Vyjádření nesouhlasu se zástupkyní ombudsmana Monikou Šimůnkovou

My, níže podepsaní občané, nesouhlasíme se zástupkyní ombudsmana, která místo něčeho smyslného, vymyslela naprostou zbytečnost. Slepec, hluchý či vozíčkář? Nevhodné výrazy, zmiňuje zástupkyně ombudsmana. Zažitá slovní spojení „trpí postižením“ nebo „je upoután na vozík“. Tato slova podle příručky uměle vyobrazují lidi s postižením jako oběti, které je třeba litovat, nebo naopak jako hrdiny, že s nějakým postižením dokážou žít.
Dle našeho úsudku je vesměs jedno, jaký výraz člověk použije.
My se s poklidem titulujeme poněkud expresivnějšími výrazy, k těm běžnějším, a s chutí používaným patří „kripl“ nebo „lehkoživka“. Ironie nechybí zase u popisu diagnózy - nazývané „bílkovinožrout“ nebo „žroutosval“. Označení „Gagarin“ pak patří dystrofikovi, který spí s dýchací maskou.
Pro nás je mnohem důležitější to, abychom mohli pracovat, žít jako běžní lidé a dostali se tam, kam potřebujeme. Ano, bariérovost je tím největším problémem. Ten by se měl řešit.

Autoři blogu nevzdavejto.cz    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Autoři blogu nevzdavejto.cz, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.