Petice za odsouzení tureckých a ázerbájdžánských teroristických činností a zavedení sankcí proti nim.

Zatímco svět bojuje s pandemií COVID-19, 27. září zahájil Ázerbájdžán, podporovaný Tureckem, masivní raketový a letecký útok proti Arcachu (Náhorní Karabach) a Arménii, což představuje existenční hrozbu pro Armény žijící v jejich vlasti. I když to zpočátku v očích mezinárodní veřejnosti mohl být jen další konflikt, nyní je zřejmé, že Arméni bojují proti teroristickým státům.

Mírové obce Martakert, Hadrut, včetně hlavního města Stepanakert, a dokonce vesnice a obce na mezinárodně uznávaných hranicích Arménské republiky byly bombardovány. Oběti jsou hlášeny mezi civilním obyvatelstvem. Ve městě Martuni v Arcachu byli během ostřelování zraněni místní i mezinárodní novináři (francouzský Le Monde, ruský televizní kanál Dožď).

Turecko, jež v roce 1915 spáchalo genocidu, během které zavraždilo 1,5 milionu etnických Arménů, má dnes stejný cíl v čele s nepříčetným diktátorem Erdoganem. Se svou expanzivní politikou hraje Turecko také destabilizující roli na Středním východě, v Libyi a na Východním Středomoří. Nyní se aktivně účastní ázerbájdžánské ofenzívy dopravováním žoldáků a džihádistů ze Sýrie do boje za Ázerbájdžán, čímž znovu destabilizuje oblast jižního Kavkazu.

Ázerbájdžán doposud otevřeně propaguje nenávist vůči Arménům. Jeden z pozoruhodných případů je ázerbájdžánský důstojník Ramil Safarov, kterého maďarský soud odsoudil k doživotnímu trestu ve vězení za nelidskou vraždu arménského důstojníka Gurgena Margaryana během výcviku NATO v Budapešti, jehož hlava byla 16ti údery sekerou pořezána, zatímco arménský voják spal. Jakmile byl Safarov vydán do výkonu trestu v rodném Ázerbájdžánu, s okamžitou platností byl propuštěn a jmenován Ilhamem Alijevem jako národní hrdina.

Tímto požadujeme od českých představitelů, aby odsoudili turecké a ázerbájdžánské teroristické akce a zavedly proti nim sankce za porušování lidských práv mírumilovných obyvatel Arménie a republiky Arcach.

Asociace Arménské Mládeže České republiky    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Asociace Arménské Mládeže České republiky svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.