Náměty a návrhy pro veřejnou konzultaci k novele AZ

Blanka Ell.
Nepřihlášený uživatel

#1 hudebniny

2011-04-28 09:44

Ráda bych přidala podnět týkající hudebnin. V době, kdy se jednalo o CD, bouřlivě
se diskutovalo o hudbě a kulturních potřebách jejích posluchačů. Ale co problém
studentů hudby a hudebních knihoven? Momentální absolutní zákaz kopírování hudebnin
i pro osobní potřebu je nepochopitelný a skandální. Žádala bych úpravu zákona umožňující
kopírování hudebnin ke studijním a badatelským účelům nebo jasně nastavená
pravidla za jakých podmínek to knihovny smí umožnit - např. paušální platby jako u CD.
Řada skladeb se stává studentům a badatelům legálně zcela nedostupná. Vidím v tom velkou nerovnost!!!Petici ráda podepíši, ale tento bod mi tam rozhodně chybí.

Nepřihlášený uživatel

#2 Re: hudebniny

2011-04-28 10:14

#1: Blanka Ell. - hudebniny

Dobrý den,

bohužel už nemůžu měnit text, protože jsou pod ní podpisy a vůči stávajícím signatářům by to nebylo fér. Nicméně mohu přidat jako samostatný podnět od Vás.

Zdraví

M. Krčál


Nepřihlášený uživatel

#3 Re: Re: hudebniny

2011-04-28 11:14

#2: - Re: hudebniny

Pochopitelně chápu. Budu ráda, když podnět předáte mým jménem.

Blanka Ellederová

Ludmila
Nepřihlášený uživatel

#4

2011-04-28 14:53

Jenom formalni pripominka - proc je podekovani za podepsani petice napsano tak podivnou cestinou - viz nize

dekujeme za podpisani tyto petice prosim,zeknete o tyto petici tolika lidem kolika to jen bude mozne.cim vice podpisu tato petice ziska,tym vice pozornosti u medii a tich co rozhodujou ziska
Sycak
Nepřihlášený uživatel

#5

2011-04-28 15:54

Nebylo by mozne zajistit, aby
a) u odkazu na sdileni na facebooku byl gramaticky spravny vyraz "sdilet" a nikoli "zdilet"
b) podekovani za podpis bylo cesky (byt bez interpunkce) a ne nejakou cesko-slovenskou hatmatilkou, navic s gramatickymi chybami? (zeknete, rozhodujou atd.)?
Zverejneni v takoveto podobe je vuci signatarum dehonestujici az urazlive.
host
Nepřihlášený uživatel

#6 Poděkování

2011-04-28 16:12

Chtěla bych tímto poděkovat panu Krčálovi, že si dal s peticí tu práci a napsal ji vlastně za nás za všechny.
Eva Reichová
Martin Krčál
Nepřihlášený uživatel

#7 Re:

2011-04-28 17:03

#5: Sycak -

Dobrý den,

bohužel toto ovlivnit nemůžeme. Vyzkoušeli jsem hned několik systémů a nakonec jme vybrali tento, protože umožňuje jednoduché přidání podpisu bez registrace.  Např. Petice.net má skvělé rozhraní, ale proces registrace s ověřením na e-mail je příliš složitý a mnoho potenciálních signatářů by odradil od vyplnění.

Věřím, že v samotném textu chyba není.

Pěkny den

 

 

Pir8Ivan
Nepřihlášený uživatel

#8

2011-04-29 14:28

Nepodporuji kopírovací monopol.
Pir8Ivan
Nepřihlášený uživatel

#9

2011-04-29 18:52

Podpora Pirátské strany. Nechť zhyne kopírovací monopol.

Nepřihlášený uživatel

#10

2011-04-29 19:23

Děkuji za petici. Jakým vůbec právem OSA, občanské sdružení vybírá od lidí poplatky? Je to mafiánská struktura, jako SAZKA.

Nepřihlášený uživatel

#11 Vašek V.

2011-04-29 21:22

Promiňte, ale přijde mi, že je petice v některých bodech trochu dvojznačná či spíše dvojsečná. Hlavně tahle část:

"Navrhujeme vytvoření univerzálního zákona, který by vymezil obecné hranice a byl aplikovatelný i na nové technologie, které se v budoucnu objeví, případně umožnil jednoduché doplnění bez nutnosti přepracování celého zákona."

Mně to přijde jako "teď je to v háji mimo internet, po aplikaci tohoto požadavku to bude v háji i na internetu". Internet považuji za svobodné médium, které by mělo být stavěno na úroveň vzduchu a data jím proudící na úroveň vyřčených slov vzduchem proudícím. Autorský zákon musí respektovat svobodu slova a svobodu přijímání a předávání informací, ne internet přiškrtit stejným způsobem, jako jsou dnes omezena média s ochranou proti kopírování. S potenciálním výkladem tohoto bodu mám zásadní problém.

Pak je tu ještě jeden bod, který mě udeřil do očí: "Zavést zákonnou povinnost kolektivním správcům spravovat seznamy volných a osiřelých děl."

Tohle je podle mě úplně špatně, jde to přesně proti normálnímu tržnímu principu. Naopak, kolektivní správce by neměl vůbec existovat "ze zákona", ale dobrovolně, jako každá jiná živnost. Pokud už budeme muset přicházet do styku s uměle vymyšleným a komerčně zneužívaným pojmem "duševní vlastnictví", měla by být umožněna živnost provozování kolektivního správce (aby bylo mezi nimi konkurenční prostředí a autoři si mohli vybýrat a nedostali jednoho befelem na principuy opt-out) a autoři by se nechali zastupovat (pokud chtějí) na principu opt-in, nikoli opt-out, jako je tomu dnes. Pokud budou kolektivní správci spravovat seznam volných a osiřelých děl, dostáváme se do situace podobné "presumpci viny", tj. každé dílo je někým chráněné, pokud není v seznamu volných nebo osiřelých děl. Já bych jako autor volného díla určitě nechtěl, aby moje dílo bylo v nějakém seznamu spravovaném kolektivními správci, naopak, správce by měl spravovat to, co má chránit, což volná a osiřelá díla nejsou (rozhodně by být neměla). Na internetu by v rámci transparence měl být u kolektivních správců (jejichž seznam by udržovalo a zveřejňovalo MK) seznam děl, která volná nejsou a mělo by zde fungovat vyhledávání. Pokud hledané dílo nenajdu, beru to tak, že je volné či osiřelé, zkrátka není chráněné. Pořád se motáme kolem toho, že "duševní vlastnictví" je chráněno ze zákona a kdo nechce, musí se sám aktivně vyvázat.

Jinak ještě krátce k té transparenci při rozdělování poplatků a to by se mělo týkat nejen správců autorsky chráněných děl, ale vlastně i poplatků za elektroodpad a dalších netransparentních plateb systému: jakmile je něco takového zřízeno (další poplatek z prodaného zboží ze zákona kvůli něčemu), je jedno, jestli si to řeší příslušné ministerstvo samo, nebo pověří firmu. Jelikož se jedná de-facto o další formu daně vybíranou na základě zákona, pak se jedná o veřejné peníze a veřejnost by měla vždy být informována o tom, kolik takových peněz proč bylo vybráno a kam konkrétně tyto peníze šly. To se vlastně týká i spotřebních daní za pohonné hmoty, alkohol a cigarety. Bez transparence to vždycky smrdí tunelama a korupcí. Pokud by např. kolektivní správci autorsky chráněných děl chtěli fungovat netransparentně, pak by se mysely zrušit povinné odvody z médií, tiskáren, kopírek, počítačů, pevných disků apod. Nesměli by zkrátka dostávat další uměle vymyšlené "daně".

Ono je to vlastně celé jen takové ... nekomplexní. Kolektivní správci a autoři nehmotných děl by si měli uvědomit, že pokud je takové dílo zveřejněné, stává se majetkem veřejnosti. Informaci, kterou jednou "předáte veřejnosti", nemůžete z principu existování a fungování světa vzít zpět. Chtějí-li správci a autoři děl, aby jejich dílo veřejnost neužívala volně dle své libovůle, nechť jej nezveřejňují. Podotýkám, že prodej nosiče obsahujícího takové dílo nepovažuji za zveřejnění, ale za akt smlouvy o užívání díla. S veřejností nemůžete dělat smlouvu, můžete jí ale dělat s konkrétním koncovým uživatelem: zákazníkem, co si koupí CDčko, návštěvníkem kina (kino není veřejné místo, ale patří někomu, jde o soukromý objekt a nikde není psáno, že je vás tam jeho vlastník povinen pustit) a podobně. Jakmile dílo odvysíláte ve veřejném sdělovacím prostředku, stává se majetkem veřejnosti, i kdyby zákon kázal jinak. Zákony státu nemohou popírat přírodní zákony.
Martin Krčál a Jan Kříž
Autor této petice

#12 Poděkování

2011-05-01 09:47

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
odeslali jsme náměty a návrhy k novele autorského zákona na MK. Celkem se sešlo 236 podpisů. Všem signatářům touto cestou děkujeme. Zaroveň chceme poděkovat všem z Vás, kteří jste zaslali své vlastní připomínky. Cílem této akce nebylo získat tisíce podpisů, ale připomenout termín a rozvinout diskuzi. Soudě dle Vašich ohlasů, se to podařilo.

Podpisový arch necháváme i nadále otevřený, proto pokud se chcete přidat, stále můžete.

S přáním příjemně prožitého svátečního dne

Martin Krčál a Jan Kříž

Jana11
Nepřihlášený uživatel

#13 Re: hudebniny

2011-05-02 17:12

#1: Blanka Ell. - hudebniny

Momentálně není zákaz kopírování pro vlastní potřebu (a už vůbec ne pro vzdělávací účely). To jen některé monopolní organizace se snaží naznačovat opak - a snaží se změnit zákon tak, aby to skutečně zakázáno bylo. Pokud si tedy student půjčí CD a zkopíruje, je to v pořádku. Jen pozor, student si ho musí kopírovat sám, kdyby mu ho zkopíroval někdo jiný, jedná se o trestný čin (pro toho, kdo kopíroval a pak to studentovi věnoval nebo hůře za cenu média prodal, pro "příjímajícího" je to vždy legální).

(Pozor! Toto kopírování se netýká software, ale tam je zase možnost svobodně kopírovat množství svobodného software!)

V případě nejasností se ptejte na webu forum.ceskapiratskastrana.cz dotazem na Komisi pro kopírování a internet klidně s odkazem na tuto diskusi, budu vědět.

Bára B.

#14 Re: hudebniny

2011-05-10 12:36

#1: Blanka Ell. - hudebniny

Určitě dobrá připomínka! A také by to chtělo nějak jasně zakotvit do AZ audioknihy a mluvené slovo na CD...


Nepřihlášený uživatel

#15 Re: Re: hudebniny

2011-06-12 01:33

#14: Bára B. - Re: hudebniny

Ráda bych upřesnila: hudebniny = noty!!!! Kopírovat hudebniny je opravdu momentálně  zcela zakázáno kopírovat.

 

Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem webu (Zobrazit podrobnosti)

2011-08-19 05:32