Petice proti plánované demolici souboru budov Na Růžku v Telči

generální ředitelce Národního památkového ústavu Ing. arch. Naděždě Goryczkové,

ministrovi kultury ČR Mgr. Danielu Hermanovi,

předsedovi Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu a mládež při PS PČR prof. RNDr. Jiřímu Zlatuškovi, CSc.,

poslanci PČR MUDr. Vítu Kaňkovskému,

senátorovi PČR RNDr. Miloši Vystrčilovi,

hejtmanovi Kraje Vysočina MUDr. Jiřímu Běhounkovi,

řediteli Krajského úřadu Kraje Vysočina Mgr. Ing. Zdeňku Kadlecovi, dr. h. c.,

starostovi města Telče Mgr. Romanu Fabešovi

Petice proti plánované demolici

souboru budov Na Růžku v Telči

Petice podle zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

My, níže podepsaní, svým podpisem petice chceme dát najevo, že nesouhlasíme s demolicí budov bývalého hotelu U Nádraží v Telči na adrese Masarykova 163. Myslíme si, že tento jedinečný soubor architektury přelomu devatenáctého a dvacátého století neodmyslitelně patří k městu Telči.

Jedná se o dominantní nárožní soubor tří objektů, z nichž nejvýznamnější je historizující dům z roku 1903 se secesními prvky. Objekt byl postaven v této lokalitě jako první, čímž předurčil urbanistickou tvář této části města, a dodnes tak tvoří dominantní zakončení a vymezení několika důležitých městských tříd. Jde o jednu z nejvýznamnějších staveb v této lokalitě a bylo by nevratnou chybou tento ojedinělý celek zbourat.

Objekty Hotelu U Nádraží (dnes Na Růžku) včetně přístavby ze třicátých let

Rozhodnutí o demolici existující stavby by mělo být až poslední možností v případě, že pro budovu neexistuje smysluplné využití, ať už v rukou privátního subjektu, města či kohokoliv jiného se zájmem o její odkup a další provozování. Jsme přesvědčeni, že budova je stále ve stavu, kdy je možné ji renovovat a tím zachovat pro další generace. Prostor, ve kterém se budova nachází, by demolicí citelně utrpěl a ztratil na své estetické i urbanistické hodnotě.

Objekty bývalého slavného hotelu mají stále potenciál nadále sloužit obyvatelům a návštěvníkům města Telče a důstojně dokumentovat historii města – vznik nových městských tříd na počátku 20. století. Místo toho, aby se majitel pokusil budovy zachovat a nalézt pro ně nové využití, rozhodl se pro zcela opačné řešení – jejich zbourání.

Apelujeme tedy na kompetentní úřady a instituce, aby svá rozhodnutí ohledně demolice souboru budov bývalého hotelu v Telči změnily. Chceme, aby ke zbourání budov nedošlo a zúčastnění hledali řešení, jak by bylo možno budovy bývalého hotelu zachovat a nadále smysluplně využívat.

Za petiční výbor:

Drs. Caspar Jacobs, Černíč 15, 588 56

Marek Pacher, nám. Hrdinů 242, 588 56 Telč

Ing. Jiří Pykal, Jana Husi 290, 588 56 Telč

Mgr. A. Vladimír Sequens, Rozsičky 10, 588 56

Dagmar Svobodová, Špitální 246, 588 56 Telč

Petiční výbor zastupuje: Dagmar Svobodová, Špitální 246, 588 56 Telč.

V Telči dne 23. května 2016

Dagmar Svobodová    Kontaktujte autora petice