Zachraňte tuleňe

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Zachraňte tuleňe

tuleňátko

#1

2011-10-21 20:24

Prosím podepište tuhle petici.
amalka

#2

2011-11-22 11:39

nepodepsat by byl hrich

Nepřihlášený uživatel

#3

2015-09-11 18:12

Chudácí zvířata co musí zažít kvůli kůži :,,,(

Nepřihlášený uživatel

#4

2015-11-08 09:08

jen narušenej člověk muže zabijet tuleně chrante zviřata před psichopaty
Lukáš

#5

2018-12-08 18:07

Než podepíšete petici, měli byste si nastudovat fakta. Pokud se na věc podíváme racionálně a ne jen v emocích, tak existuje řada důvodů, proč by měl komerční lov pokračovat (jde o lov, nikoli o pytláctví, neboť, jak sami píšete, lov je ve stanovených kvótách povolen).

Kanadský dokumentární film Tichý hněv Inuitů z roku 2016 (v orig. Angry Inuk) nedávno upozornil na zásadní skutečnost, že omezení komerčního lovu tuleňů má drastický dopad na Inuity, pro které to byl po generace tradiční zdroj obživy. Domorodé komunity, které bychom měli podporovat, kvůli aktivismu "ochránců zvířat" přicházejí o svá odbytiště...
Pro kožešinu či cokoli jiného se loví se spousta jiných zvířat. Není důvod, aby zrovna tuleni se svou vynikající kožešinou se nelovili. Tuleni vůbec nejsou ohroženi vyhubením - ve skutečnosti jich existuje celá řada druhů, z nichž některých sice už je málo, ale jiné (např. tuleň grónský, tuleň kroužkovaný) jsou v milionových populacích. Naopak - kvůli útlumu jejich komerčního lovu jsou přemnožení! To, že tuleni decimují zásoby ryb v mořích, např. tresek, a berou rybářům výdělek, je vědecky prokázaná skutečnost (např. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163699506800533?via%3Dihub). Kvóty na odlov tuleňů jsou nastaveny rozumně tak, aby se jejich populace držela pod přiměřenou kontrolou.
Argument údajné krutosti lovu tuleňů je nesmyslný. Lovci jsou vázáni přísnými pravidly, jakým způsobem mohou zvířata usmrcovat. Je to lov jako každý jiný. Vždy může docházet k excesům, že nějaké zvíře není usmrceno správně a trpí déle, ale to platí pro jakýkoli lov.
Je samozřejmě pravda, že kvůli kožešině se zabíjejí tulení mláďata. Ovšem o zas tak mladá zvířata nejde: např. v Kanadě se tuleni smí lovit  až od věku 25 dní, kdy už jsou nezávislí na matce. 25 dní života se sice nezdá mnoho, ale pro porovnání: kuřata se v našich velkochovech se porážejí ve věku 40 dní, králíci v 10-12 týdnech, jehňata, telata či vepři se dožívají pár měsíců... Není pak trochu pokrytecké kritizovat, že někdo jiný zabíjí mláďata, když je sami rádi baštíme? Není přezíravé od nás Evropanů, pohodlně živených z velkochovů, že ve jménu našeho módního výmyslu zvířecích práv upíráme tradiční obživu Inuitům?
Citové argumenty typu, že to je jako, kdyby někdo nosil na sobě naše domácí zvířátko, jsou samozřejmě úplný nesmysl. "Ze zvířátek" i my všichni na sobě nosíme kožené bundy, pásky, obuv, hodinky atd. - a příslušná telata či jehňata apod. byla za svého života také roztomilá, bohužel ale kůže z nich je také potřeba. Kdybychom žili v chladnějším podnebí jako Rusové či Kanaďané, potřebovali bychom kožichy z tuleňů. Proto osobně nikomu nevyčítám, že tuleně loví či je na sobě nosí, a jsem proti podobným peticím. Naopak doufám kvůli Inuitům, že poptávka po tuleních kožešinách bude opět co největší!