Odvolání Ing. Ivany Machovcové, ředitelky SVIŠ ve Valticích

Petr Peřina

#1 odvolání

2012-06-06 17:39

Sem student této školy a některé body sou směšné..nikdy sem sem se s nimi nesetkal...a to jestli maji učitelé vzdělání přesně na to co učí..s tím taky nesouhlasím...máme učitelé kteří nemají vzděláni na některé předměty a naučí mnohem víc než někdo kdo má státnice z určitého předmětu..ale jsou tam body s kterýma musím i souhlasit...

Petr

#2 Re: odvolání

2012-06-06 17:47

#1: Petr Peřina - odvolání

S čím přesně si se nesetkal?

El

#3 Dlouholetý student

2012-06-06 18:45

#1: Petr Peřina - odvolání

Ahoj, ty budeš asi na škole nový, že? Nebo naopak už dlouho pryč? V téhle petici navíc nejde o to, poškodit učitele bez vzdělání. Oni mají pouze povinnost ze zákona si vzdělání doplnit a někdo na to musí dohlížet a pomáhat jim v tom. Paní ředitelka to zjevně nečiní. Kdyby ano, už dávno mohli mít vzdělání všichni.

shabazza

#4 Re: odvolání

2012-06-06 22:38

#1: Petr Peřina - odvolání

Ach ten češtin, viď? ;-)

Frantík

#5 Re: Re: odvolání

2012-06-06 22:51

#4: shabazza - Re: odvolání

myslím že tady nejde zrovna o češtinu..:)

a když už tady píšeš tak vystupuj pod svojím jménem hrdino

 

Jaroslav Sojka

#6 k tématu

2012-06-06 22:59

Vážení!

Není přece smyslem této petiční akce, ani této diskuze, vzájemně se osočovat. Spisovný jazyk sice do debaty patří, přesto, důležitý je obsah, ne forma.

Organizátorům držím obě pěsti, pustili se do tvrdého a také, obávám se, nerovnéného boje. Pokud je cílem zejména zlepšení výuky na škole, máte moji veškerou podporu.
Milan

#7 Nyní vážně

2012-06-07 08:07

Vážení přátelé, příznivci Vinařské školy, vinařská veřejnosti.

Sledovat diskuzi, na téma: poměry ve valtické vinařské škole; je pro "nezúčastněného a nepoučeného" pozorovatele jistě věcí zábavnou, těžko ale uvěřitelnou. Nikdo neuvěří, že v dnešní době je u nás něco podobného možné.
To není můj případ. Pracoval jsem ve škole, či hospodářství přes 25 roků, a to již za bývalého režimu, i po revoluci, i pod vedením stávající p. ředitelky. Musím konstatovat, že argumenty v této petici jsou bohužel pravdivé, ale zdají se, pro svou pitoresknost a v dnešní demokratické době nemožnost, většině čtenářů neuvěřitelné. Demokratické principy jsou zde ale dávno v kytičkách, zaměstnanci si nevybírají své zástupce např. do rady školy, nebo do výběrové komise pro volbu ředitele v tajné volbě. Tajná volba je ale hrozně důležitá, protože zabraňuje prvkům totality a samovlády.
Pokud tedy chcete ve škole zjistit skutečný stav věcí (na čí straně stojí většina zaměstnanců) a to asi nemůže odmítnout žádná ze stran. Použijte starých (již za vlády nedemokratických komunardů) osvědčených metod. Vydejte každému zaměstnanci orazítkovanou obálku a čistý lísteček na který doma napíše ano - ne na otázku, která může být třeba na obálce, lísteček doma označí, obálku zalepí a ráno po příchodu do ústavu vhodí do urničky. Po sečtení hlasů se vám vyjeví svobodný názor většiny zaměstnanců a také to, zda si přeje současné vedení, či ne. Myslím, že výsledek musí respektovat všechny strany a bude to zároveň silný argument jak pro veřejnost, tak pro zřizovatele, tak pro "nezúčastněného a nepoučeného" čtenáře blogů. Pokud by se někdo bránil tomuto elementárnímu demokratickému pravidlu, asi nemá úplně čisté svědomí.
Já se na rozdíl od většiny přispěvatelů můžu podepsat svým pravým jménem a také tak činím. Prosím berte tento můj názor jako vysloveně soukromý názor občana Valtic a bývalého dlouholetého zaměstnance tohoto starobylého pedagogického ústavu.
Je vcelku škoda, že občanům Valtic situace kolem vinařské školy na srdcích moc neleží, ale až bude ústav zrušený, spadneme do skupiny druhořadých městeček bez pedagogických ústavů 2 stupně. Přišli jsme již o železniční učiliště (také nám to bylo jedno) a postupně přicházíme i o "starou dámu" (jak ji někdo již trefně nazval).

Milan Sedláček
občan Valtic
Luk

#8 Re: Nyní vážně

2012-06-07 08:13

#7: Milan - Nyní vážně

Pane Sedláčku,

velmi děkuji za Váš příspěvek.

 

Lukáš Růžička, učitel


Nepřihlášený uživatel

#9 Re: Re: Nyní vážně

2012-06-07 09:36

#8: Luk - Re: Nyní vážně

Pan Sedláček nemá pravdu v tom, že se my občané Valtic o věci nezajímáme. Zprávy o stavu a vztazích na vinařské škole, kterou jsem mimochodem také absolvovala, běží po Valticích už delší dobu. Také se ví, že ředitelka se nikdy nevyjadřovala hezky ani o starostech, kteří vládli ve Valticích za jejího působení ve škole. Nevyjadřuje se hezky ani o současném vedení města. To asi o něčem svědčí. O to více valtická veřejnost nyní čeká, jak se k této nepřijatelné situaci vedení města a ostatní politici postaví. Nejen v předvolební kampani je třeba slibovat dobrou správu věcí veřejných. A teď mají politici možnost ukázat, jak moc jim na nás záleží. I jasné stanovisko města může lidi oprostit strachu vyjádřit svůj názor veřejně, třeba na chystaném pochodu příští středu.

 

Vzhledem k tomu, že mám na škole dítě, bojím se podepsat. Absolvenstka.

Milan

#10 Re: Re: Re: Nyní vážně

2012-06-07 10:37

#9: - Re: Re: Nyní vážně

Bylo by moc dobré, kdybych neměl tomto bodě pravdu. Ale jinak chápu to, že se bojíte podepsat, to také o něčem svědčí. Jinak, chci valtické veřejnosti sdělit, že radnice nemůže do sporu nijak vstupovat, protože není zřizovatelem školy a ani nás tentokrát nikdo o názor, ani o zástupce města (poprvé v historii) v konkurzní komisi nepožádal. Proto ještě jednou zdůrazňuji, že jde o moje ryze soukromé názory.

Milan Sedláček

 


Nepřihlášený uživatel

#11 Re: Re: Re: Re: Nyní vážně

2012-06-07 11:04

#10: Milan - Re: Re: Re: Nyní vážně

Pane Sedláčku a neměli byste se právě teď se starostou začít prát za Valtice ? Pokud jsem pochopila, tak i vy, jako vrcholní představitelé našeho města, jste u toho za trubky.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-06-07 22:01



Nepřihlášený uživatel

#13 Prosba kantorům

2012-06-07 22:15

Zítra prý je nějaká schůze u starosty. Stůjte si za svým. Nevěřte naší ředitelce. Ta udělá všechno, aby to teďka ustála a pak se z toho pos...... všichni. A když říkám všichni, tak všichni. Její mstivost nezná hranice.Vydržte, jsme s váma.
Londy

#14

2012-06-08 01:31

Vážení, velmi by mě zajímalo, kdo je autorem této petice. Paní Ing.Machovcovou jsem měla možnost poznat běhěm pěti let. Nejprve na SOU zahradnickém v Lednici, kde působila jako zástupce ředitele a po té jako ředitelku na SViŠ ve Valticích. Za těchto pět let jsem s ní neměla nejmenší problém a nechápu ty, kteří tu píší takové bludy. Je to autoritativní osoba na svém místě,která se nebojí řešit jakýkoliv problém. A kdybych se měla vyjádřit k té vaší petici..Velmi by mě zajímalo, kdo dá svůj podpis pod takový nesmysl! Chtěli byste moderní školu se super vybavením, učitele s maximálním vzděláním, místo praxe- fyzické práce, by se vám líbilo raději chodit do sklepa a degustovat víno...Chtělo by to se zamyslet nad tím, jestli není chyba i na straně žáků. Jak je zmíněno v té vaší petici, škola nemá zrovna nejlepší pověst. A čím to asi bude? Snažíte se vůbec studovat a chodíte do školy, abyste získali nějaké nové informace? Chtěla bych vidět výsledky těch, kteří se podepsali pod tuto petici! Nejste kompetentní se vůbec vyjadřovat k této problematice.Na tuto školu jsem chodila a znám učitele velmi dobře. Ti schopní, kteří učili i mě, zde nadále působí. A pokud se něco nelíbí některým novým učitelům...Běžte učit někam jinam!
Dařbuján

#15 Re:

2012-06-08 01:49

#14: Londy -

208 lidí s Vámi zjevně nesouhlasí. A pak chtěli bychom moderní školu, kde je třeba základní, ale funkční vybavení, učitele ne s maximálním vzděláním, ale touhou tohoto vzdělání dosáhnout. Dále klidně fyzickou práci v praxi, ale ne jenom fyzickou práci. Chceme, aby byla možnost podílet se na výrobě vína, ne na zametání podlahy ve sklepě. Nesuďte, kdo je nebo není kompetentní. Třeba ani vy nejste. A nebojte se ... oni ti mladí učitelé mohou jít učit i jinam. Jenom pak nezůstane nikdo tady. Pouze ti, kdo už dorazili na konec svého snažení. I o tom je ta petice.


Nepřihlášený uživatel

#16 Je třeba použít správné argumenty

2012-06-08 07:56

Při dnešním kulatém stolu se nesmíte soustředit na vaše požadavky. Běžte k jádru věci. Zda je škola vedena dobře nebo ne. Použijte argumentů uvedených v článku 2.6. v Deníku, kdy pan Juránek veřejně vyjádřil nespokojenost kraje se školou. http://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/juranek-vi-ze-vysledky-vinarske-skoly-nejsou-nic-moc-20120602.html
Petr Novotný

#17 Re:

2012-06-08 11:05

#14: Londy - Pod petici jsem se podepsal a klidně s Vámi své výsledky proberu. Na škole jsou lidi, kterým se asi nechce učit, ale vždycky tam byli i takoví, kteří studovali rádi, avšak podmínky pro ně nebyly nejlepší. Pokud jsou problémy v učitelském sboru, zákonitě se to přenáší i na žáky. Nehažte prosím všechny studenty do jednoho pytle, já osobně jsem se nikdy nechtěl podílet na výrobě vína...až se dá říct, že jsem k tomu byl leckdy donucen prací na vinici...já, student environmentálního oboru. Věřte že v tu chvíli jsem si opravdu připadal jako naverbovaná ukrajinská síla za účelem generace zisku, který jsem ale nikdy neviděl. Po protestech nám sice začali platit, ale 14 Kč na hodinu je opravdu výsměch. Pravdou je, že pokud člověk dost dlouho vyjadřoval svou nespokojenost, nakonec svého dosáhnul a praxe v CHKO Pálava opravdu stála za to. Ale ptám se, proč to muselo stát tolik úsilí...a týdenní praxe u koní, kde jsme obdivovali klisnu paní ředitelky...nemám radši slov.

Jaroslav Sojka

#18 rakce

2012-06-08 12:27

#14: Londy - Vážení, velmi by mě zajímalo, kdo je autorem této petice. Paní Ing.Machovcovou jsem měla možnost poznat běhěm pěti let....

Vážená paní,

není Vám hloupé, pokud takto veřejně vystoupíte, se nepodepsat?  Narozdíl od lidí, kteří se proti poměrům ve škole odvážili vystoupit, Vám žádný nátlak (psychický ani fyzický) nehrozí.

Bc. Jaroslav Sojka

Jarka

#19 Co se stalo ?

2012-06-08 22:37

Co se teda stalo na té schůzi ? Proč nás neinformujete ?


Nepřihlášený uživatel

#20 Re:

2012-06-09 01:00

#14: Londy -

Jsem student vinařské školy. Vina na straně studentů je, ale to svědčí o důkladnosti paní Machovcové. Pokud na školu chodís student kde ve většině předmětů má 50% docházku, měla by ho vyhodit a ne si ho na škole držet-> pověst buduje Machovcová. Jsou zde studenti, kteří se vzdělávat chtějí, ale nemají k tomu vhodné podmínky. Nemáme učebnice, místo dataprojektoru se radši budou dělt trávníky v areálu školy. Studenti vinohradnictví jsou profesionální ovocnáři, protože praxe jsou často v sadech. Ve vinohradnictví nemůžeme jít ani do vinohradu... Protože kde jinde bychom se to měli naučit lépe dělat než ve škole, ale pravda je opakem. Katastrofální stavy vinice. Vysazujeme za největšího sucha na pozemek kde 3 měsíce zpět byla ještě vinice... To co se zde učíme se ani zdaleka neaplikuje ve vinicích. V dnešní době kdy spousta lidí vyhledává BIO nemá škola ani jeden řádek v biorežimu a nehledně na to, že je to levnější, ikdyž prvotní náklady jsou značné ale postupem času se vyrovnaji a bude to levnější.

Vaše vzdělání by mě zajímalo, protože pro ředitelku můžou dělat jenom lidi z učňáku. Nemá ráda, když je někdo chytřejší než ona!

Jméno a příjmení. Neuvádím, protože paní ředitelka je prostě... a umí dělat lidem peklo, i přes pomocníčky z kuřářny...

LR

#21 Re: Co se stalo ?

2012-06-09 03:03

#19: Jarka - Co se stalo ?

Ta schůze dopadla víceméně katastrofálně. Nevyřešilo se vůbec nic, snad jen se situace ještě více vyhrotila. Můj pocit z toho všeho je, že prostě není politická vůle připustit, že by něco mohlo být v nepořádku a že by se to mělo aktivně řešit. Údajná kontrola zjistila, že 6 tabulí funguje, takže problém s technickým vybavením neexistuje. A tak pořád dál. Když se zeptal starosta kolegů učitelů, jak situaci na škole vidí oni, tak 27letý řekl, že je vše v pořádku a ti zbylí dva zarytě mlčeli.  Teď to musíme nějak přes víkend strávit a nechat uležet :)

Petr

#22 Re: Re: Co se stalo ?

2012-06-09 05:13

#21: LR - Re: Co se stalo ?

No jo...až já ho potkám...

absolvent

#23 Re: Re: Co se stalo ?

2012-06-09 09:20

#21: LR - Re: Co se stalo ?

No a čekali jste něco jiného ? Machovcová bude trpělivá. Bude si stále žvanit ty své arogantní nesmysly a čekat, až vám dojde trpělivost a postupně od toho upustíte. Pak všem postupně usekne hlavičky a bude se s Osičkou radovat z dalšího zdroje kšeftíčků. Na jaký hovno se staví palírna kořalky? To je výrobní podnik, nikoliv škola. A asi to někomu vyhovuje. Nenechme se odradit a pokračujme ještě silnějšími protesty. Pokud to  ředitelka a její poskoci vydrží do prázdnin, pak už se nikdo nesejde a to je jejich taktika. Doufám, že se ve středu na náměstí všichni uvidíme.


Nepřihlášený uživatel

#24 Re: Re: Re: Co se stalo ?

2012-06-09 10:58

#23: absolvent - Re: Re: Co se stalo ?

Zdá se, že nic jiného nepomůže :)

LR

Viktor Ševčík
Nepřihlášený uživatel

#25 Škola nebo podnik ?

2012-06-09 15:01

Dobrý den,
jsem absolventem vinařské školy.Ačkoliv sem nebyl jedním z nejlepších studentů tak musím poukázat na pár faktů.Vinaři by měli mít prioritu vinohrad(ne sady).Škola místo pár hektarů které by k praxím stačili a byli by ukázkové je zde obrovská výměra.Všechny práce jsou dělané buď pozdě nebo neoodborně(jiné obory).Co se týče samotné výroby to je obraz sám za sebe.Když už někdo dostane praxi na venerii tak lepí medaile či umývá nádoby.Dříve studenti produkovali vlastní vína.Zkoušeli si výrobní procesy(to je jako by nepujčili malíři štětec na vyučním oboru).Pak se stane že absolventa po ukončení školy zkouší u přijimacího pohovoru..Viz paní.Borůvková víte co je klaret ? co je to pozdní sběr ? protože tu byli abolventi kteří to neuměli popsat.