Studenti UK proti blokádě rektorátu

My, níže podepsaní, se distancujeme od činností spolku Univerzity za klima, především od blokády rektorátu Univerzity Karlovy. Tuto blokádu považujeme za neodůvodněnou a neslučitelnou s normami chování na akademické půdě. Domníváme se, že nedůstojné, neslušné a hrubé chování některých členů Univerzit za klima vážně poškozuje dobré jméno Univerzity Karlovy v očích jak laické, tak i odborné veřejnosti. Proto organizaci Univerzity za klima žádáme, aby v zájmu dobrého jména a nerušeného chodu Univerzity Karlovy ukončila blokádu a celou věc začala řešit konstruktivně, nekonfliktně a demokraticky. Dále žádáme, aby se stávkující směrem k osobě rektora Tomáše Zimy chovali uctivě a udrželi svoje výpady ve společensky přijatelných mezích.

Rovněž se chceme distancovat od marxistických, komunistických a jiných extrémně levicových názorů, které byly v posledních dnech na půdě Univerzity Karlovy, zvláště pak na půdě Filozofické fakulty UK, projevovány a šířeny. Řadě studentům a vyučujícím, jejichž příbuzní a známí patří mezi oběti komunistického režimu, mohou být krajně levicové aktivity na akademické půdě, zvláště pak na výročí 17. listopadu, velmi nepříjemné.

Vyzýváme k debatě uvnitř akademické obce, nikoliv k debatě směrem ven, zároveň doufáme v debatu slušnou a věcnou. K publikování této petice a jejímu podepsání se cítíme zavázáni slibem, který jsme složili při přijetí do akademického stavu.

Je-li váš názor na danou problematiku stejný, budeme rádi, pokud podepsáním této petice vyjádříte svůj souhlas. Žádáme o podpis pouze ty, kteří studovali či studují na Karlově univerzitě.

Jan Došek, Patrik Novotný, Václav Kubíček    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Jan Došek, Patrik Novotný, Václav Kubíček, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.