Vánoční výzva politikům k situaci na polsko-běloruské hranici

Kontaktujte autora petice

Lékaři bez hranic končí misi u polských hranic, úřady jim prý bránily v přístupu k migrantům

2022-01-08 21:31:04

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic v pátek oznámila, že stahuje své týmy z polsko-běloruské hranice. Jako důvod uvedla, že jim polské úřady během tří měsíců, kdy vrcholila migrační krize, bránily v přístupu k pacientům. Skupiny migrantů podle organizace nadále přežívají v zalesněném pohraničním regionu za teplot pod bodem mrazu a bez přístupu k lékařské a humanitární pomoci, kterou zoufale potřebují.

"Od října jsme opakovaně žádali o přístup do oblasti s omezeným vstupem a ke stanovištím pohraniční stráže v Polsku. To vše ale neúspěšně," uvedla Frauke Ossigová, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic pro Polsko a Litvu. "Víme, že tam jsou stále lidé, kteří hranici přecházejí, ukrývají se v lesích a potřebují pomoct. I když my jsme stále odhodlaní těmto lidem na útěku pomoc poskytnout, ať jsou kdekoliv, v Polsku se k nim nemůžeme dostat," dodala. Týmy Lékařů bez hranic nepochodily ani v Litvě a Bělorusku.

Polské úřady původně vyhlásily v pohraniční zóně výjimečný stav a později dalšími předpisy zakázaly humanitárním organizacím, ochráncům lidských práv či novinářům přístup do blízkosti hranic s Běloruskem, odkud se do Polska a dále do Evropské unie snaží od loňského roku dostat tisíce migrantů, původem hlavně z Blízkého východu a Afriky. Při pokusu o překročení hranic přišly podle médií více než dvě desítky lidí o život. Humanitární organizace podezírají Varšavu, že dělá vše pro to, aby zabránila migrantům požádat o azyl v Polsku.


doc. Zuzana Augustová, Ph.D.



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...