci poslední generace lidí, která by chtěla vidět nádhernou přírodu v tomto kraji.
Podívejme se do Jižní Ameriky nebo Afriky, jak postupují nadnárodní společnosti v těžbě nerostných surovin na jejich území. Kdo z toho má největší zisk a kdo "ostrouhá".
Nevěřím dnešní legislativě, že by měla vše dostatečně pod kontrolou. Takže nevratná ekologická zátěž by byla sice "finančně vykoupena" ale jak? Rozhodně se to NEVYPLATÍ! DĚKUJI,ŽE NA MOKRSKU TĚŽIT NEBUDETE! S pozdravem. Chlápková