Protipetice na zrušení rally!

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Protipetice na zrušení rally!

pepe

#1

2012-11-12 19:50

Máte v sobě kousek obyčejného lidského citu a pochopení?

Anonymous

#2

2012-11-12 19:53

Máme a vy?V Česku žije hodně lidí co většinu života trávy rally tak nechtějte aby se zrušila!
smurf

#3 :P

2012-11-12 19:56

Neruste nam rally to ze jsou mezi nama i bezmozci to je tezko
pepe

#4

2012-11-12 19:58

Nechceme aby se zrušila, chceme, aby se nejezdila ve městech a na vesnicích! To je dost podstatný rozdíl!!!

Anonymous

#5

2012-11-12 19:59

Zatím co sem se tu díval na petice tak byla každá na zrušení rally.
pepe

#6 Re:

2012-11-12 20:01

#5: -

Tak si prosím pořádně přečtěte text, je tam jasně řečeno, že nemáme nic proti automobilovým sportům, ale požadujeme, aby se jezdili mimo obydlené oblasti

tomáš

#7 názor dopravního experta

2012-11-12 20:43

Stanislav Huml, dopravní expert
"Automobilové závody typu rallye na silnice rozhodně nepatří. Já osobně bych je okamžitě zakázal a přesunul na závodní okruhy.

Není přece myslitelné, aby se doslova celý národ před každým takovým závodem třásl strachy, kolik lidí zase zemře!

Mám pocit, že v Česku už nejsou lidé, kteří jsou schopni podobné akce uspořádat tak, aby se nikomu nic nestalo.

Určitá míra zodpovědnosti je podle mě i na odborech dopravy, kde organizátoři žádají o povolení závodů."
Big Proof

#8 tratě v ČR

2012-11-12 21:25

Bohužel v ČR nejsou pomalé tratě a protože průměrná rychlost v rychlostní zkoušce nesmí být více než 120km/h, zpomaluje se trať právě motanicemi ve vesnicích.
Big Proof

#9

2012-11-12 21:27

Rally má i pozitivní dopad. Zkouší se na ni věci jako tlumiče, brzdy atd. v extrémním zatížení a poznatky z toho se potom přenáší do výroby osobních automobilů.
pepe

#10 Re:

2012-11-12 22:04

#9: Big Proof -

No budiž, ale ať se jezdí mimo města a obce!!!!

vesan

#11

2012-11-13 00:07

Ubozí idioti, přál bych Vám, aby se nějaké rallye jelo přímo kolem Vašeho domu, nějaké auto nezvládlo úsek a skončilo Vám v klíně v obýváku!! Při ježdění obydlenou zónou je to stejně nebezpečné jako stání u silnice!!
Rallyman

#12 Re: názor dopravního experta

2012-11-13 08:03

#7: tomáš - názor dopravního experta 

 Větší kravinu jsem snad v životě neslyšel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

ŠutR

#13

2012-11-13 09:05

Je vůbec blbost se s někým, kdo tomu ai trošku nerozumí, hádat... Když vám to tak vadí, tak odstrańte z měst stadióny, protože sem tam tam někdo umře při rvačce, zakažte, aby vesnicí tekla voda, protože se tam někdo může utopit.... Česká republika mi připadá čím dál víc jako Amerika (taky takoví trotli)
Tomáš

#14 Jede se rallye, vypadněte!

2012-11-13 10:59

Dušan Kütner: Jede se rallye, vypadněte!

Před pár dny zesnulý Vladimír Jiránek kdysi dávno nakreslil vtip, v němž po ulici jede auto a hlas z megafonu na jeho střeše celému okolí důrazně oznamuje, že začal sjezd tehdejší Komunistické strany Československa, a obyvatelstvo se proto vyzývá, aby se okamžitě schovalo do úkrytu.

Roli pána s hlásnou troubou by nyní mohl převzít mluvčí Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky Josef Pátl či obecně pořadatelé tuzemských automobilových podniků ve volném prostoru.

Pokud totiž pořadatel nějaké byť třeba amatérské automobilové rallye neoznačí zahradu domu, kolem níž náhodou trasa závodu vede, jako divácké místo, měli by podle Pátla majitelé takové zahrady zůstat během závodu v domě a nevylézat kvůli bezpečnosti ven. Smutný důkaz toho, jak naprosto menšinová skupina automobilových bláznů se smrdícími a řvoucími auty nadřazuje právo na svou kratochvíli nad právo k soukromému majetku, které je ve vyspělých zemích nedotknutelné.

Příště by mohli pořadatelé rovnou požádat policii, aby dotyčnou obec vyklidila a obyvatele domů a majitele zahrad nahnala někam do ghetta, neboť pár desítek nadšenců s nabušenými auty se chce nenuceně pobavit, jak už to přece správní chlapi občas dělají.

A když to náhodou někdo z nich nezvládne, vyletí s vozem mimo trať a zabije u toho čtyři dívky, stačí přece říct, že za to nemůže neschopnost řidiče, ale vítr. Byť by při víkendové tragické události na Uherskobrodsku musel mít sílu přinejmenším hurikánu Sandy. Jó řidič, ten tvrdej chleba má.

http://zpravy.e15.cz/nazory/blogy-zapisnik/dusan-kutner-jede-se-rallye-vypadnete-931808
Tomáš

#15 Automobilový sport jsem měl rád, než jsem se nastěhoval na místo, kde se několikrát ročně závodí.

2012-11-13 11:00

Automobilový sport jsem měl rád, než jsem se nastěhoval na místo, kde se několikrát ročně závodí.

Tady jsou důvody:

1. Bezpečnost na silnici mimo konání rallye – den před závodem se jezdí seznamovací jízdy za plného provozu, přestože materiály pořadatelů tvrdí, že se musí dodržovat VŠECHNA (takto to zvýrazňují) pravidla silničního provozu, realita je jiná. Cca. tři dny před závodem je cesta plná “závodníků”, kteří lámou rychlostní rekordy na cestě, po které mně a mým sousedům chodí děti na autobusovou zastávku (je to cca 700m bez chodníku a jinudy se nedá jít), taktéž po cca dva dny po závodě je to podobné. Ale tohle jen část v průběhu celého roku, zvláště večer se najde hromada individuí, které tohle provozují. Minulou zimu jsem v noci pomáhal člověku, který vyletěl z cesty, do doby, než z něj vylezlo, že si byl zazávodit. Řekl jsem mu, že nám tam chodí děti do školy a on proto prý jezdí v noci. Stopy zadní kol v té chvíli již neovladatelného vozidla vedly přesně místem, kterým jsem pět minut předtím šel. Několikrát jsem při cestě z nákupu byl svědkem nelegálních závodů, které pořádala omladina. Hlásil jsem to PČR na lince 158, ale nevím, zda v tom něco podnikla.

2. Omezování osobní svobody – po dobu rallye nemůžeme nikam jet autem, jiná cesta zde není. Někteří sousedé nemohou ani jít pěšky. V podstatě nemůžete opustit svůj pozemek. A podle vyjádření p. Pátla z FAS AČR ani na svou zahradu. Při udělení alternativního trestu domácího vězení mohou odsouzení aspoň na zahradu. Nám je tento „trest“ bez našeho souhlasu nařízen 2-3x ročně. Pouze se to vždy dozvíme z plakátů vylepených na sloupech a stromech podél cesty. Ani obec není nijak odškodněna za tato omezení.

3. Ničení cest bez náhrady – na části trasy, která vede po komunikaci 3. třídy ve vlastnictví kraje, nedojde po závodě k opravě děr vzniklých při závodě ani k zametení štěrku, který závodní auta v zatáčkách vyházela na komunikaci. Pouze za část vedoucí po obecní cestě je sousední obci dána almužna v řádu desítek tisíc, přičemž na opravy je nutno daleko více. Naše obec nedostává nic.

4. Místní komunitě to nic nepřináší – dokonce i pro restaurace, které by jediné měly mít finanční prospěch ze závodů jsou proti, neboť díky závodům jim nepřijdou výletníci na jídlo, ale pouze pár závodníků a pořadatelů si přijde na rychlé pivo.

5. Arogance pořadatelů – např. termín nadcházející rallye byl oznámen necelé 3 týdny před jejím konáním a my se musíme přizpůsobit. Zrušit schůzky a návštěvy co jsme měli naplánované, protože pořadatelé nebyli schopni dát vědět dříve. Např. když překročí dobu záboru komunikace, tak místo aby byli slušní a požádali o trpělivost, jsou ještě arogantní. Pomohly až pohrůžky zavolání PČR. Naplánování závodu na neděli, takže se místní z několika vesnic nedostanou do kostela. To je jen pro orientaci. Byl by to velmi dlouhý seznam…

6. Závody vedené v CHKO Beskydy – jako místní se potkáváme s řadou regulací z důvodu ochrany přírody. Nemůžeme např. sekat určité louky, mít vyasfaltovanou nebo dlážděnou příjezdovou cestu, mít plot kolem domu, abychom nějakým způsobem neohrožovali místní ekosystém. Takže nechápu, proč závod je povolován v CHKO.

Naše obec již rally na svých komunikacích zakázala, ale rallye v našem katastru je povolována na komunikacích kraje, kde to nemůže zakázat a dostane pouze informaci o tom, že byla povolena.

Petr Ježek

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tenaruv-blog.php?itemid=18092
Tomáš

#16 Rally – zbytečný hazard se životy lidí…

2012-11-13 11:01

Rally – zbytečný hazard se životy lidí…

Sobotní tragedie při Rally Show Uherský Brod otřásla snad každým, kdo o ní slyšel. K čemu je vyšetřování, k čemu jsou slova o příštích opatřeních. K ničemu, teď už k ničemu…

V našich obcích je zákonem upravena rychlost jízdy motorovými prostředky na maximální hodnotu 50 km v hodině. Tam, kde to okolnosti umožňují, respektive vyžadují, jsou povoleny určité výjimky, ať už směrem k zvýšené rychlosti, nebo naopak.

Hlavní roli při takových úpravách hraje otázka bezpečnosti jak řidičů, tak hlavně lidí, kteří se pohybují okolo vozovek. Když takový rychlostní limit překročíte, a jste přistiženi, dostanete pokutu, když při takovém prohřešku způsobíte nehodu, při které někomu ublížíte, můžete jít i do vězení.

To jsou pravidla, která jsou většině z nás dobře známa a chápeme je. Já osobně už ale nechápu, proč se v obcích, tedy v místech, kde jsou komunikace určené a priori k ,,běžnému" životu, proč se tady konají tak riskantní podniky, jako jsou různá rally, při kterých už vyhasl zcela zbytečně nejeden lidský život. Jakým právem se na místech, kde se jindy smí jet maximálně rychlostí 50 km/h, najednou smí jet co to dá? Navíc je naprostou samozřejmostí, že při jízdě závodních aut obcemi je v těchto vlastně mnohem více lidí okolo dotyčných komunikací, než při běžném dni! To přeci vůbec nemá logiku, když jindy na určitém místě je ohrožením pro lidské životy i šedesátikilometrová rychlost, proč se smí v „rally dny“ na tom samém místě, při mnohem hustším lidském hemžení, létat vzduchem rychlostmi o mnoho přesahujícími sto kilometrů v hodině?!

Nemá to logiku, a i zmařené životy čtyř mladých dívek, které v tuto sobotu zcela zbytečně zahynuly při Rally Show Uherský Brod, jednoznačně padají na hlavy těch, kdo takové zhovadilosti v našich obcích vymýšlejí a povolují!

P.S. - tou poslední větou nemyslím zastupitele obce, kde ke zmiňované tragedii došlo, těch se totiž při pořádání Rally Show Uherský Brod vůbec nikdo na nic neptal...

Zdroj:http://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/c/302595/Rally-zbytecny-hazard-se-zivoty-lidi.html
Tomáš

#17 Narozy obyčejných lidí - nikoliv zaslepených fanatiků

2012-11-13 11:03

Petr Strnad:

„Musím říci, že na soudy je příliš brzo po události. Je třeba provést vyšetřování. Ale podlé mého názoru je situace šílená. Nějaký svaz sdružuje nějaké lidi a ty pořádají nějaké závody a předpokládájí, že lidé mají vědět, že když někde nejsou pásky, tak tam nemají chodit. Co to je za pitomost. Mě nemusejí vůbec žádné regule nějakého svazu nějakých osob zajímat. Předpokládám, že na zábor té silnice a že tam musí být zábor (když musí být i na přejezd silnice při MTB závodech), je správní řízení. A účastníky těch řízení by měli být i všichni majitelé přilehlých pozemků. Nechápu proč bych měl strpět jako majitel pozemku omezování příjezdu a výjezdu z mého pozemku kvůli pár osobám v autech. Co když mám naplánovanou já nějakou akci - dopravu materiálu, oslavu apod. To pak má takový majitel smůlu? V televizi si jejich mluvčí vyprávěl, že prý majitelé to musí strpět - omezení práv - proč by museli něco takového strpět? Ať se takové závody pořádají ve vojenských prostorech - armáda to strpí?


Martin Kocias:

„No jo, pátle, ale když pořádáš rallye, tak nemůžeš říkat, že 100 tisíc vzdělaných diváků je ok a za ostatní nemůžeš. Když to pořádáš, tak se musíš postarat o bezpečnost všech. A jestliže je člověk ohrožen i na vlastní zahrádce, tak to bych byl ochoten respektovat jen dobrovolně a po dohodě, v opačném případě bych tedy prot pořádání závodu protestoval. Asi se holt nebude moct závodit ve vesnicích a jejich okolí, když při tom umírají lidé a navíc ještě to není vina pořadatelů... Nikdo nemá právo omezovat a mrzačit jiné lidi. Myslí si to majitelé bojových plemen psů, že mohou a myslí si to i pořadatelé závodů. „

Irena Hrubá:

"Osobně mám takový názor,že rallye nemá co dělat v obci!A argument že stály v zakázané zóně je směšný - to jako lidé z toho domu nesměli nikam jít nebo odjet svým vozem, ze svého domu? Je to omezování osobní svobody.Kdyby něco takového zastupitelstvo schválilo u nás v obci,půjdu jim namlátit tlamu.Auto skončilo "jen" v plotě,ale co kdyby nehoda byla větší,auto vyletělo do vzduchu a na zahradu,kde by byli lidé?Také by si za to mohli?Nedávno byl případ,kdy auto rallye vjelo do zahrady,kde si hrál chlapec.Také si prý za to mohli sami ti lidé,neměli prý co dělat na své vlastní zahradě!!!!Takže za mě - rallye do areálu k tomu určeném."

Josef Panta:

„Znamená to, že kdykoli si někdo někde usmyslí pořádat závod, tak majitelé pozemků nesmí užívat svůj majetek? Není takové omezení náhodou protiprávní?

A co když někdo bude potřebovat z nějakých vážných důvodu opustit svůj dům?

Nebezpečné sportovní podniky by se IMHO vůbec neměly pořádat v rezidenčních oblastech. Jenom ve volné krajině nebo na uzavřeném okruhu. A tihle jezdci ještě navíc ani nebyli profesionálové, ale jen amatéři.“

Milos Cermak:

"Místa neoznačená páskou jsou u silnice, kde se koná závod rallye, považována automaticky za nebezpečná." Tak to si z nás dělají prdel, ne? Navrhuju, ať si ti hoši koupí autodráhy a blbnou si někde doma v obýváku."

Štěpán Kopřiva:

"Pokud to shrnu, tak podle argumentů zastánců rallye se má věc takto: Je to prima sport, při kterém je občas zabit nějaký divák, ale nic se neděje, protože bezpečnost byla zajištěna tím, že v nebezpečných zónách nebylo nic, co by na ně upozornilo. Zato bezpečné zóny byly označeny viditelně. Jestliže tvrdím, že je to obráceně, že značené mají být nebezpečné zóny, v obcích s chlapem, jsem směšný a nerozumím ničemu a pan Horák si ze mě může vesele střílet. Proč snižovat rychlost v obcích, když se přece jede na čas

To je nějaká mafie nebo co? Jestli nejsou schopni žádným způsobem zajistit označení nebezpečných míst, ať pořádají něco jiného, třeba výstavy koček..."

Michal Bašta:

„Půjde celé startovní pole na pohřeb? Obětují půlku svého závodního rozpočtu na příští rok pomoc pozůstalým ? A co sportovní federace, třeba i FIA ? Čtu spoustu článků, jak se zlepšila bezpečnost, a co tyhle rallye ? Není řešení "Kdo uteče přežije" zoufale málo ?“

Petr Kyzlink:

„Ctu to znova a znova a pokud to dobre chapu, znamena to, ze pokud se v mem meste/vesnici nekdo rozhodne usporadat rallye, musi se vsichni obcane shromazdit v opaskovanych bezpecnych zonach, protoze jinde mohou byt beztrestne usmrceni?“

Michal Bašta:

"Rozumím tomu dobře, že pokud nebudu mít oblepený dům a zahradu páskou, tak se mi zcela legálně může ocitnout auto v obýváku nebo v kedlubnách ? Mám jako potenciálně ohrožený občan právo domoci se změny trasy nebo zákazu "soutěže" ? Přičemž jistej si nemůže být skoro nikdo, protože při dosahovaných rychlostech se může auto změnit v neřízenou střelu prakticky kdekoliv ... „

Zdroje:

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/mluvci-autoklubu-cr-rallye-je-mozne-sledovat-jen-zpoza-pasek_251900_diskuze.html

http://zpravy.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A121111_151146_zlin-zpravy_cen

Nepřihlášený uživatel

#18

2012-11-13 11:09

vo Vysokých Tatrach sa rocne zabije vela turistou....treba zavret Tatry???
johny

#19

2012-11-13 11:23

co se vám stane když jeden den nevylezete z baraku. A to ještě o víkendu...nic!!

Když se jdu podívat na rally tak tam jdu na vlastni nebezpečí, dospělý člověk vyhodnotí co je bezpecne a co ne, já osobně bych ty bezpecnostni komisaře ani nepotreboval. a když me sejme auto, je to muj problem. Ono to tak je i ted, ale " odsoudí za to toho komisaře a ne mě." Proste lidi si za to můžou sami.
Mates

#20 Osvěta k bezpečnosti automobilových závodů

2012-11-13 11:43

Je mi velmi líto této nešťastné tragédie, čtyř lidských životů a neumím si představit smutek rodičů a blízkých. Sám otec přiznal, že v daném místě bylo pořadateli umístěno označení zakázaný prostor. To je v naprostém souladu s mezinárodními sportovními řády FIA. Celé toto opatření znamená, že v daném místě po celé délce otevřeného prostoru až za první pevnou překážku nesmí nikdo stát, protože je to v daném místě nebezpečné. Pokud je místo označeno těmito cedulemi, tak se již nedává žádná páska, protože diváci by stáli hned u ní, což postrádá smysl, protože v daném místě nemají stát vůbec. Plot není obvykle brán za pevnou překážku. Tím je myšlen terénní val, zeď domu apod. Pokud stojíte před touto pevnou překážku, nemáte v případě podobné havárie kam utéct. Proto je logické, že je povoleno stát až za touto překážkou případně na ní. Bohužel v tomto případě bylo vše v pořádku při kontrole bezpečnostních činovníků, i při průjezdu prvních závodních vozů. Poté se však do zmíněného zakázaného prostoru nekontrolovaně dostalo několik mladých lidí, podle všeho s kamarádem pořadatelem, který měl dané místo na starosti. A pak ..... jen smutek :-(

4P - prosíme, poslouchejte pokyny pořadatelů.
Tak zní název několik let propagované osvěty pro diváky automobilových závodů. Toto instruktážní video bylo vytvořeno Autoklubem České republiky. Jeho cílem je informovat motoristické fanoušky a obyvatelé obcí, v jejichž regionech se jezdí jakékoliv automobilové soutěže o tom, jak bezpečně sledovat automobilové závody. Sledujte prosím názorná doporučení a rady. Je to pro dobro všech lidí, kterých se automobilové závody dotknou. Tím jsou myšleni nejen pravidelní fanoušci, kteří bezpečnostní zásady závodů znají a respektují je, ale především občané, jež se na takovém závodě vyskytnou náhodně, prvně a nebo se kolem jejich domova závod jede. Málokdo odolá své zvědavosti, a povětšinou se na tento atraktivní sport i přes celodenní omezení podívá ze svého domácího území i jako fanoušek naprosto jiných sportů. Podstatou osvěty je seznámení všech přihlížejících o místech bezpečných pro sledování závodů, o místech nebezpečných - zakázaných, o místech, kde není z logiky věci rozumné stát. Pokud Vás někoho osloví pořadatel, nebo skupina diváků, že stojíte na špatném, málo bezpečném místě, respektujte prosím jejich radu a přesuňte se na bezpečné místo. Všichni Vám rádi poradí, které místo je to správné. Zkušenosti pravidelných fanoušků jsou na úrovni zkušeností pořadatelů. Při tom dbejte na pohyb svých dětí, kamarádů, domácích mazlíčků a sledujte závod tak, aby jste v případě vybočení vozu z trati byli schopni ihned reagovat.Automobilové závody všeho druhu jsou nádherným, atraktivním sportem, zároveň však nebezpečným. Mějte toto na mysli, a chraňte své zdraví a životy, aby jste se mohli s radostí příště zase přijít podívat. Nešťastných událostí se v poslední době odehrálo několik, a je na nás všech, abychom toto riziko zmenšili na co nejmenší možnou míru. Špatné souhry okolností a nešťastné náhody se nevyhýbají nikomu z nás ani v běžném životě, a proto udělejme vše proto, aby se v automobilových závodech ta smůla již odvrátila. Zodpovědnost za to nějakým dílem neseme všichni, kdo se pohybujeme podél tratí těchto závodů.

odkaz na video : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sJ7pI0MPSPI
mini

#21

2012-11-13 11:46

je mi 25 let, na rally jezdím ještě dřív než jsem se narodila, minimálně 6x ročně, ať už ČR nebo SK nikdy se mi nic nestalo, je to totální blbost rally zrušit, lidi by se měli zamyslet nad sebou kde se postaví, chtělo by to trochu zapojit mozek a přečíst si i instrukce pro diváky (od toho jsou), když už se rozhodnu jít se podívat. Rally je nebezpečné, ale je to dobrovolné, lidi musí předpokládat, že se může něco stát a ne jen všechno svádět na řidiče závodniček a organizátory.

Nepřihlášený uživatel

#22 Re: názor dopravního experta

2012-11-13 11:46

#7: tomáš - názor dopravního experta 

 vy ti nezijete tak to ani nechapete :(


Nepřihlášený uživatel

#23 Re: Narozy obyčejných lidí - nikoliv zaslepených fanatiků

2012-11-13 11:47

#17: Tomáš - Narozy obyčejných lidí - nikoliv zaslepených fanatiků

Díky za vaše příspěvky, nebylo by prosím možno umístit je i např. zde:  http://www.petice24.com/forum/41772

nebo kdekoli na veřejnou diskuzi?

Mates

#24 OSVĚTA K BEZPEČNOSTI DIVÁKŮ NA RALLYE

2012-11-13 11:51

#23: - Re: Narozy obyčejných lidí - nikoliv zaslepených fanatiků

OSVĚTA K BEZPEČNOSTI DIVÁKŮ NA RALLYE

Je mi velmi líto této nešťastné tragédie, čtyř lidských životů a neumím si představit smutek rodičů a blízkých. Sám otec přiznal, že v daném místě bylo pořadateli umístěno označení zakázaný prostor. To je v naprostém souladu s mezinárodními sportovními řády FIA. Celé toto opatření znamená, že v daném místě po celé délce otevřeného prostoru až za první pevnou překážku nesmí nikdo stát, protože je to v daném místě nebezpečné. Pokud je místo označeno těmito cedulemi, tak se již nedává žádná páska, protože diváci by stáli hned u ní, což postrádá smysl, protože v daném místě nemají stát vůbec. Plot není obvykle brán za pevnou překážku. Tím je myšlen terénní val, zeď domu apod. Pokud stojíte před touto pevnou překážku, nemáte v případě podobné havárie kam utéct. Proto je logické, že je povoleno stát až za touto překážkou případně na ní. Bohužel v tomto případě bylo vše v pořádku při kontrole bezpečnostních činovníků, i při průjezdu prvních závodních vozů. Poté se však do zmíněného zakázaného prostoru nekontrolovaně dostalo několik mladých lidí, podle všeho s kamarádem pořadatelem, který měl dané místo na starosti. A pak ..... jen smutek :-(


4P - prosíme, poslouchejte pokyny pořadatelů
Tak zní název několik let propagované osvěty pro diváky automobilových závodů. Toto instruktážní video bylo vytvořeno Autoklubem České republiky. Jeho cílem je informovat motoristické fanoušky a obyvatelé obcí, v jejichž regionech se jezdí jakékoliv automobilové soutěže o tom, jak bezpečně sledovat automobilové závody. Sledujte prosím názorná doporučení a rady. Je to pro dobro všech lidí, kterých se automobilové závody dotknou. Tím jsou myšleni nejen pravidelní fanoušci, kteří bezpečnostní zásady závodů znají a respektují je, ale především občané, jež se na takovém závodě vyskytnou náhodně, prvně a nebo se kolem jejich domova závod jede. Málokdo odolá své zvědavosti, a povětšinou se na tento atraktivní sport i přes celodenní omezení podívá ze svého domácího území i jako fanoušek naprosto jiných sportů. Podstatou osvěty je seznámení všech přihlížejících o místech bezpečných pro sledování závodů, o místech nebezpečných - zakázaných, o místech, kde není z logiky věci rozumné stát. Pokud Vás někoho osloví pořadatel, nebo skupina diváků, že stojíte na špatném, málo bezpečném místě, respektujte prosím jejich radu a přesuňte se na bezpečné místo. Všichni Vám rádi poradí, které místo je to správné. Zkušenosti pravidelných fanoušků jsou na úrovni zkušeností pořadatelů. Při tom dbejte na pohyb svých dětí, kamarádů, domácích mazlíčků a sledujte závod tak, aby jste v případě vybočení vozu z trati byli schopni ihned reagovat.Automobilové závody všeho druhu jsou nádherným, atraktivním sportem, zároveň však nebezpečným. Mějte toto na mysli, a chraňte své zdraví a životy, aby jste se mohli s radostí příště zase přijít podívat. Nešťastných událostí se v poslední době odehrálo několik, a je na nás všech, abychom toto riziko zmenšili na co nejmenší možnou míru. Špatné souhry okolností a nešťastné náhody se nevyhýbají nikomu z nás ani v běžném životě, a proto udělejme vše proto, aby se v automobilových závodech ta smůla již odvrátila. Zodpovědnost za to nějakým dílem neseme všichni, kdo se pohybujeme podél tratí těchto závodů. 

odkaz na video : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sJ7pI0MPSPI
michallka

#25 Re:

2012-11-13 11:59

#4: pepe -

co by sa tym zmenilo? ludia su nepoucitelni... tragedie sa stali divakom, nie nahodnym okoliducim cestou do svojho domu! zrusi sa rally v obciach a mestach a presunie sa do lesov. tym sa presunu do lesov aj divaci. a pri ich sucasnej nedisciplinovasti sa presunu tragicke nehody do lesov. v prvom rade je len a len na ludoch, ktori chcu ist zavody sledovat a nie je problem v tom ze sa jazdi cez obce a mesta.