90 Kč za 33 minut praní je moc! Petice za obnovení původních prádelen v areálu vysokoškolských kolejí Envelopa UPOL

Když jste byl v minulých letech obyvatel jakékoliv z našich vysokoškolských kolejí v areálu Envelopa a chtěl jste si vyprat, tak jste to měl jednoduché. Došel jste si k recepci své koleje, odevzdal recepční ISICa, zaplatil 40 Kč a mohl si 3 hodiny vesele prát (3 pračky). V každé z našich kolejí byla prádelna s třemi funkčními pračkami a jednou sušičkou.

Vše se ale minulý měsíc změnilo. Původní prádelny se všechny ze dne na den na příkaz ředitele SKM zavřely a praní na kolejích bylo přiklepnuto externí firmě. Ta si teď místo původních 40 Kč za 3 hodiny hodiny praní účtuje 90 Kč za jednu pračku na 33 minut. Pro studenta opravdu “férová” cena, nemyslíte? Další fér je v tom, že firma je v podnájmu, takže veškerý zisk nad rámec nejde kolejím ale této externí firmě….

Reálná cena jednoho praní v průměrné pračce za aktuální ceny vody a elektřiny v Olomouci + cena za dávku pracího gelu a aviváže je cca 13 Kč (*Celý vypočet je v příloze níže). Firma si účtuje 90 Kč za jednu pračku. Slušná marže, že? Opravdu vedení kolejí příjde v pořádku takto nechat vydělávat soukromému subjektu na studentech? Ještě v období, kdy finanční situace mnohých rodin je skrz COVID-19 opatření velmi špatná a mnozí studenti přišli o brigády a možnosti výdělku.

Je toho ale víc, ne jen cena…Všechny argumenty proti nové prádelně jsme shrnuli v bodech níže.

Argumenty proti nové prádelně z řad studentů:

- Předraženost – jedna pračka na 33 minut za 90 korun (do září v původních kolejních prádelnách 40 Kč za 3 hodiny praní)

- Argument vedení kolejí, že studenti mají možnost si prát „výhodně“ v „happy hours“ mezi šestou a devátou ranní za 70 Kč/pračka je absolutně zcestný. Reálná cena jednoho praní je cca 13 Kč (výpočet viz příloha 1.) Takže i tato cena je neskutečně přemrštěná. Dokonce i v Praze studenti na VŠ kolejích perou za 60 Kč na jednu pračku, a to na nich slušně ještě vydělávají.

- Pokud si chce člověk vyprat klasicky zvlášť v několika pračkách třeba černé/bílé/barevné/bavlnu nebo sportovní syntetiku tak musí počítat s měsíčními výdaji několika stovek korun

-  Nehledě na to, že se tento rok plošně na všech kolejích zvyšovala pro všechny cena kolejného (i přes COVID-19 opatření a s tím špatnou finanční situací některých studentů a jejich rodin)

- Na kolejích si z řad českých studentů perou v drtivé většině ti, kteří nejezdí domů a mají mizivou nebo žádnou finanční podporu od rodičů. Sami si musí na své studium vydělat. Právě tito nejvíce zdražení odnesou. A dát každý měsíc 80 Kč nebo 800 Kč za praní je opravdu velký rozdíl. To už je z dlouhodobého hlediska výhodnější si koupit za pár tisíc svou pračku do pokoje než 5 let studia sponzorovat něčí soukromé podnikání a dát mu za praní desítky tisíc korun…

- 5 praček na 3000 studentů ubytovaných ve vysokoškolském areálu Envelopa je opravdu málo. Pračky jsou neustále obsazené (viz foto č.2 v příloze**).

- Až do tohoto září měla každá kolej svou prádelnu se třemi, mnohdy novými funkčními pračkami a jednou sušičkou (spravováno SKAM UPOL). Jaký byl tedy důvod původní prádelny zavřít??(!)

- Nepřijde nám moc rozumné, zvlášť během aktuální epidemiologické situace, pozavírat všech 5 funkčních prádelen po celém areálu a studenty ze všech kolejí nově soustředit a kumulovat do jedné malé místnosti. Nehledě na to, že většina studentů během praní jsou po celou dobu u pračky a čekají až jim dopere. O to větší je riziko rozšíření nákazy na kolejích.

- Musí se chodit s prádlem venkem. Nová prádelna je umístěna za popelnicemi u Václavek, což je velmi oblíbené občerstvovací místo místních často opilých bezdomovců. Pokud jste křehká studentka tak tudy opravdu jít s prádlem nechcete…

- Není možnost si dát svůj vlastní prací prostředek. Zde vzniká velký problém pro alergiky. V původních kolejních pračkách si řešil každý prací prostředky sám.

- Žádné instrukce ani návod v angličtině pro zahraniční studenty jak pračky spustit

- Ke spuštění pračky musíte mít chytrý telefon s aplikací a funkční internet (který né vždy na kolejích funguje), jinak si prostě nevyperete

Tímto my, níže podepsaní, obyvatelé kolejí Univerzity Palackého vyzýváme pana rektora a vedení kolejí aby byly obnoveny původní prádelny v areálu vysokoškolských kolejích Envelopa s cenami jaké byly v minulých letech. Nechceme aby studenti byli nuceni sponzorovat něčí soukromé podnikání.

Výpočet_ceny_jednoho_cyklu_praní.png

** Nedostatečná kapacita nově otevřené prádelny. Všechny pračky jsou často zabrány, takže musíte někdy i hodiny čekat, než se dostane na řadu. K tomu v původních 5 prádelnách téměř nedocházelo. Měly daleko větší kapacitu (cca celkem 15 praček) + každý měl prádelnu na své koleji, takže obsazenost praček se rovnoměrně rozprostřela.

122901769_1456167024589060_2749508599048330156_n.jpg

Lukáš Mich, Sonya Hlynska, Anna Kašparová    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Lukáš Mich, Sonya Hlynska, Anna Kašparová svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.