Petice za zákaz používání zábavní pyrotechniky na území celé Jihlavy (rozšíření obecně závazné vyhlášky č. 15/2020 o používání zábavní pyrotechniky)

za_jihlavu.png
My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice prosíme o rozšíření obecně závazné vyhlášky č. 15/2020 o používání zábavní pyrotechniky na území celé Jihlavy a území, které spadají pod katastrální území Jihlava. Nyní je vyhláška platná pouze pro historické centrum města.

V první řadě jde o zdraví a bezpečí občanů města Jihlavy. Zdravotní rizika jsou podle vědců obrovské a lidé je podceňují, ignorují, případně o nich vůbec nevědí. „Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ říká Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR. „Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují a o jeho nebezpečích nemají ani ponětí.“

Podle údajů České obchodní inspekce pochází velké množství pyrotechniky z nelegálního prodeje. Vědci upozorňují, že u takto nakoupených petard a raket se často vyskytují i látky, které jsou v Evropské unii zakázané.

Kromě ochrany zdraví občanů Jihlavy a naší planety je dalším zásadním důvodem pro rozšíření výše zmíněné vyhlášky i ochrana zvířat. Ohňostroje zvířatům způsobují obrovský stres, který v nejhorších případech může vést až ke smrti.

Za Jihlavu bez ohňostrojů    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Za Jihlavu bez ohňostrojů svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.