Petice za zachování českovelenické jírovcové a lipové aleje

Stoletá_jírovcová_a_lipová_alej1.jpg

Dle vyjádření odborníků – arboristů, dendrologů, krajinářů, entomologů, ekologů i architektů, má zachování jírovcové a lipové aleje, významného krajinného prvku, zcela zásadní smysl. Systematickou a pravidelnou péčí mohou stromy dobře prosperovat, dle odborníků je stejně dobře možná i výsadba nových stromů náhradou za některé stromy na konci jejich vitality, především v důsledku stavební činnosti v r. 2009.

My níže podepsaní žádáme o přehodnocení záměru maximální obnovy aleje, tj. likvidace současného porostu obsahujícího mnoho kvalitních stromů, a to na základě oponentní odborné diskuze ZA ÚČASTI VEŘEJNOSTI, tj. přednesení a vyslyšení názorů odborníků a veřejnosti, předložení odborných posudků, návrhů na zachování aleje.

V současné době nepříznivých klimatických změn, hrozbě následků katastrofálního sucha a vzhledem ke všem benefitům, které vzrostlé vitální stromy městu a jeho občanům skýtají, má zachování aleje obrovský smysl. Vděčni nám budou všichni, kdo alej, její stromy, stín, klima a pohodu vyhledávají, matky s dětmi, staří i mladí lidé, procházející, místní a návštěvníci města, neb jiného rovnocenného parku ve městě není.

Podpořit iniciativu můžete na https://www.darujme.cz/projekt/1203161

Info o výsledcích petiční iniciativy:

K datu 28. září 2020 se pod listinou a internetovou podobou petice za zachování stoleté ČV aleje sešlo 1530 podpisů. Komentáře k podpisům jsou skvělé, mluví za vše, děkujeme za ně. Děkujeme všem za příspěvek do konta založeného nadací VIA. Pomocí něho se nám podařilo nechat vypracovat posudek nezávislého dendrologa, který prokazuje vysoké procentu stromů s dlouhodobou a střednědobou perspektivou v části aleje, která byla označována jako havarijní. Druhá část aleje v tzv. "leším stavu" je jednoduše nádherná. Alej nám musí zůstat zachována. Rozhodnuto není a na vyjádření odborníků a postoji veřejnosti velmi záleží. Naše práce zdaleka není u konce, sbírka založená nadací VIA uplyne za 3 dny. Jestliže se i další z vás rozhodnete podpořit naši snahu za zachování 340 stromů nádherného krajinného prvku, prosíme, učiňte tak do 30. září. Za podporu ve formě podpisu, komentáře či finančího příspěvku za stromy, život a biodiverzitu v aleji DĚKUJEME!

Sledujte vývoj kauzy za FB profilu: českovelenická aleje není na odpis

kaštany3.jpg

Alej září 2020

Irena Šefčíková    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Irena Šefčíková, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.