Petice za domácí porody a poskytování péče porodními asistentkami


Nepřihlášený uživatel

#1

2012-02-21 23:49

Nějak se nám pomalu omezuje naše právo svobodné vůle. Doufám, že už je to opravdu jen kousek od toho,aby touhle společností něco pořádně zatřáslo a lidi se probudili...

Nepřihlášený uživatel

#2

2012-02-22 16:11

S porodními asistentkami mám jen ty nejlepší zkušenosti, jsem přesvědčena, že ony sami ví dobře, co dělají - kdy je co bezpečné a nebezpečné.

Nepřihlášený uživatel

#3

2012-02-23 11:27

Mám skvělou porodní asistentku z předchozího porodu. Jsem zdravá druhorodička, chci rodit doma, ale ona ani jiné porodní asistentky se mnou doma rodit nechtějí, protože jsou limitované zákonem a bojí se postihu. Mám tedy rodit doma sama? Zřejmě k tomu nás vedou zákony a opatření z poslední doby. Raději doma sama než v porodnici. Mám s nemocnicemi a porodnicí své zkušenosti a už o další nestojím.

Nepřihlášený uživatel

#4

2012-02-23 12:30

Děkuji za možnost svobodné volby místa porodu a legislativní podporu porodních asistentek v ČR.

Nepřihlášený uživatel

#5

2012-02-23 15:47

Posilme pravomoce porodních asistentek, posilme svobodu rozhodnutí

Nepřihlášený uživatel

#6

2012-02-23 18:41

MATKA MÁ PRAVO ROZHODNUTÍ VÍ CO JE DOBRE PRO NI A DÍTĚ.NEHLEDEJME V TOM ŽADNÉ SLOŽITOSTI.PRO MNE JE DULEŽTÉ ABY O MATKU A DÍTĚ BYLO POSTARÁNO S LÁSKOU.DĚKUJI JARMILA

Nepřihlášený uživatel

#7

2012-02-26 13:35

Plánujeme v brzké době miminko. Po mém dlouhém pobytu v Německu, kde většina mých kamarádek rodila spokojeně a bez problému v porodním domě, jsem byla rozhodnutá, že budu rodit také tam.
Tak jsem začala zjištovat, kde že u nás tyto porodní domy jsou a se zděšením jsem zjistila, že existuje jeden v Praze, ale vlastně se v něm nesmí rodit...takže porod doma - ale u něho vlastně nesmí asistovat porodní asistentka - je to trestné...porodnice je pro mě vyloučená,..takže co teď..přemýšlím o porodu v zahraničí..Lucie

Nepřihlášený uživatel

#8

2012-02-26 21:38

V dřívějších dobách byla obrovská úmrtnost rodiček a novorozenců. V dobách našich babiček byli šestinedělky i novorozenci "jednou nohou v hrobě". Budťe rádi za vyspělou techniku, která odhalí omotanou pupeční šnůru kolem krku... a spousty dalších problémů, které doma mohou dopadnout tragicky. Třikrát jsem rodila v porodnici. Sledování srdečních ozev během porodu je skvělá věc. Komu vadí více rodiček na společném pokoji, může si připlatit nadstandard a mít sólo pokoj.

Nepřihlášený uživatel

#9

2012-02-26 22:22

Potvrzuji podpis na této petici. Pražáková

Nepřihlášený uživatel

#10 Re:

2012-02-27 09:45

Já jsem ráda za to, co říkáte, za to, co přinesl moderní vývoj ve zdravotnictví, za to, že jsou možné zázraky, které dřív možné nebyly a že je možná lékařská pomoc těm, které přirozeně porodit nemohou. Jsem vděčná za možnost císařských řezů, za to, co lékaři dokáží udělat pro záchranu miminka a matky, vím, že všichni, kdo pomáhají při porodu s dobrým úmyslem, jsou andělé - ať jsou to lékaři, sestry, porodní asistentky, manželé, duly,obyčejné ženy a muži... Jde jen o to, aby se lékařské porody neděly plošně, aby těm ženám, které mají zachovány přirozené instinkty, rodí snadno nebo méně snadno, ale spontánně, s použitím svého ženského těla a svých instinktů, a dokáží dát život v prostředí lásky, klidu, přijetí, přirozenou láskyplnou cestou, aby takovouto možnost rodit měly. Ne všechny ženy tyto schopnosti zachovány máme a těm ženám, které toto dokáží, a těm, které jim při tom dokáží poskytnout podporu a respektující pomoc, já žehnám. Ony porodí další děti, mezi nimi ženy, které opět dokáží rodit bez lékařských zásahů, a muže, kteří je v tom podpoří... Jde o to, aby každý mohl svobodně zvolit svou cestu, a to teď mnohé ženy nemohou. A co když jednou tuto zdravotnickou techniku, léčiva, přístroje, nebudeme mít? Děkuji za Váš názor, Pavla křížová 

 


Nepřihlášený uživatel

#11 Re:

2012-02-27 09:53

#8: -  Ještě k číslu 8 - a máte pravdu, při porodech se vždy umíralo a umírat bude, je to zákon přírody. Ne všechny děti se narodí živé a v pořádku, i žena může zemřít. To je něco, s čím se my lidé musíme smířit, i smrt je třeba přijmout. Není pravda, že při porodech v porodnici se neumírá. Určité procento z nás zemře, ať probíhá porod kdekoli - i já si přeji, aby takových případů bylo co nejméně, ale ony nevymizí. A je zbytečné někomu dávat vinu za to, co se v přírodě prostě děje - za umírání. Život prostě není bez rizika. A proto je krásný.

 


Nepřihlášený uživatel

#12

2012-02-27 14:52

Chtela bych pripojit podpis, k teto velmi dulezite petici a podporit tim zeny, ktere maji pravo rozhodnout se jak chteji sve deti na svet privest. Sama jsem se po 2porodech v nemocnicnim prostredi modlila, abych mohla sve 3 ti dite rodit doma, coz ale neslo. Nastesti se potom nasel zpusob a vymyslela ho ma dcera, ktera byla v brisku. Proste prisla na svet tak rychle, ze jsem se ani nestacila obleknout a nasednout do auta. Takze doma. Nadhera a preji vsem zenam, ktere touzi po intimite porodu at maji moznost rodit doma.Kdybych mela 4te dite, urcite uz vim jak bych rodila, doma.Nema smysl odsuzovat duly apod.asistentky, nebot kdyz zemre novorozenec v nemocnici, tak nikdy nikdo nikoho neodsoudil, vse se smete pod koberec, doktori se za sebe postavi a jede se dal, jen v mem uzkem okoli zemreli kamaradkam 2 deti.A duvod? ...To se proste stava. Zkuste dalsi, ale kdyz je mozne oznacit jedince, tak ho masinerie znici.Tomu se u nas rika spravedlnost. Mimochodem ani jedna z mych kamaradek, ktere se narodilo mrtve dite nedostala nic.Drzim palce


Nepřihlášený uživatel

#13

2012-02-28 11:04

Odstraňte z naší legislativy ty pozůstatky minulosti, kdy je něco lidem zakazováno, a kdy je upíráno právo na svobodné rozhodnutí, právo na sebeurčení, právo člověka žít svůj život důstojně a v souladu se svým cítěním....to je nádherný argument, děkuji,podepisuji a sdílím . Janinka Gaja :)

Nepřihlášený uživatel

#14

2012-02-28 11:15

Naše /také/ nemocné porodnictví potřebuje změnu.Můj dík patří panu minstrovi Hegerovi,který k této změně učinil první vstřícný krok a rozhodl se podpořit postavení a práci samostatných porodních asistentek a vznik porodních domů,kterých je tu zoufalý nedostatek.Jen tak dál!

Nepřihlášený uživatel

#15

2012-02-28 12:24

Pokud jsme demokraticky stat, je naprosto nesmyslne, neumoznit svobodnemu cloveku rozhodnout se podle sveho. Navic, kdyz je schopen udelat vedomou volbu a za ni nest zodpovednost. Stat opravdu nemuze prevzit zodpovednost a kontrolu nad narozenim kazdeho noveho obcana. Verim ve Vas selsky rozum! Diky

Nepřihlášený uživatel

#16

2012-02-28 12:56

Přijde mi to přirozené a nutné!

Nepřihlášený uživatel

#17

2012-02-28 13:34

Nepodepíšu,nikdy byhc doma nerodila.Kdyby ano tka byhc zemřela při prvním porodu!At si každý hazarduje se svým životem jak chce ale riskovat s životem novorozenců je sobeckost.Ale každý at si dělá co chce já s tímto nesouhlasím.

Nepřihlášený uživatel

#18

2012-02-28 13:57

NESOUHLASÍM s touto peticí! Porodila jsem dvakrát, přirozeně - a v porodnici. Nevím, zda "mám zachované přirozené instinkty" (jak tu kdosi píše) - ale asi ano, protože kvůli zdraví a bezpečí miminka jsem byla ochotná jet do porodnice a rodit v cizím prostředí. Používají se tu v diskuzi silná slova, jako svoboda rozhodnutí, a uvádějí příklady ze zahracičí. No, ten, kdo tam delší dobu žil, ví, že vše je o penězích... i domácí porody i porodní domy. Porod (s nožnou) účastí lékaře a s veškerým technickým vybavením, ten si lidé bez zdravotního pojištění prostě musí zaplatit. Je to na dešlí psaní a mne hlavně štve, že těch nenarozených nebo rozených miminek se nikdo nezeptá na JEJICH SVOBODNÉ ROZHODNUTÍ. A ještě poznámka: porod v nemocnici není jen porod samotný, souvisí s tím i všestranná poporodní péče o miminko a maminku, což je celkem dost úkonů, které se často dělají hlavně "pro jistotu". Jsou však i případy, kdy se jinak zdravě vypadajícímu miminku zachrání zdraví nebo dokonce život.

Nepřihlášený uživatel

#19

2012-02-28 14:03

Držím palce této petici podporující svobodu a osobní zodpovědnost v naší zemi. Na svobodnou volbu v tom, kde a jak porodí má každá žena právo. Trestat někoho za odlišný pohled na bezpečí, na způsob, jak má přivést své dítě na svět upíráním péče je projevem diktatury.

Nepřihlášený uživatel

#20

2012-02-28 14:34

Podporuji možnost volby každého svobodného člověka.

Nepřihlášený uživatel

#21

2012-02-28 14:50

Protože chvíli porodu považuji za nevhodnou k boji s čímkoli a kýmkoli, jsem vděčná za inspiraci k porodu doma, ke kterému mi přivedla osvěta porodních asistentek. V porodnici bych musela bojovat s ustrašeným systémem, který mi již před porodem jasně říkal, že mi bude vnucovat lékařské zásahy do průběhu porodu, o než jsem nejen nestála, ale dokonce považovala v mém případě za nebezpečné (konkrétně to je na delší vysvětlování). Podle mě jsem šťastně porodila zdravou holčičku právě díky porodu doma a ne díky technice a hlavně nekontrolovatelným účinkům chemie na můj organismus. K tomu bytostně nesouhlasím s nemocničním způsobem zacházení s právě narozeným dítětem po porodu, s jeho odtržením od matky, předčasným přestřižením pupečníku, zbytečným měřením, mytím apod. Myslím, že nemá cenu bojovat s nemocničním systémem, neboť tam patří nemocní a ti potřebují jiný způsob péče a reforma směrem k přirozenosti v porodnictví v nemocnicíh tak nemůže být úplná. Věřím, že v našem státě zvítězí moudrost, jenž podpoří svobodu a možnost skutečné vědomé alternativní volby - porodní domy, centra při porodnicích, péči porodních asitentek u porodů doma. Alternativy propojené se spolupracující lékařskou péčí a s právním rámcem. Ať si každá žena zvolí pro ni to nejbezpečnější místo pro porod svobodně sama.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-02-28 15:03



Nepřihlášený uživatel

#23

2012-02-28 15:04

Možná, že kdyby se někdo zeptal miminka na jeho svobodnou volbu místa, kde se má narodit, tak se právě pro porodnici nerozhodne a zvolí jiné místo pro příchod na tento svět. Kde berete jistotu, že porodnice je to nejbezpečnější místo, kde nikdo neumírá. Nepružné úkony "pro jistotu" podle mě spíše vedou ke komplikacím. Navíc, nejde přece jen o přežití fyzické. Zeptejme se také na psychické prožívání porodu dítěte, na jeho city. Dítě i žena nejsou jen bezduchými stroji. Pro mě není nejdůležitější přežití, ale kvalita života.

Nepřihlášený uživatel

#24

2012-02-28 15:15

Ano, svobodnou volbou nenarozených nebo rodících se miminek se nezabývá ani žádná z maminek rodícíh v porodnici, ani žádná z těch, co rodí jinde. Anebo jo? A co když mamince, která chce rodit v porodnici odpoví miminko: "Chci se narodit v lese pod stromem, v porodnici to totiž hrůzou nepřežiju".... anebo naopak, té co bude chtít porodit doma, bude říkat: " Jedině císař, mami - jinak mě máš na svědomí" :)

Nepřihlášený uživatel

#25 Re:

2012-02-28 16:33

#8: -

Taky mám ten pocit, že dnešní ženy už nevědí coby...

Ono by je to po pár úmrtích a poškozených dětech přešlo a houfně by se zase hnaly do nemocnic (ne, nikomu to nepřeju). Neříkám, že je situace v nemocnici ideální, ale porod doma je nerozum a rozhodně by to stát neměl podporovat. Zvlášť ne, když peníze chybí jinde.