Navrácení pomníku A. Švehly před zemědělskou školu v Táboře

Pomník Antonína Švehly

Historie se nedá změnit a neměnné by měly zůstat i její zhmotnělé připomínky. Tento princip se týká i pomníku A. Švehly před zemědělskou školou, který byl slavnostně odhalen 30. června 1935.

Záhy v roce 1939 se přestal líbit nacistům, proto ho odstranili a nechali celou válku v depozitáři. Po roce 1945 se jednalo o jeho navrácení, ale kvůli prokomunisticky laděné atmosféře byla jeho bronzová socha roztavena. Na podstavec umístili proruští vládci v roce 1949 sochu rudoarmějce z vděčnosti za osvobození.

Pohledem skrze léta nazpět je třeba konstatovat, že osvobození od jedné (nacistické) totality přineslo jen druhou (komunistickou), čtyřicet let trvající. Za vyproštění ze spárů německé orlice jsme zaplatili ztrátou Zakarpatské Ukrajiny, úpadkem hospodářství, likvidací elity národa, drancováním národního bohatství, předáním uranové rudy do Ruska, a hlavně ztrátou všech svobod. Ruská orlice nás neosvobodila, ale uchvátila.

Padlí sovětští vojáci si zaslouží poctu. Rudoarmějec by však měl být umístěn na alternativním pietním místě.

Na Masarykovo náměstí před hospodářskou školu je třeba vrátit pomník prvorepublikového předsedy vlády, národohospodáře a agrárníka Antonína Švehly.

Níže podepsaný souhlasí s přemístěním sochy rudoarmějce a s navrácením sochy Antonína Švehly na Masarykovo náměstí.

MVDr. Jiří Navara, 12. 3. 2022

Jiří Návara    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Jiří Návara svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.