Petice: chceme vyřadit nebezpečné režimy z tendru na Dukovany

Pane ministře,

jsme silně znepokojeni průběhem příprav na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Tendru se má účastnit například také ruská státní firma Rosatom. Ta je přímo ovládána nebezpečným režimem Vladimíra Putina. A Vaše vyjádření bohužel nedávají garance, že existuje jasný a pevný postup, jak předejít geopolitickým škodám, které z toho mohou vyplývat.

Putinův režim přivedl do Evropy po mnoha letech expanzivní válku, při které i v roce 2020 umírají lidé[1], posílá na náš kontinent nájemné vrahy s chemickými zbraněmi[2] a podílí se na válečných zločinech v Sýrii (včetně soustavných útoků na civilní cíle[3]). Naši spojenci označují ruský režim jako jednu z největších hrozeb.[4].V roce 2020 tento režim dokonce slovně zaútočil na naše spoluobčany, komunální politiky, kteří pak museli dostat policejní ochranu.

Bezpečnostní informační služba opakovaně varuje před nepřátelskými aktivitami Ruska a Číny na našem území.[5] Vláda ČR zřídila při přípravě jaderného tendru komisi, která stanovila kritéria vyřazující uchazeče s rizikem pro národní bezpečnost.[6][7] Z médií jsme se však vzápětí dozvěděli, že na členy komise byl pak vyvíjen nátlak[8] a vláda ani neslíbila, že se jejími závěry bude řídit.[9]

Pane ministře, žádáme Vás, abyste navrhl vládě stanovit a schválit zcela závazná kritéria pro vyřazení geopoliticky nejrizikovějších nabídek. Není pro nás přípustné, aby byl před občany tajen detail tohoto mechanismu, když tato nebezpečí budou narůstat již v průběhu tendru. Situace je to zvláště znepokojující vzhledem ke známým klientelistickým vazbám současného Hradu na ruský režim a vazbám mezi prezidentem a premiérem. Vaše kroky jsou pečlivě sledovány, především s ohledem na korupční či geopolitická rizika pro naši zemi.

Těšíme se na Vaši odpověď, zašlete ji prosím na adresu zástupce signatářů petice:: Michal Majzner, Dominova 2469/3, Praha 5, 158 00.

Zakládající signatáři:

Michal Majzner, projektový manažer

Josef Bílek, důchodce, IT Developer

Eugenie Číhalová, člen Rady vlády

Lucie Šíchová, OSVČ

Marta Štrachová, chemik, redaktor

Václav Němec, filosof a spisovatel

Jiří Cihlář, realitní poradce

Martin Vadas, dokumentarista a režisér

Tom Rimpel, fotoreportér

Další informace o petici

• V této petici sbíráme 10 000 podpisů online.
  • Adresátem je Ministr průmyslu a obchodu České republiky
  • Kopie půjde na bezpečnostní výbory Parlamentu ČR
  • Po dosbírání uspořádáme veřejnou akci při předání petice.

Další informace naleznete v sekcích webu petice Bez diktátorů:

Petice2_chladiciveze2.png

Michal Majzner    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Michal Majzner, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.

kysytään!-- Large modal -->