Petice na podporu RockOpery Praha

PETICE
NA PODPORU
ROCKOPERY PRAHA

Příznivci a podporovatelé ROCKOPERY PRAHA proti usnesení a proti složení grantové komise v obl. kultury HMP pro jednoleté granty 2021 a víceleté granty 2022 – 2025“.

Přátelé a diváci,

Žádost na rok 2021, ve kterém bude RockOpera Praha slavit 15 let od svého vzniku a premiéry prvního koncertního provedení opery Antigona ve Sladkovského sále Obecního domu, ohodnotila grantová komise, která žádné představení RockOpery Praha nikdy neviděla, je tvorbu např. takto a rozhodla o nulové výši grantů:

...Žadatel mj. uvádí jako smysl a poslání RockOpery objevování nových směrů hudebního divadla - ve skutečnosti se však jedná o směry dávno objevené, existující, zcela běžně uváděné. RockOpera nicméně představuje zajímavé zpestření kulturní nabídky v hlavním městě a její zásluhou také zůstala funkční scéna v areálu Pražské tržnice, kde před ní své štěstí marně pokoušelo několik muzikálových produkcí. A její diváckou atraktivitu umocňuje hostování pěveckých hvězd v čele s Kamilem Střihavkou. Z hlediska divadelního však zdejší repertoár nepřináší nic progresivního. Prolínání žánrů, stylů hudby a divadla, jež jsou prezentované jako inovativní, je mnoho desítek let zcela běžné. Žadatelem uváděné prvky, jako je nový cirkus, animace, fireshow, light design atd., nejsou ve světě performativního umění žádnou novinkou, pracuje s nimi řada subjektů ve velmi vysoké umělecké kvalitě. Prezentace tvorby RockOpery se přitom neopírá ani o žádnou relevantní odbornou kritiku z posledních let - uváděné ocenění z rockové ankety Břitva je přes deset let staré. V příloze připojená recenze ze studentského časopisu na Romea a Julii (ta nicméně upozorňuje na divadelní nedostatky projektu) a jedna stručná glosa na Vymítače uvedeného v Kroměříži představují nedostatečné reference vzhledem k dlouholetému působení RockOpery... atd.“

Přestože současná doba divadlům a hudbě nepřeje, věřte, že nezavřeme. Naopak, očistíme své dobré jméno a dál pro Vás budeme hrát a připravovat nové rockové opery.

Pokud se vám u nás v RockOpeře líbilo a zažili jste s námi večer plný Vaší oblíbené hudby, příběhů a jejich hrdinů, podpořte svoje divadlo tím, že nám zachováte přízeň a choďte i nadále, jakmile to pandemická situace a vládní opatření dovolí.

Podpořte tak naši petici a připojte svůj podpis.

Divadlo ROCKOPERA PRAHA                                       www.rockopera.cz

Pavla Forest, RockOpera Praha    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Pavla Forest, RockOpera Praha svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.