Petice PRO ZACHOVÁNÍ Okřídleného lva na pražském Klárově


Nepřihlášený uživatel

#26

2014-10-13 13:26

Vzdavejme holt tem, kteri obetovali zivot, nebo celili nebezpeci jeho ztraty, abychom si mohli my uzivat daru nejcennejsiho, zivota. Nechme mluvit k dalsim generacim positiva historie!

Nepřihlášený uživatel

#27

2014-10-13 14:11

Myslím, že by bylo nejlépe umístit památník do vzduchu kde tito vojáci bojovali. To by byly choré mozky paragrafožroutů na vrcholu blaha a mohli by tito bojovníci za pořádek v klidu spát.( Nejlépe jim dát nějaký miliónek všimného a památník povolí i na Hradě.)

Nepřihlášený uživatel

#28

2014-10-13 14:59

Je až neuvěřitelné, jak jsme nevděční. Slavní českoslovenští letci za nás bojovali, nebýt jich, hranice poválečného Československa by byly okleštěny. Bojovali za naší svobodu, za naše životy, za naší vlast. Komunisti jim za odměnu brali životy, rodiny, mučili je, pronásledovali je i jejich děti...HANBA. No a jak se zachováme my???

Nepřihlášený uživatel

#29 Re:

2014-10-13 15:20

#6: -  

 Vážená paní Irvingová,

     slzy mi tečou, když čtu váš příspěvek. Jsem mladá (42) žena, máma tříletého chlapečka, můj manžel Petr (45) i já jsme pobývali 3 roky v Anglii. Jsme nesmírně pyšní na naše velké hrdiny, dojímali jsme se pořád na výletech, kde všude jsou památníky našim letcům, nábřeží u Westminsteru, kde jsou všichni jmenovitě, pocta ve Westminsterské katedrále, muzeum Tangmere, pocty v Exeteru, dokonce i v zapadlém koutě devonském, městečku Seaton a mnoha mnoha dalších místech. Již tam mne vždy rozesmutněla myšlenka, že zde na naše výjimečné občany, ochránce vlasti i míru ve světě myslí, kdežto doma mají stěží pár památníků a i to se neobešlo bez zbytečného humbuku.

S manželem jsme měli dojem, že nejlepší cesta je vychovávat naše dítě k úctě k těmto hrdinům, nenechat ho zapomenout na zrůdnost komunismu a vzdělávat ho v duchu vlastenectví, morálních hodnot a slušnosti.

Nyní víme, že to nestačí. Máme za to, že petice zřejmě nebude stačit, proto bychom se rádi nabídli, kdykoliv bude potřeba nějaké konkrétní pomoci, dáváme vám své kontakty k dispozici, bude třeba zřejmě oslovit lidi k demonstraci, rádi také pomůžeme.

Stydíme se za část našich spoluobčanů, kteří buď z nevzdělanosti, hlouposti, či pusté chamtivosti a touze po moci (vše je stejně špatné) neváhají urážet svatou památku lidí, kteří toho udělali tolik, co nikdy tito lidé nedosáhnou ani ve svých nejbujnějších představách, jsou na to totiž příliš nízko ve všech ohledech.

Prosím promiňte případné gramatické chyby, jsem původem ze Slovenska.

 

S úctou a ochotou pomoci,  Ingrid, Petr a Petřík Šimůnkovi

 


Nepřihlášený uživatel

#30 Re:

2014-10-13 15:23

#6: -  

 a ještě kontakt:   simunkovai@seznam.cz

Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem webu (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-13 16:40



Nepřihlášený uživatel

#32 Re:

2014-10-13 16:59

#31: -  

 Nejprve se podepiš.  Nebo máš strach, že by jsi sám sebe odkopal? Možná se obáváš, že by prasklo, za koho kopeš doopravdy a proto ,,preventivně" cejchuješ druhé!:(                                    A neházej nikoho do koše se špínou!

Jsem , ač to není mou zásluhou, synem jednoho z těch skutečných rytířů nebes! A neznamená to, že bych se měl za cokoli stydět! Jmenuji se Jiří Jiroudek. A Ty, ,,hrdino"?

Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem webu (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-13 18:01



Nepřihlášený uživatel

#34

2014-10-13 18:51

Občané,lidé,nebuďme jen slepé,hluché a poslušné ovce!Dnes je to pomník - vyjádření úcty k hrdinům - vlastencům.Co to bude příště?Pamatujte - v jednotě a množství je síla!Jsme hrdí Češi?Dokažme to! V.K.

Dodatečně se s omluvou podepisuji - nebylo to ze zbabělosti,jen jsem to nepokládal za důležité.Avšak po přečtení dalších příspěvků s podpisy jsem se zastyděl a napravuji to.

Václav Kořínek (72), Liberec,bývalý pilot a člen Svazu letců České republiky.


Nepřihlášený uživatel

#35

2014-10-13 19:19

Prijela jsem z Australie, kde ziji, do Prahy na navstevu rodiny a pratel. Byla jsem velmi rada, ze tady konecne stoji pomnik ceskym letcum, kteri bojovali v Bitve o Britanii. Jedine co mi vadilo, byla propagacni nastenka s volebnimi plakaty, ktera pomnik castecne zakryvala. Ta nemela tak blizko pomniku co delat!
Zhrozila jsem se, kdyz jsem se dozvedela, ze nektere osoby vymysleji zaminky pro odstraneni pomniku. To neni jen nedustojne ale primo vandalske a silne pripomina komunistickou nenavist vuci tem, kdo bojovali na zapadni fronte.
Myslela jsem, ze tuhle ostudu a nevdek ma Ceska Republika uz za sebou. Ruce pryc od pomniku! Nechte ho tam, kde byl postaven.
PS. Muj deda pri sve praci pruvodciho luzkovych vozu propasoval po zacatku nemecke okupace 28 ceskych letcu pres hranice do Madarska, kde je predal dal madarskym spojkam.

Magda Morehouse, Australie

Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem webu (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-13 19:47



Nepřihlášený uživatel

#37

2014-10-13 21:45

Myslím si,že pomník by svým umístěním neměl vadit.Z estetckého hlediska nenarušuje historickou architekturu okolí,i jeho výtvarné pojetí do těto lokality zapadá.

Nepřihlášený uživatel

#38

2014-10-13 22:08

falsovani dejin a vyhaneni mladych lidi se nevyplaci , ceska republika uz brzo s ostudou zanikne .
chj

Nepřihlášený uživatel

#39 Minulý týden vznikla petice, která má, podle nás, sice v jádru dobrou ideu - zachování pRe: Re: Re:

2014-10-13 22:09

#36: M.S. - Re: Re:  

 

Minulý týden vznikla petice, která má, podle nás, sice v jádru dobrou ideu - zachování památníku, ale její formulace bohužel není úplně ideální.
Rozhodli jsme se proto sepsat vlastní s trochu jiným úhlem pohledu: vyjádření úcty k památce čs. letců a vyřčení jasného stanoviska "Jsme PRO ZACHOVÁNÍ Okřídleného lva na pražském Klárově".
Prosíme, buďte tak laskavi a podpořte postoj, o němž jsme přesvědčeni, že je pro nás všechny společný. Ukažme, že nás není "jen hrstka, ale mnoho". Nemůžeme, nesmíme mlčet.
 
Zde je zdůvodnění autorů této petice. Nejsem jejím autorem, ale plně jí podporuji. Osobně jsem od ranného mládí celou řadu našich pilotů RAF, tátových kamarádů a kolegů, znal. Včetně jejich osudů. Za sebe omluvu přijímám. Jinak zdravím. J.A.J.

Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem webu (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-13 22:14



Nepřihlášený uživatel

#41

2014-10-13 23:21

Protestuji proti zámyslu odstranit tento tak nádherný pomník. Je to jediné, čím ještě tato společnost může vyjádřit poděkování Velvyslanectví VB, za tento dar všem našim letcům kteří bojovali za naší svobodu v řadách RAF.

Nepřihlášený uživatel

#42 Vyšší princip

2014-10-14 06:04

Zpráva, že památník letcům na pražském Klárově má býti odstraněn do jednoho roku, snad kvůli porušení stavebního zákona a tvůrci že mají jěště zaplatit pokutu 2 mil. Kč za porušení stavebního zákona me hluboce zasáhla.

Pominu zcela pozadí “mezinárodní ostudy”, pomyšleno, že pámátník odhaloval velmi krásnou řečí p. Nicholas Soames, poslanec Britského parlamentu, vnuk W.L. Churchilla, zástupce velvyslanectví Velké Británie a Ministr obrany ČR p. Stropnický a zaměřím se na pointu, kterou je požadavek na odstranění památníku veřejně zdůvodňován, a to údajné je porušení stavebního zákona.

Pointa, že byl porušen stavební zákon, pokud k tomuto došlo, je právně jistě naprosto vpořádku. Zákony je třeba ctít a dodržovat. Ovšem, kauza má dle mého názoru ještě daleko vyšší, morální podtext. Za 74 let od slavné letecké bitvy o Británii, ve které se jako jedni “z těch několika”, vyznamenali Českoslovenští letci 310.-té Fighting Squadron,  nebyl v centru Prahy, tzn. v Praze 1, a pak v průběhu války i další skvadrony plus pozemní personál, byl vybudován důstojný památník na důstojném místě. Ve Velké Britanii - jsem - pámátníků různé formy, připomínající “jmenovitě” Čs. letce, viděl mnoho. Včetně míst jako nábřeží před Britským Parlamentem, či ve Westminsterkém opatství, za 3 roky života v Britanii nepamatuji veřejnou diskusi, že je např. na Whitehall "příliš mnoho památníků", a zkusme se tam nekdy projit a všechny je spočítat...

Tudíž bylo-li při nápravě křivdy těm “několika””, kterým “dlužíme tak mnoho” – a ten dluh není nic menšího, než navrácení Československa v roce 1945 do “předmnichovkých hranic”, porušeno stavební právo, hledejme společne cestu, jak tento důstojný památník Čs. Letcům na důstojném místě právně ošetřit, aby mohl zůstat, kde je. I kdyby kvůli této “správné věci” měli parlament ČR, senát ČR a prezident ČR schválit “zvláštní zákon o památníku Čs. letcům”, měli tak učiniti.

Nebylo-li by totiž naších odvážných letců, a samozřejmě také parašutistů a dalších odbojářů a hrdinů, nebylo by České Republiky, jak ji známe dnes. A ti, co dnes protestují proti památníku, zaštiťující se stavebním pravem, či ve jménu "tzv. památkové ochrany" žili by ve státě daleko menším, bylo-li by vůbec ještě nějaké Československo.

Jenže Československo svobodu se zbraní slavně bránilo, byť po většinou mimo své území, což je zřejmě pro nás “méně viditelné”, a nedokážeme to - stále - plně docenit. Těch co říkali “Vzduch je naše moře”, bylo vč. pozemního personalu přibližně 2 500. A těchto 2 500 odvážných lidí tenkrát neváhalo tzv. “porušit okupační zákony” – opustit své rodiny a blízké, a uprchnout za mnohdy dramatických okolností – bojovati za svou vlast v zahraničí, když doma, byl jim boj odepřen. Jen tento útěk z okupované země samotný, “je malý zázrak”, jak nakonec zmínil i Sir Nicholas Soames při slavnostním odhalení památníku.

Jestliže oni neváhali po březnu 1939 porušiti zákony tehdejší, v zájmu “vyšší věci”, měli bychom i my, byl-li porušen stavební zákon při instalaci vzpomínky na ně – najít, stejně jako oni – byť "to bude nelehká cesta",  způsob, jak památník formálně legalizovati a pro generace příští zachovati. Chceme tak, aby tak připomínal to, za čím stáli tito odvážní lidé, a co vede dnešního člověka k zamyšlení “byl-li by toho schopen”.

 

Z hlediska “Vyššího principu mravního”, tedy i já stojím za porušením stavebního zákona (bylo-li to nutno) při instalaci památníku Československým letcům na pražském Klárově a stavím se za kroky takové, které by umožnily jej na tomto skvělém místě ponechati!

Petr Šimůnek


Nepřihlášený uživatel

#43

2014-10-14 06:26

Nechápu snahu odstranit, nebo přestěhovat, tento pomník těmi, kteří pro jeho vznik nehnuli prstem. Tuto snahu považuji za alarmující a v podstatě o test, co si znovu mohou dovolit. Asi tuším, o kom píši. 25 let poté... Hnus.

Nepřihlášený uživatel

#44

2014-10-14 06:53

chtěla jsem podepsat i svou maminku, která je vdova po vojenském letci, ale máme stejná příjmení a stejnou e-mailovou adresu a tak mi to odmítlo registraci. Když chtějí hlasovat 2 - 3 lidé z jedné rodiny, adresy, mělo by to být umožněno. Rozlišit třeba datumem narození.

Nepřihlášený uživatel

#45

2014-10-14 07:06

K tomu, snad ani není co dodat ....... Opět si nějaký trouba... něco umane : S povzdechem.. prokletý to únor 1948

Nepřihlášený uživatel

#46

2014-10-14 07:47

Zde nejde "pouze" o odstranění památníku, iniciátorům údajně hrozí navíc až dvoumiliónová pokuta! Něco tak absurdního by nevymysleli ani radní v Kocourkově! Přátelé, zatím ještě stále jsme svobodní lidé ve svobodné zemi a máme právo nesouhlasit a demonstrovat - využijme ho!

Aleš Kočár, Třebíč.


Nepřihlášený uživatel

#47

2014-10-14 08:10

Stávající je optimální místo pro pomník takového významu. Památkářům doporučuji: Laskavě se soustřeďte na hrůzy, které vám v Praze nevadí a mlčky je přehlížíte a neztrapňujte se neúctou k lidem, kteří pro tuto zemi obětovali to nejcenější co člověk má - život

Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem webu (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-14 11:38



Nepřihlášený uživatel

#49

2014-10-14 13:38

Jako letec RAF 311 squadron děkujo iniciatorům této petice. Připojil jsem se k otevřenému dopisu řediteli památokové péčr Hl. města Prahy a intervenoval jsem ministra Heřmana ještě před postavením památníkům Okřídleného lva, a take u starosty Praha 1. Všem, kdo petici podepisují děkují všichní dosud žijící zahraniční vojáci II. světové války. Předseda sdružení zahraničních vojáků při ČSBS plk. v. v. Pavel Vransjý

Nepřihlášený uživatel

#50

2014-10-14 17:54

Přeji si, aby na Kampě zůstal okřídlený lev.