Zrušení maturitní zkoušky 2021

Vážený Pane ministře školství,

Formou této petice Vás jménem žáků maturitních ročníků písemně prosím a zároveň žádám, abyste zvážili zrušení maturitních zkoušek ve školním roce 2021 stejně, jako maturantům na Slovensku ve školním roce 2020. Vzhledem k momentálnímu stavu v naší zemi (COVID- 19), nejsme dostatečně připravení předstoupit před maturitní zkoušku.

Jelikož se povinně zavřely všechny střední školy, naše vyučování bylo omezeno na úplné minimum. Ve většině případů se některé předměty vůbec nevyučují.
Předměty, které se vyučují ve formě online vyučování přes platformu jako například Microsoft Teams, jsou vysvětleny rychle a s minimální efektivitou. Mnohé z těchto předmětů se vyučují jeden, maximálně dvakrát za týden, což je ve srovnání s klasickým vyučováním pro naše znalosti nedostačující.
Písemné zkoušky jsou oznamovány chaoticky a k více informacím (pracovní listy, prezentace) nemá každý student vždy přístup. Jako příklad uvedu to, že někteří z pedagogů používají programy na tvorbu úkolů nekompatibilní s běžnými programy jako např. Microsoft Word, PowerPoint, v tom případě je studijní dokument nečitelný.

Proto my maturanti středních škol vyjadřujeme obavu, že všechno učivo, které jsme tohle pololetí dostatečně nestihli probrat, se vtlačí do učiva 4. ročníku, případně na jeho doučení nezbyde čas, což bude mít negativní vliv na výsledek maturitních zkoušek.
Rovněž je třeba brát ohled na žáky se zdravotními problémy.

Dalším problémem je, že kvůli nestandardní situaci naši pedagogové často nereagují na maily, v případných otázkách na učivo nestíhají odepisovat nebo včas zkontrolovat úkoly, které nám zadali.

Byli bychom rádi, pokud byste uznali, že tento systém vyučování je pro nás maturanty maturujících v roce 2021 velmi nedostatečný.

Prosíme Vás, abyste přijali naši žádost a pochopili naši momentální situaci, ve které jsme se ocitli.

Děkujeme.

Vyplňte prosím i dotazník: https://forms.gle/PG5RCCQyKNX3HNY27

Sdílejte mezi přátele náš instagram: https://www.instagram.com/maturita_2021_cz/

MATURANTI 2021    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji MATURANTI 2021, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.