MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA


Nepřihlášený uživatel

#17126 Re: podle sebe, soudím tebe.....

2014-11-24 13:28

#17113: jm - podle sebe, soudím tebe.....  

 závist - typicky česká národní a jedna z nejodpornějších vlastností.. Co se týče peněz, jsou potřebné k životu , ale nejsou tedy zdaleka na prvním místě. Znám okolo sebe spoustu lidi, kteří patří do tzv. skupiny " bohatí - chudí "...


Nepřihlášený uživatel

#17127 TROCHU ZVLÁŠTNÍ, ALE MÁ PRAVDU

2014-11-24 13:31


Nepřihlášený uživatel

#17128 Odkud víte, že lidé na Krymu chtěli být součástí Ruska? Jak jste na to přišla?

2014-11-24 13:36

#17125: jm - Já vždy všechny charakteristiky,  

 Proto tedy musel být Krym okupován? Proto tam bylo vyměněno celé poltiické vedení? Proto byly otázky "referenda" naprosto nesmyslné, kdy druhá nebyla vůbec realizovatelná? Proto se Rusko závázalo k neměnností hranic Ukrajiny? Existuje vůbec stát na světě, který by dovoloval ústavou měnit okresu hranice státu?  Existuje stát, kde by se okres mohl v souladu s právem odtrhnout a přičlenit se k jiné zeni či dokonce k zemi okupanta? 

Vy stejně zrůda Miloš Zeman nepodléháte ruské propagandě, vy jí tvoříte. 


Nepřihlášený uživatel

#17129 Nedůstojné je, že to nyní na Hradě vypadá jak za Gottwalda, to je nedůstojné a co více....

2014-11-24 13:38

#17125: jm - Já vždy všechny charakteristiky,  

 ....je to v rozporu s Ústavou a to je potřeba řešit. 

jm

#17130 Vy jste dokonce natolik hloupá

2014-11-24 13:43

#17103: - Vy jste dokonce natolik hloupá, že ani netušíte, kdo podnět k Ústavnímu soudu .... 

 Tak tedy:...myslela jsem,že je Vám jasné,že ten návrh na stížnost podáte svému poslanci...." Vy jste dokonce natolik hloupá"....děkuji za Vaše hodnocení....

Roman Skácel
Hodonín

#17131 Re: RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU

2014-11-24 13:47

#17122: - RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU 

Přesně tak, Zeman pokračuje plynule ve své Východní exhibici. Navštěvuje "chudé příbuzné" a snaží se jim nabízet partnerství, "aniž by tušil", že je to už na první pohled aktuálně proti zájmům EU a USA v jejich snaze zastavit státně destrukční válku Ruska proti Ukrajině, kde se schyluje k zimní ofenzívě Rusů (s cílem připojit přes jih Doněcké oblasti k Rusku Krym pozemně, jinak je do jara Krym v krizi co do zásobení potřebami  k životu pro více než 2 miliony lidí).

Opravdu nevím, co nám Kazaši a Tádžici mohou opravdu nabídnout, je mi ale vcelku jasné, že my jim můžeme nabídnout patrně úplně všechno, jen kdyby na to měli USD. Proč není našim zájmům bližší nejvyspělejší Západ, hned za našimi hranicemi, jehož jsme součástí už jen z geopolitického hlediska prakticky odjakživa. My jsme nikdy neztratili se Západní civilizací kontakt a je to na nás videt, tedy s jedinou výjimkou.

PROČ jen se Zemanem na stará kolena učí čůrat proti Západnímu proudění svým silným "prostatickým východním proudem", aniž by to pro kohokoli v této zemi mělo jiné, než politické konsekvence? Ty ekonomické jsou více než pofiderní a okamžitě zpochybnitelné.

Už dnes se ukazuje, že 16 velkých ruských investičních společností není schopno splácet své závazky vůči českým investorům a exportérům, údajně (kupodivu) v důsledku ekonomických sankcí EU a USA. Bude to řešeno "konsolidací" naší pohledávky v Rusku, aktuálně budou platit méně (kolik budou patrně moci) později zaplatí celkově více (díky vyšším úrokům).

Naši východní "přátelé z mokré čtvrti" už šlapou vodu a jen aby bylo jasno, pro Kazachtán, Bělorusko, Tádžikistán a jiné je Rusko totéž, co pro nás Německo.

P.S. Tak jen hořce někteří popřejme Zemanovi hodně úspěchů v jeho ekonomicko-obchodní misi u "hladového stolu". 

To mi řekněte, proč neletěl Zeman raději do Brazílie, Argentíny, Austrálie, JAR, nebo kamkoli jinam, kde nikdo neumí rusky a má doláče k placení našeho zboží? Škoda leteckého benzínu, jít jednat k nejbližším spojencům Ruska, zemím totalitářským, které by si bez Ruska ani neupšoukly...


Nepřihlášený uživatel

#17132

2014-11-24 14:01

Pan Petr Cibulka má v podstatě pravdu...

 


Nepřihlášený uživatel

#17133

2014-11-24 14:12

Češi v cizině

Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Ano a ano. Zajímavý byl například začátek letošního roku, kdy v obou zemích probíhala téměř současně výměna hlavy státu. Holandská královna odstupovala po 33 letech "služby vlasti" (tak svou roli vnímala) a po dlouhém zvažování v momentě, kdy cítila, že její nástupce je na svou roli řádně připraven. Holanďané (i přes občasnou kritiku monarchie) svou královnu milovali a respektovali. Stejně tak respektují i kontinuitu v předávání (konstitučně omezené) moci. Současného krále viděli vyrůstat, viděli ho skákat opilého do fontány, běžet maraton, byli mu všichni i na svatbě. Slavili den, kdy se mu narodila dcera, která jim jednou také bude vládnout a oni ji opět uvidí vyrůstat. 

Narozdíl od nás se při volbách, a to jakýkoliv, nebudou hádat, tahat na sebe špínu, rozhazovat tam, kde by neměli a hrát si na něco, co nejsou. A hlavně - země bude i nadále (navzdory krizi) stabilně prosperovat. Nezní to trošku jako pohádka?


Nepřihlášený uživatel

#17134

2014-11-24 14:13

Češi v cizině

Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Částečně sleduji, ale v Norsku je takový klídek, že se tu nic moc neděje. Všechno funguje a nemají žádné politické skandály. Ani politické strany se od sebe moc neliší.
Vždycky jsem v šoku, když sleduju, co se děje v Čechách. Díky mobile apps čtu každý den české noviny.


Nepřihlášený uživatel

#17135

2014-11-24 14:14

Češi  cizině
Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Na švédské politice se mi líbí, že je tak nudná, že se o ní moc nepíše v novinách. Je to asi proto, že docela funguje tak, jak má. Hlavou státu je král, kterého si Švédové váží. Vláda i regionální politici se snaží rozhodovat tak, aby to bylo pro dobro obyvatel (i když i oni se někdy utnou), a důležitým rozhodnutím většinou předchází veřejná diskuse. Nikde na světě neplatí člověk daně úplně rád, ale tady mám pocit, že peníze, které státu odevzdám, jsou docela účelně využity.

 


Nepřihlášený uživatel

#17136

2014-11-24 14:15

Češi v cizině

Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Dánská politická kultura je výsledkem dlouhodobé a nepřerušované demokratické tradice. Dánové mají oproti Čechům výhodu v tom, že nezažili 40 let režimu vlády jedné strany, kdy existovala jediná pravda a jediná cesta. Díky tomu se dánská politická kultura liší od české celkem zásadně. Dánští politici jsou od mládí trénovaní ve vedení dialogu a hledání kompromisu. Debaty mezi politiky jsou vedeny mnohem věcněji než v Česku a skoro neexistuje – nebo rozhodně není prezentována na veřejnosti – osobní neshoda a antipatie mezi politiky z konkurenčních stran.

.

Dánové by si těžko dokázali představit, že si někdo může myslet, že jeho myšlenky a program jsou natolik bezvadné, že s nimi souhlasí nadpoloviční většina národa.

Myslím, že dánští politici mají  všeobecně mnohem větší schopnost dialogu a vyjednávání. To se tady učí už děti na základní škole. Většina školních cvičení není individuální, ale skupinová práce. Děti se tak naučí spolupracovat, komunikovat mezi sebou, obrušovat hrany konfliktům, které při spolupráci zamozřejmě vznikají a následně se učí i prezentovat skupinové dílo tak, aby to bylo srozumitelné pro jejich spolužáky.

Tohle prostředí pomáhá vychovávat lidi, kteří mají svúj názor, nevadí ji stát si za ním a prezentovat ho takovým způsobem, aby ostatní přesvědčili lepším argumentem a ne silou, podpásovkou nebo nic neříkajícím bonmotem.


Nepřihlášený uživatel

#17137

2014-11-24 14:17

Češi v cizině

Chcete se do Česka ještě někdy vrátit?
Tuto možnost bych zcela vyloučil, moje současná situace ani rodná země mi k natolik zoufalému činu nedává mnoho rozumných důvodů. Pokud by se mi v Japonsku z nějakého důvodu přestalo líbit, stěhoval bych se kamkoli, kde bych měl zaručenou práci a normální slušný život. Obávám se, že tato kritéria mi Česko nenabízí. Když  pominu všechny ty dokonale fungující radosti života v Japonsku, jako je dopravní infrastruktura (šinkansen, perfektní dálniční systém, pohodové chování řidičů na silnicích), státní správa a úřady, veškeré služby, banky, zdravotnictví (v mém věku už to mohu posoudit) a policie, přidám k tomu absenci kriminality, zdvořilou, ohleduplnou a usměvavou společnost, kde neexistuje závist a kde platí dané slovo (za deset let jsem tu nemusel podpisovat jedinou písemnou smlouvu!), vynikající japonskou stravu... atd. atd., to všechno, co v Česku prostě neexistuje a chybělo by mi to, musím brát hlavně ohled na naše děti. Narodily se v Japonsku, vyrůstají tu, mají tu kamarády, je to jejich život. V Česku nemám vůbec nic, začínal bych potřetí v životě od nuly někde v pronajatém bytě, bez zaměstnání, bez auta, bez kontaktů, také přestěhování zpátky by něco stálo a neměl bych ani kam instalovat mé nahrávací studio... Absurdní představa, něco jako hororový sen. V Japonsku se mi daří, jsem tu spokojený a všechno může pokračovat jen směrem k lepšímu. Navíc se už po tak dlouhé době mimo rodnou hroudu cítím při každém turistickém návratu jako cizinec - hodně věcí se mění, a bohužel ne vždy k lepšímu. Už jsem si příliš zvykl na všechno to pozitivní v Japonsku - to, co se tady chápe jako normální, je hodně vzdáleno tomu, co se pod tím rozumí v Česku. Každá cesta tam pro mne znamená nepříjemný kulturní šok, který začíná zavřenými přepážkami na pražském letišti, problémy s najatými dopravci (vozíme do Česka japonské turisty z řad přátel, příbuzných, známých a členů mého fan klubu)... mám pokračovat? Život je příliš krátký na to, aby ho člověk trávil permanentně naštván a stresován bojem o to, co by mělo být zcela normální. Pokud v tom žijete, možná to až tolik nevadí, člověk si zvykne i na šibenici. Pozná se to, až když žijete nějaký čas jinde. Ani v Japonsku není všechno dokonalé, ekonomika nebo vzdělávací systém má nedostatky, japonská společnost má také určité problémy, existují tu podivné náboženské sekty, sebevraždy, ani v mém oboru - v hudebním životě - není všechno ideální. Máme tu nepříjemné komáry, velké jedovaté stonožky mukade, čínské gastarbajtry kradoucí mandarinky v cizích zahradách... Také příroda dělá, co může, aby život nebyl tak jednoduchý - všechna ta zemětřesení, tajfuny, cunami, sopky, sesuvy půdy, záplavy, sněhové kalamity, do toho občas vybuchne nějaká ta atomová elektrárna - člověk se musí naučit žít s pocitem, že může kdykoli přijít o všechno, včetně života. Ale to jsou prkotiny ve srovnání s tím, jakou katastrofu představují pro ČR její vlastní politici.


Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Jako cizinec, byť s právem permanentního pobytu, nemám volební právo, a politiku nesleduji. Ostatně nedělal bych to ani kdybych volební právo měl, politika mne nikdy nezajímala. Zajímá mne jen kvalita života, a ta je dána tím, do jaké míry všechno funguje nebo nefunguje - veřejná doprava, státní správa, infrastruktura, služby, zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomika... Je mi úplně jedno, kdo je u moci, pokud všechno funguje, jak má, a pokud státní orgány a politici občany zbytečně neopruzují, nejsou propojeni s organizovaným zločinem a nerozkrádají veřejné prostředky. Tady v Japonsku stále ještě život, mentalitu a společenské vztahy určují dávné tradice, velkou roli hraje konfucianismus a kodex bušidó. Morálka, čest, pravdomluvnost apod. tu ani po 140 letech od zrušení třídy samurajů nejsou prázdnými pojmy, to se nutně musí odrazit i v politické kultuře. Kde to začíná čistými a bezplatnými veřejnými záchody, tam to nemůže končit špatně. Nějaké korupční skandály tu před lety také byly, z důvodů mně neznámých i tady existují historií nepoučitelní pomatenci sdružení ve spolku zvaném "komunistická strana", jsou tu i jakási ultrapravicová nacionalistická hnutí, ale nepředstavují pro demokracii žádné nebezpečí. V případě České republiky se o jakékoli "politické kultuře" mluvit nedá, nic takového tam neexistuje a pochybuji, že někdy existovat bude. Další z důvodů, který mi nedovolí se do rodné země vrátit. Mám raději císařpána než nějakého knížete nebo nedejbože pouhého zemana. Santa Klause tu můžeme potkat jen kolem Vánoc, na rozdíl od toho českého nesbírá pera, a všichni ho mají rádi, protože rozdává dárky a nikomu neradí, aby vystoupil z EU... Ono taky z té dálky tady se to všechno jeví trochu jinak, asi jako když se plácají žáby a mloci v malé bahnité louži mezi Šumavou a Orlickými horami. Nicotné, malicherné. Takové malé české hezké, ale svět to moc nezajímá... Ovšem nás Čechy v cizině, kteří se snaží ukázat to nejlepší z české kultury a důstojně reprezentují zemi svého původu, tohle všechno dost štve - znehodnocuje to naši práci. Takže, páni politici, buďte tak laskavi, přestaňte škodit a dělat ostudu, a začněte konečně dělat něco pořádného pro národ a stát.

Roman Skácel
Hodonín

#17138 Re: Já vždy všechny charakteristiky,

2014-11-24 14:17

#17125: jm - Já vždy všechny charakteristiky,  

Směšné není srovnávat Zemana s Gottwaldem, směšní jsou jen lidé, kteří to ani neumí jako aktuálně perfektní paralelu pochopit. Stačí si jen odpovědět, kde aktuálně Zeman dlí a kde dlel Gottwald myšlenkami 24 hodin denně (budil se prý ze snů zcela mokrý) celé roky. Oba pili (pijí) českou Extraligu svojí doby...

Můžete mi vysvětlit, proč prezident ČR, nejvyšší ústavní činitel v zemi, upozorňuje na kapelu (a její stránky, které jste si patrně vychutnal(a)), kterou jste navíc vcelku přesně definoval(a), širokou veřejnost v naší zemi?

A to v přímém přenosu veřejnoprávního celoplošného rádia, přičemž velmi vulgárně a ještě při tom lhal o slovech, která texty jejich sprostých a povrchních písní, též obsahují?

Budu se fakt těšit, jak to čtete politicky, jm... :-)

Odpověděl jsem na Váš příspěvek jen proto, že vím jistě, že si s paní Logikou netykáte, dokonce ji ani neznáte osobně, o panímámě Racionalitě ani nemluvě, tu neznáte ani z rychlíku... 

Tukan

#17139 Re: Re: RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU

2014-11-24 14:19

#17131: Roman Skácel - Re: RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU 

100% souhlasim jen si dovolim opravit v pripade Kazachstanu. Jedna se o obrovsky rychle rostouci ekonomiku mj diky nerostnym surovinam. Pred 10 lety byl Kazachstan s $6,300 HDP na hlavu 104. za Tunisem (CR v te dobe bylo 53. s  $15,300). Vloni uz byl Kazachstan 51. s $23,000 HDP na hlavu 5 mist za Ruskem (CR 39., $27,000). Rusko vloni dosahlo $24,000 na hlavu


Nepřihlášený uživatel

#17140

2014-11-24 14:28

Všechny zločince je potřeba pozavírat

Roman Skácel
Hodonín

#17141 Re: Re: Re: RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU

2014-11-24 14:28

#17139: Tukan - Re: Re: RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU 

Přesto, že má Kazachtán opravdu velké přírodní bohatství, je to přece jen země, která k nám nedodá ani kubík zemního plynu, pokud to Moskva neschválí.

"Super ekonomicky vyspělá" totalitní země neexistuje jen se dovíme, jaké je jmění po konci funkčního období jejich prezidentů, Putin už dávno patří k nejbohatším lidem světa. Kupodivu.

P.S. Pokud se budeme bavit o politiocké totalitě, je prakticky ekonomická oblast, nerostné bohatství, finance atd. irelevantní.

Mrkněte na stránky EGAP, co dělá s těmito ekonomikami pokles Rublu. 

A je to jednoduché, pokud nebude na investice, mohou si tu ropu nakládat do vagónů jejich mužíci kýbly, za pomocí povozů tažených koníkem...


Nepřihlášený uživatel

#17142

2014-11-24 14:31

Dnes tu zaznělo konečně hodně podnětných připomínek, to mě naplňuje optimismem.Snad se věci konečně dají do pohybu a hlavně tím správným směrem.Je třeba vydžet a být trpělivý,


Nepřihlášený uživatel

#17143

2014-11-24 14:42

„Učit se od Číny stabilizovat společnost? Copak se chcete vrátit do minulosti?“ diví se v rozhovoru Šao Ťiang - proslulý čínský disident, vězeň svědomí a přeživší masakru na náměstí Nebeského klidu

Události v Hongkongu by měly být mementem pro všechny demokratické země. Jsme svědky toho, jak čínská vláda okrádá Hongkong o svobody, které mu před 17 lety slíbila. Tamní lidé bojují za právo demokratických voleb , za právo vybrat si své politické představitele, což se ústředí v Pekingu pochopitelně nezamlouvá. Bojí se nejen o kapitál, který do země skrze Hongkong proudí, ale také efektu motýlího křídla: když budou svobodné volby v Hongkongu, nebudou se jich obyvatelé pevninské Číny, po desítkách let, kdy jim byly odpírány, dožadovat také? V uplynulých týdnech zatkly úřady kolem stovky aktivistů. Provinili se jen tím, že na veřejnosti drželi transparent podporující prodemokratické hnutí v Hongkongu. Represe neustávají, každý den přicházejí zprávy o dalších zadržených lidech. Režim se nezměnil: pod záminkou služby lidu v duchu komunistické ideologie nepřestává utlačovat svůj vlastní národ.Masakr na Tchien-an-men neexistuje, tvrdí vláda. Co na to říct? Na vlastní oči jsem viděl vojáky, jak stříleli do demonstrantů, viděl jsem, jak kolem mě umírali lidé. Nikdy bych si nepomyslel, že se poklidná demonstrace může změnit ve válku – ve válku, kterou rozpoutala vláda proti svým vlastním lidem. Neměli jsme žádný vojenský výcvik, spojoval nás mírumilovný občanský protest. Jak jsme se mohli bránit tankům, které nás drtily, samopalům, které nás zabíjely? Když jsem tu hroznou noc přežil, uvědomil jsem si, že potřebuji odpovědi. Odkud se to násilí vzalo? Co zrodilo režim, který je nečeho takového schopný, a ideologii, o niž se opírá? A jak je možné, že zatímco v Číně zemřely během jediného dne stovky lidí, na druhém konci světa si můžete připomínat sametovou revoluci? Snažím se pochopit, co se stalo, učit se z příkladů jiných zemí.Jednoduchá odpověď není. V čem je čínský režim jiný, než byl ten československý? Vždyť i on trýznil ty, které ovládal. Oba se navíc učily od Stalina. Přesto je tu podstatný rozdíl: čínská občanská společnost je velmi slabá. Čína má za sebou dlouhou historii tyranské vlády, z níž současní vládci čerpají. Během Kulturní revoluce mučili komunisté lidi k smrti, zacházeli s nimi hůř než se zvířaty.A dnes? Prezident Si Ťin-pching je u moci pouhé dva roky. Za ten čas stihl pozavírat víc disidentů, než se vládě Chu Ťin-tchaa povedlo za deset let. Tibeťané se upalují, v Sin-ťiangu střílejí Ujgury... Za každou cenu si udržet mocenský monopol a kontrolu nad lidmi – to je základní, neměnný princip komunistické strany. Mluví o udržování stability, o vládě práva, ale to je jen propaganda. Vláda práva je ve skutečnosti vláda strany. A porušování lidských práv. Nicméně český prezident Zeman se od Číny chce učit stabilizovat společnost.Vyjádření vašeho prezidenta není jen kontroverzní, ale nesmírně nebezpečné. Politik demokratického státu se chce učit od Číny? Skutečně chce válčit proti vlastním lidem? Nevím, zda si to uvědomuje, ale přesně to totiž ta „stabilizace společnosti“ znamená. I vaše země má za sebou pohnutou historii, spojenou s velkým utrpením. Copak se chcete vrátit do minulosti? Světoví politici si v Číně podávají dveře, jenže jsou za tím jen ekonomické zájmy. Někteří z nich možná zdvihnou varovný prst a pronesou cosi o lidských právech, ale pochybuji, že jim na nich opravdu záleží. Je to jen diplomatická hra se slovy, způsob, jak nabrat body u svého domácího publika.


Nepřihlášený uživatel

#17144

2014-11-24 14:43

Utrpení se prohlubovalo, srdce zaplnila lhostejnost. Zato čínské hosopdářství vzkvétalo. Existuje jedna velmi rozšířená teorie, která tvrdí, že ekonomický rozvoj s sebou přináší politické reformy, diktaturu dovede k demokracii. A tak se západní mocnosti, které nejprve na Komunistickou stranu Číny za masakr 4. června 1989 uvalily sankce, pustily překotně do obchodování s katy. Nevadí, že popravčí stále zatýkají a zabíjejí lidi, nová krev překrývá staré skvrny, nové násilí se vrší na staré zločiny. A lidé přežívají mezi kalužemi krve vprostřed násilí, s hlavami skloněnými stále níž a níž.

Nestoudnost a utrpení kráčejí ruku v ruce a provázejí naši minulost, současnost a budoucnost. Po masakru na náměstí Nebeského klidu 4. června 1989 přišly zásahy proti pozůstalým obětí, proti stoupencům Fa-lung-kungu, proti Čínské demokratické sraně, proti skupinám petentů, nezaměstnaným dělníkům, vyvlastněným rolníkům, proti právníkům, kteří obhajují lidská práva, proti undergroundovým církvím, disidentům, proti pozůstalým obětí zemětřesení v S'-čchuanu, proti signatářům Charty 08, proti internetové jasmínové revoluci nebo proti protestům v Tibetu, Mongolsku a Sin-ťiangu, které byly tak nelítostně potlačeny. Krvavé případy se vrší jeden na druhý, diktatura upevňuje svou moc. Jestli se jim poprvé třásly ruce, pak čím dál víc mrtvých, tím pevněji třímají popravčí meč. A každý nový mrtvý podpoří závratný ekonomický růst. Nebýt střelby na náměstí Nebeského klidu, Ten Siao-pching by se nikdy nevydal na svoji jižní inspekční cestu a nepřesvědčil by všechny, aby vyměnili lásku k vlasti za lásku k penězům. (…)

Popravčí vyhrávají, zotročili celou zem, mohou ji plundrovat a ničit po libosti, až na dřeň. Říkají západním podnikatelům: pojďte také k nám, postavte si u nás fabriku, otevřete podnik. Postavte mrakodrapy, provozujte internet, pokud nebudete vytahovat lidská práva a jitřit staré rány, můžete si tu dělat, co jen budete chtít. Ve vaší zemi jste omezováni zákonem a veřejným míněním, nemůžete si dělat, co se vám zlíbí, tak pojďte k nám, vrhněte se s námi po proudu, zbohatneme všichni. Klidně znečišťujte řeky, vzduch, potraviny i spodní vody, najímejte naše lidi jako levnou pracovní sílu, budou makat dnem i nocí, bez nároku na odpočinek. A až většina Číňanů onemocní na následky znečištění životního prostředí nejrůznějšími druhy rakoviny, bude další šance výdělku. Tohle je největší smetiště světa, tady se vždy budou ukrývat největší obchodní příležitosti.

A tak si v Číně západní finanční skupiny a nejrůznější syndikáty ve jménu svobodného podnikání podávají ruce s popravčími a společně utvářejí smetiště. ‚Hodnotový žebříček smetí‘, kterému vládne profit, stále větší měrou ovlivňuje celou planetu.“

(Liao I-wu Kulky a Opium. Život a smrt na náměstí Nebeského klidu. Mladá fronta, 2014.)


Nepřihlášený uživatel

#17145

2014-11-24 14:44

Liao I-wu píše o věcech, které bychom neměli přehlížet. Pohled, který nabízejí pulzující čínské metropole, všechna ta světla, obchody a mrakodrapy, nakupující lidé, to je taková ekonomická bublina. Ale pokud chcete skutečný obraz čínského ekonomického boomu, musíte se podívat na to, kdo z něj profituje. Tohle je realita: jedno procento populace drží 30 procent HDP. Z rozvoje ekonomiky těží vysocí straničtí funkcionáři, jejich rodiny a s nimi spojené podnikatelské kruhy, zatímco většina populace Číny pracuje za mizivou mzdu, dusí se smogem a konzumuje kontaminované potraviny. Čínský dělník vyrobí botu za jeden dolar. Ta stejná bota se pak prodá za dvacet, třicet dolarů. Kde ty peníze skončí? V rukách strany – a významných hráčů světové ekonomiky, kteří s ní obchodují.

Dnešní doba napomáhá komunikaci společností, díky internetu je vše jednodušší. Navazujte kontakt s čínskou občanskou společností, podporujte ji, pomáhejte jí růst. Monitorujte svoji vládu, a pokud se chystá do Číny, tlačte na ni. Pokud vaše firma investuje v Číně, pozorně sledujte její počínání. A nebojte se ozvat.

Často se říká, že svět se dnes bez čínského trhu neobejde, ale přitom se opomíjí to, že stejně tak, ne-li víc, potřebuje Čína globální trh. Místo toho se kolaboruje s totalitním režimem. Stovkám zahraničních studentů ročně zaplatí stáž vzdělávací program Konfuciova institutu, který je spjatý s čínskou vládou a drží se stranické linie. V Číně působí zahraniční média, jejichž zpravodajství často postihuje autocenzura. Co z toho všeho vychází? Ohrožení svobod – akademických, mediálních, a především základních. Pokud se nebudete zasazovat za jejich dodržování, nakonec je můžete ztratit i vy. A přijít tak o všechno.


Nepřihlášený uživatel

#17146

2014-11-24 14:59

Nesouhlasím s postojem Miloše Zemana jak k zahraniční politice, tak s jeho veřejnými projevy.

Nepřihlášený uživatel

#17147 Vy si snad myslíte, že si se svým poslance nedopisuji? Co si vůbec myslíte?

2014-11-24 15:03

#17130: jm - Vy jste dokonce natolik hloupá 

Vy stu stojíte za Zemanem, ale vůbec neste schopna napsat proč za ním stojíte, ale druhé napadáte. Vy která nic o druhých netušíte tu napadáte diskutující a drze tvrdíte, jak se lidé na Krymu chtěli odtrhnout od Ukrajiny a ani nevíte, že tam ruská pakáž vyměnila celé tamní politické vedení a co víc, Krym okupovala. 

Kde berete tu drzost vůbec psát do diskusí? Vždyť jste stejná jak zrůda Zeman. 


Nepřihlášený uživatel

#17148

2014-11-24 15:03

Stačí snad jen tolik: Stydím se za svého prezidenta /vlastně není můj prezident, ale on to jaksi neví/!
jm

#17149 Re: RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU

2014-11-24 15:08

#17122: - RUSKÝ ŠVÁB ZASE DĚLÁ OSTUDU 

 A to jako proč...americký švábe.....


Nepřihlášený uživatel

#17150

2014-11-24 15:09

Asi by někdo měl panu prezidentovi říci, aby se podíval na adresy podepisujících /myslí snad, že všichni chodí do pražské kavárny??? / Líbalovi