Petice za domácí porody a poskytování péče porodními asistentkami


Nepřihlášený uživatel

#51

2012-03-05 23:29

Ať slouží porodnice těm, které to opravdu potřebují a když jde vážně o život nebo těm, kterým to tak vyhovuje. Napoprvé bych si doma asi netroufla, napodruhé ano - přesto i druhé dítě se narodilo za zdí...byla jsem v hodině H dsama a chyběla mi opravdová pomoc...a jedna renomovaná porodní asistentka odmítla přijet, tak jsme museli jet. Podepsala jsem X papírů, co všechno NECHCI, vyhádala jsem při porodu žádné zásahy, ale bylo to těžké. Jen se jim trochu nezdály ozvy, hnali mně pomocí drsných vydíracích metod na císaře. Kdybych podlehla, rozkuchli by mně jak žábu - kolik takových maminek musí tu hrůzu prožít, co jim zůstane jizva na břiše a především na duši...tak si nás tam aspon nechali potom, asi aby nahnali body. Až po dvou dnech se mi podařilo odejít na revers. Kontervativní a ustrašený manžel v tomto směru mně vůbec nepodpořil, naopak - je tvrdě proti domácím porodům a hrozil mi předtím i rozvodem, kdybych rodila doma. Ne, tohle už nikdy! Dcerka se narodila sama, nikoho k tomu nepotřebovala a nevyplnilo se nic z toho, čím nás tam strašili. Jestli bude "třetí kolo", už mně do špitálu nikdo nedostane a nenechám si do toho mluvit. Držím palce. Ať je více osvěty i pro partnery apod, aby nebyli tak konzervativní...aspon někteří.

Nepřihlášený uživatel

#52

2012-03-06 17:08

Děkuji všem, kteří vyjádřili s peticí souhlas, a kteří ji posílali dále. Dnes 6.3. byla petice doručena na příslušná ministerstva. Podepisovat však můžete i nadále. S díky za Vaši podporu, Pavla Křížová


Nepřihlášený uživatel

#53

2012-03-07 11:05

Doufám, že se vrátí přirozenost žen - matek, a samy budou vědět...kdy a s kým počít a kdy a s kým porodit.

Nepřihlášený uživatel

#54

2012-03-15 13:59

Jde především o svobodu volby!
kh

#55 Re:

2012-03-18 22:38

#23: - Nepružné úkony "pro jistotu" podle mě spíše vedou ke komplikacím

klidne vynechte to "podle mne" -  to ze nepruzne vykony "pro jistotu" vedou ke komplikacim je jistota overena ve studiich.


Nepřihlášený uživatel

#56 Re:

2012-03-19 12:04

#18: -

A také je spousta případů, kdy zbytečný shon a ruch a urychlování "protože není místo, protože se otevíráte moc pomalu..." porodu zapříčinil akutní císař či velmi komplikovaný porod... jenže na to se nikdo neptá a o tom nikdo nepíše, že??? Stejně tak novorozenci umírají i při porodech v porodnici, ale zase - o tom se mlčí, protože v porodnici je přece ta nejlepší dostupná péče...

A nejsem žádná domorodička, taky jsem třikrát porodila v porodnici a za pár měsíců tam porodím znova, ale nevidím důvod, PROČ zakazovat ženám, aby se svobodně rozhodly kde, jak a s kým chtějí přivést na svět svoje dítě, případně kdy chtějí i s novorozencem zařízení porodnice opustit.

Moje rozhodnutí je porodit v porodnici, ale proč by měl být někdo trestán za to, že se rozhodne jinak...

 


Nepřihlášený uživatel

#57 Stálý měsíční plat

2012-03-30 16:48

Možnost stálého měsíčního platu bez žádných investic, kromě vašeho času. Mrkněte na
http://pritel007.webnode.cz a přečtěte si info

Nepřihlášený uživatel

#58 Re:

2012-04-02 14:14

#18: -

Taky nesouhlasím s touto peticí. Nejsem pro domácí porody. Nedávno v novinách jak tragicky dopadl domácí porod. V nemocnicích jsou nejmodernější přístroje, inkubátory pro případ, kdy je dítě ohroženo. Helena.


Nepřihlášený uživatel

#59

2012-05-18 21:31

Pokud by porodnice a personál v nich byl schopen vytvořit prostředí, kde se rodička bude cítit jako "člověk", který může sám o sobě rozhodovat, pak by nebylo třeba tuto petici podepisovat. Nejde o schvalování porodů doma, jak se pořád hystericky vykřikuje, jde o právo žen si vybrat, jak, kde, s kým a za jakých podmínek budou rodit. Věřím, že pokud by rodili muži, už by všechno bylo dávno jinak.
Lenka Raková

#60 Re:

2012-06-19 15:17

#8: -

Nemyslím si, že si ženy vybírají porod doma, aby nemusely být s více rodičkami na pokoji;-) Je skvělé, že ženy, které by nebyly schopny normálně porodit, dnes u porodu neumírají (a jejich děti také). Ale ty ostatní porody může nemocniční praxe plná spěchu a (většinou) absolutně nepřizpůsobivá potřebám rodících žen, narušit a zkomplikovat. Po své předchozí zkušenosti a poté, co jsem hodně přečetla o přirozených porodech a způsobech "řízení" porodu v nemocnici, bych se u fyziologického těhotenství bála více porodu v nemocnici.

Lenka Raková

#61 Re:

2012-06-19 15:38

#18: -

Jestliže opravdu věříte, že nemocnicí řízené porody jsou pro Vaše dítě to nejlepší, pak je vše v pořádku, roďte tam. Ale je tu i skupina lidí, kteří to vidí jinak, a nejsou to žádné ulítlé alternativní ženštiny (či muži), ale lidé, kteří ví, jak mohou zásahy do porodu porodní proces i poporodní vývoj zkomplikovat. Myslím (když použiji Vaše přirovnání), že by si dítě nevybralo stres a hrubé zásahy do jeho porodního procesu, a poporodní odloučení od matky, jak je to běžné. Většina žen rodících doma si tuto "alternativu" vybere po velmi špatné zkušenosti z porodnice. Děti narozené doma bývají spokojené a klidné (přestože se o tom svobodně nerozhodly;-) Velká část žen rodících doma by také rodit doma nemusela, kdyby zde byly porodní domy a nemocniční zařízení skutečně "baby and mother friendly"- ne jen na propagačních materiálech..

Lenka Raková

#62 Re: Re:

2012-06-19 15:49

#58: - Re:

V nemocnici je také hodně tragických případů, a především hodně zbytečně zkomplikovaných porodů. Zkuste si přečíst kromě skandalizovaných článků v médiích také něco o přirozených mechanismech porodu a o tom, jak je může nemocniční praxe narušit.

 

Lenka Raková

#63 Re:

2012-06-19 15:59

#30: -

Gratuluji ke třem zdravým dětem! Je otázkou, jestli by Váš třetí porod probíhal stejně špatně i doma. . Já jsem například u porodu neměla možnost zaujmout takovou polohu, která by mi vyhovovala (a tu si matka instinktivně najde, aby umožnila dítěti dobře projít porodními cestami). Také jsem si dříve myslela, jaký výkon odvedl zdravotnický personál u mého porodu, než jsem si přečetla více o přirozených porodech a pochopila, že můj porod by za jiných podmínek nejspíše probíhal úplně jinak..


Nepřihlášený uživatel

#64

2012-07-19 13:11

Je smutné, že v dnešní době, kdy se naše republika tváří jako demokratická země, musíme svými podpisy na petici žádat a podporovat svobodu. Jde přece o naše výsostné právo svobodně se rozhodnout, jakým způsobem chceme nakládat se svým tělem, jakým způsobem chceme na svět přivádět naše děti. Nechceme přeci naprostý chaos a aby si každý mohl nejen dělat, ale i páchat vše co ho napadne. Chceme jen bez zásahů a pozorování cizích očí rodit své děti. Je to přeci tak běžná a přirozená součást, nebo spíše potřeba, našich životů, stejně jako potřeba dýchat, jíst, pít, spát, vylučovat i důstojně odejít.
Každý má mít svobodu názoru, ale také svobodu volby. Jen ten daný jedinec je za sebe zodpovědný a má tedy právo svobodně se rozhodnout. Dejte nám tedy svobodu.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-07-19 13:22


Jarka

#66 Re: Re:

2012-07-19 14:48

#58: - Re:

Nesouhlasím rodit doma.

Milena

#67 Re: Re: Ještě k číslu 10

2012-08-17 20:29

#10: - Re:  

Jo jo jo... jen tak řečnická otázka - nevyžaduju odpověď: Moc ráda bych věděla, jakou technikou, přístrojovým vybavením, medikamenty atd. disponuje ta přirozená láskyplná cesta, když se při porodu stane něco, co ani nejzdravější rodička a nejkvalifikovanější porodní bába nepředpokládala. Když některé komplikace neodhadnou ani lékaři, copak porodní asistentky mají recept na odhad? Nikdo, ani ti lékaři! Nenamlouvejte si, zastánkyně domácích porodů, že když jste zdravé a máte zdravé instinkty, že neexistuje něco jako "vyšší moc", opravdu myslím přírodu a biologii. A s mnohdy nevyzpytatelnou přírodou bojují často i lékaři, vědí to a proto domácí porody označují jako hazard (ti nafoukaní lékaři...). To si opravdu zakrýváte oči před tím, že některé věci při porodu se musí řešit v řádu sekund a minut a bez přístrojů to nelze??

Ona Přirozená láskyplná cesta si z úcty zaslouží titul prof. MUDr H.c. (Honoris causa - čestný doktor). Neboť to musí být TAK erudovaná, vzdělaná osoba, která má lékařské znalosti špičkových odborníků v porodnictví. Ba co má navíc, co doktoři určitě nemají (i když mají přístroje) - Přirozená láskyplná cesta má obrovský DAR PŘEDVÍDAVOSTI a VĚŠTĚNÍ !! Na co doktoři potřebujou ultrazvuk a různé přístroje, tak Přirozená láskyplná cesta má dar jen tak, od přírody... Naprosto neomylně ví, co a kdy se při porodu může stát a dokonce má úplně na všechny komplikace ŘEŠENÍ !!! A pokud náhodou řešení není, tak nezoufej, rodičko, sanitka je přece před domem !!! Má to sice jedno "drobné" riziko, že těch několik minut zdržení může být pro tvoje děťátko fatální, ale to se pak dá vyřešit tím, že to způsobili právě ti bezohlední lékaři v nemocnici. Ale podle nadšení všech žen prosazujících domácí porody soudím, že prof. MUDr. Přirozená láskyplná cesta DRSc. prostě zná, umí a zvládne VŠE. Odpusťe hrozný, morbidní a nevkusný pseudovtip: Umírající dítě při porodu bude vděčno za to, že se mu dostalo té cti, že mohlo umírat láskyplnou a přirozenou cestou. Ano, je to hnusná metafora, jiná, vkusná, mě nenapadla.

Jen jsem neporozumněla té úvaze, že "co když jednou tuto zdravotnickou techniku, léčiva, přístroje, nebudeme mít?" Nechápu, proč bychom je "jednou" neměli mít !! Ještě jsem nečetla o tom, že když člověk vynalezl nějakou techniku, která pomáhá, že by ji snad zrušil. Leda v případech, že ohrožuje životní prostředí, že se prokáže její škodlivost (což asi není případ porodnické techniky a přístrojů) - anebo že vynalezneme techniku ještě lepší a tu starou tedy zrušíme. Jo, a ještě až bude planeta Země za pár miliard let zanikat.

Zajímavé je, že zastánkyně domácích porodů tak vehementně brání své právo na svobodné rozhodnutí. Se svým miminkem, které nosí v děloze, si povídají, zpívají mu atd. atd. - tedy jednají s ním jako se živou bytostí (jo, to je hezký, ano). Ale za tuhle živou bytost chtějí rozhodovat ONY samy - jen proto, že ta živá bytost je ještě nesvéprávná. Něco jiného je, rozhodovat za dítě, když jde o výchovu - ale rozhodovat za člověka, když jde o RISK s jeho ŽIVOTEM - to je pro mne ryzí a čisté sobectví typu: "JÁ chci rodit doma, JÁ se chci cítit dobře, JÁ chci příjemné prostředí, JÁ chci .......... " Co by chtělo to dítě,  jestli by chtělo přijít na svět jen svépomocí anebo s jistotou, to vás, dámy, nenapadlo. Určitě by chtělo hlavně BEZPEČÍ, že přijde na svět živé a zdravé - bohužel pro vás i za cenu vašeho nižšího komfortu. Jako matky chcete být obětavé a určitě budete, budete schopny dát život za vaše dítě - ale jako rodičky nejste schopny přinést úplně směšnou "oběť", že nebudete na SVÉM gauči, ale v nemocniční posteli?? Směšné, v porovnání s tím, že v životě pak budete svůj psychický i technický komfort obětovat kvůli dítěti tisíckrát - a budou to mnohdy obrovské oběti v porovnání s nemocniční postelí a přítomností lékařské techniky...

Ale PŘI PORODU, to je jiná, tam musí jít HLAVNĚ o vás, jak se cítíte, dítě je až na druhém místě. Mně nepřesvědčíte, že to domácí prostředí je důležité hlavně pro dítě - vždyť ve všech obhajobách domácích porodů mluvíte JEN o sobě, o SVÝCH pocitech !! V životě se toho ještě naobětujete a vůbec nebudete myslet na svoje OSOBNÍ pocity - a ani nemrknete.

Jen tak na okraj: V porodnici se nedá porodit přirozeně? Však bolesti si můžete užít i v nemocnici, medikamenty nemusíte chtít ! A v porodnici se nedá porodit láskyplně? Mně to tak připadá, že v porodnici se asi rodí jedině nenávistně...:))

Milena

#68 NEEEEE domácí porody!!!

2012-08-17 21:09

Prosím vás, zastánkyně "přírodních" porodů: Neosočujte lékaře, že jim jde o moc nebo o peníze. Ti lékaři jsou především odborníci, kterým to nedá a musí vám říkat o rizicích domácích porodů!!! Každý odborník ve svém odvětví - lékař nebo kdokoli jiný - má potřebu říct svůj odborný názor, když se někdo sebevědomě a laicky prochází v oblasti, které právě on rozumí. Lékaře to alarmuje ještě víc než třeba právníka, protože v oboru porodníka jde o život a zdraví nejen rodiček, ale i rodících se dětí. Myslím si, že hodně lékařů - porodníků je uraženo, profesně a lidsky, neboť tyhle ženy je pasují do rolí pouhých nafoukaných nádivů, kterým jde o moc... Že se ženský nestydíte, oni dělají zázraky pro váš život a pro život vašich dětí a vyslouží si za to pověst nafoukanců, kterým jde o moc. Neumím si představit lékaře - porodníka, který zrovna úspěšně "odrodil" a vidí dítě a spokojenou rodičku a je přitom nafoukaný, že nad touto ženou on má nějakou moc... Ano, pyšný je - ale na to, že se narodilo dítě a že on k tomu přispěl, ale na takové pýše není nic špatného. Ale moc?? Jaká moc?? To se ti lékaři spolu scházejí a spokojeně si mnou ruce, jakou mají moc?? Zkuste se taky někdy vmyslet do JEJICH uvažování!!! Představte si tu "novinu", že ti lékaři mají na paměti hlavně vaše zdraví a život a zdraví a život vašeho dítěte!!! To, že mezi nimi jsou lhostejní anebo amatéři, je určitě pravda - ale v kterém oboru takoví lidé nejsou... Naprostá většina lékařů - a speciálně porodníků dělá svou práci nejen jako zaměstnání, ale jako povolání či poslání. Neznevažujte jejich oprávněnou hrdost na děti, které se narodily pod jejich rukama, na nějakou primitivní "touhu po moci"...

Nepřihlášený uživatel

#69 Re:

2012-08-20 14:09

#8: -  

 Promiňte, ale o tom tahle petice není, jde o to, aby matky měly MOŽNOST VOLBY. To je abych tak řekla kámen úrazu všech diskusí o domácích porodech. Nejde přeci o to co je lepší nebo horší. Ať si sama rodička (s ohledem na zdravotní stav, ale která matka chce vědomně ohrožovat vlastní život či život dítěte)můž zvolit, jak a kde chce rodit. Já osobně bych volila porodní dům. Rodila jsem dvadrát (Vrchlabí).

Lenorka

#70 Jde to I JINAK

2012-08-29 14:19

Jsem nastávající maminka a chci změnit podmínky k porodu doma či v nemocnici v našem státě. Věřím, že gravidita či porod není žádná diagnosa ani by zde neměla ze strany "všemocných" lékařů být snaha o "léčení" těchto přirozených procesů v životě ženy ani na svět přicházejícího miminka.

Nepřihlášený uživatel

#71 Re:

2012-10-11 16:11

#6: -

VÁŽENÁ PANÍ, SPRÁVNĚ PÍŠETE, ŽE MATKA MÁ PRÁVO ROZHODNUTÍ...ALE JEN ZA SEBE, NEMÁ PRÁVO ROZHODOVAT ZA NOVOROZENÉ DÍTĚ, JAK PODLE ZÁKONA, TAK I MORÁLNĚ. NEVÍM JAKÉ "SLOŽITOSTI" MÁTE NA MYSLI, ALE SEBEHODNĚJŠÍ ANI TA NEJŠIKOVNĚJŠÍ PORODNÍ BABKA NENÍ A NEBUDE PŘIPRAVENA DOMA ŘEŠIT HROZÍCÍ KOMPLIKACE ZE STRANY NOVOROZENCE ČI RODIČKY. TO JE PROSTĚ REALITA, AŤ UŽ NÁS MÉDIA MASÍRUJÍ BLÁBOLY, ČI PÁR DESÍTEK MILITANTNÍCH PORODNÍCH ASISTENTEK "BOJUJE" ZA JAKÉSI SPÍŠE SVOJE ZÁJMY. ČEST A NEHYNOUCÍ SLÁVA TĚM NORMÁLNÍM PORODNÍM ASISTENTKÁM, KTERÉ PRACUJÍ NEJEN V PORODNICÍCH. APROPO...VÍTE ŽE ČESKO MÁ JEDNU Z NEJNIŘŠÍCH PORODNÍCH ÚMRTNOSTÍ VE SVĚTĚ??? JEDNA Z MÁLA VĚCÍ, KTERÝMI SE MŮŽEME HRDĚ PYŠNIT. PROČ TOMU TAK JE, NETUŠÍTE???

 


Nepřihlášený uživatel

#72 Re: Re:

2012-10-28 09:06

#25: - Re:  

 V diskusi se trochu zapomíná na tohle: Ono totiž, při jakékoli události nebo situaci v našem životě, je důležité, jak se při této události nebo v určité situaci chováme a co cítíme. Jestli v té chvíli dokážeme přijmout, co se děje, a jestli se chováme láskyplně, s respektem, zda je v tu chvíli přítomen cit, respekt, něha, láska, pochopení, přijetí... Nezáleží tolik na výsledku (samozřejmě si všichni přejeme ten dobrý, ale v životě přichátejí i smutné chvíle a s tím nic nesvedeme). I porod , při kterém se nenarodí zdravé dítě, i porod, při kterém někdo zemře, nás něčemu učí. Pokoře, lidskosti, odvaze, citu, lásce, úctě k životu i smrti. Učí nás při tom být a neuhýbat, neschovávat tyto věci pod koberec, do nemocnic, do zákulisí porodních sálů, za zdravotnický personál. Učí nás odpovědnosti.

Miminku, které se narodí živé do láskyplného klidného prostředí a zůstane v náručí matky, dáte mu též dostatek času a šanci na to, aby se samo rozkoukalo, adaptovalo, našlo prs, zůstalo napojeno na matku, aby společně vyplavovali hormony lásky, aby mohl mezi nimi probíhat tok informací, které dají základ pro celý jeho život -   dáte do života nenahraditelný dar. Matce, která může toto se svým dítětem prožít, rovněž, neboť jí tyto první okamžiky života jejího dítěte dají psychickou i fyzickou odolnost, aby mateřství dobře zvládala. Naučí ji své dítě milovat. Miminku,  které v láskyplném a klidném prostředí, v náručí svých blízkých zemře, dáte též mnoho - úctu, lásku, poděkování, že nás navštívilo, citlivě a láskyplně se s ním rozloučíte, opláčete ho. Cítím v tom úctu k nenarozené bytosti, k jejím rodičům, úctu k člověku, k životu jaký je.

Ve většině porodnic toto možné není, proto matky chtějí změnu.


Nepřihlášený uživatel

#73

2013-02-05 15:50

Díky!

Nepřihlášený uživatel

#74

2013-02-06 14:37

Podporuji možnost volby žen na místo porodu!

Nepřihlášený uživatel

#75

2013-02-06 16:03

Při dojezdové době sanitky (20min.), se mi jeví porod doma, jako neskutečné riziko. A to vám přijede, nikoliv specializovaný pediatr, s veškerým příslušenstvím nemocnice, ale třeba ortoped, konající zrovna službu na "rychlý". Takže sečteno, se vaše, i při komplikacích s láskou a porozuměním narozené dítě, může dostat k opravdu odborné péči klidně po třičtvtihodině. Takže se mi zdá poměr, domnělé pohodlí matky, proti veškerému minimalizování rizika, hodně sobecký. A jeden za zde uvedených argumentů, o právu na statistickou chybu porodní asistentky, je už úplně šílený! Poporodní péči o rodičku vynechám, o tu nestojíte, ale taktéž pro ni platí výše uvedené.