Chcípl Chcípl PES

Chápeme zoufalou situaci restauratérů, majitelů obchodů, provozovatelů vleků a zkrátka všech dalších podnikatelů a živnostníků zasažených současnými protiepidemickými opatřeními. Rovněž rozumíme tomu, že pandemie trvá již dlouho a lidé jsou ze všech omezení a opatření unaveni.

Ale zároveň je pro nás lidský život tou nejdůležitější hodnotou, kterou stavíme nade vše ostatní. Současná epidemická situace v České republice je bohužel vinou populistické a neschopné vlády jedna z nejhorších v Evropě. Při sepisování této petice je ve všední den zachyceno cca 9000 nových případů nákazy koronavirem, virová nálož v populaci je obrovská - procento pozitivních testů je okolo 30 % (přičemž aby se epidemie dostala pod kontrolu, je třeba 10 % a méně), nemocnice jsou již několik měsíců na hraně svých kapacit, personál nemocnic je rovněž několik měsíců v kuse naprosto zdecimován psychicky i fyzicky a musí navíc pracovat za stovky kolegů, kteří se nakazili koronavirem.

Z těchto důvodů jsou za současné situace požadavky na jakékoliv uvolnění stávajících opatření naprosto zcestné a jedná se o cestu do pekel, která by vedla ke kolapsu zdravotního systému a zbytečnému úmrtí tisíců lidí nejen na koronavirus, ale i na jiné nemoci a úrazy, jelikož by pro pacienty zkrátka nebylo v nemocnicích místo a zdravotníci by byli nuceni se rozhodovat koho zachránit a koho ne, což je lidsky naprosto otřesná představa.

Z výše uvedených důvodů nesouhlasíme s aktivitami iniciativy Chcípl PES, ale i dalších podobně zaměřených skupin a iniciativ jako je např. Blanický manifest nebo Občanská neposlušnost. Požadujeme:

1) okamžité ukončení všech demonstrací a dalších protestních akcí těchto skupin a iniciativ, při kterých jsou soustavně porušována protiepidemická opatření (překročení maximálního povoleného počtu lidí na demonstracích, nenošení roušek, nedodržování rozestupů atd.) a díky tomu tyto aktivity přispívají jen k dalšímu šíření nákazy koronavirem v České republice a oddalují možné uvolnění opatření, čili mají v konečném důsledku za následek přesný opak toho, čeho chtějí tyto iniciativy dosáhnout.

2) okamžité uzavření restaurací a všech dalších podniků, které se na radu iniciativy Chcípl PES vydávají za politické buňky a tím obcházejí platná protiepidemická opatření. Rovněž uzavření ubytovacích zařízení, která ubytovávají na základě falešných služebních cest a důsledné uzavření sjezdovek, kde se hromadí desítky a stovky sáňkařů, aniž by dodržovali protiepidemická opatření. Obcházením pravidel ničeho nedosáhneme a budeme se o to déle motat v současné agónii omezení místo toho, abychom rychleji mohli alespoň částečně rozvolnit opatření. Zkrátka je třeba dodržovat platná protiepidemická opatření, ať už si o současné vládě myslíme cokoliv.

3) zahájení věcného jednání mezi vládou České republiky, skutečnými odborníky na epidemii a seriózními zástupci všech poškozených odvětví (tj. nejen podnikatelé a živnostníci, ale i školství, sport, kultura atd.), jehož výsledkem by mohlo být částečné rozvolnění současných opatření, ovšem pouze tehdy až dojde ke zlepšení zoufalé situace v nemocnicích a za podmínky negativního PCR testu tak, jak to navrhuje např. Iniciativa Sníh a nastínil profesor Zdeněk Hel (https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/104759/hel-nova-mutace-koronaviru-je-i-v-cesku-vymytit-ho-by-bylo-nebezpecne-na-podzim-se-vrati-i-pres-ockovani.html - čas videa 13:46). Několikanásobné navýšení kapacit testování (hlavně preventivního testování) spolu s důsledným trasováním a paralelně probíhajícím očkováním jsou jedinou bezpečnou cestou k otevření společnosti.

4) ze strany vlády České republiky (po vzoru např. Německa) co nejrychlejší zavedení kompenzací ve výši alespoň 75 % předpandemického zisku, a to všem odvětvím uzavřeným v důsledku protiepidemických opatření. Tato kompenzace by se ovšem týkala pouze těch, kteří veškerá platná opatření od začátku pandemie poctivě dodržují. Těm, kteří byť jednou tato opatření porušili a tím se dopustili ohrožení veřejného zdraví, žádné kompenzace nepřísluší.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka: Iniciátor této petice je prostý občan České republiky, který není navázán na žádnou iniciativu, skupinu, organizaci, politickou stranu, firmu, lobby nebo zkrátka kohokoliv, jehož zájmy by tímto způsobem prosazoval.

Chcípl Chcípl PES    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Chcípl Chcípl PES svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.