Výzva - tanky Leopard pro Ukrajinu

Vážení představitelé Vlády České republiky,

velmi si vážíme české pomoci Ukrajině. Důležitý je také souhlas Německa s dodávkou tanků Leopard 2 na východ Evropy. Situace na frontě se však komplikuje s postupem ruské mobilizace. Zároveň se objevují zprávy, že Rusko chystá brzy novou ofenzivu. Jsme přesvědčeni, že výsledek ruské války v Ukrajině rozhodne zápas o naši vlastní bezpečnost. Měli bychom tedy maximálně přispět k úspěšné obraně Ukrajiny, k co nejrychlejšímu ukončení okupace a obnovení ukrajinské suverenity.

Obracíme se na Vás proto s výzvou, abychom se přidali ke koalici zemí poskytujících Ukrajině tanky Leopard 2. Víme, že jsme první takový tank dostali darem teprve v prosinci jako německé poděkování za naše dodávky starší techniky Ukrajině. Ale jak bylo řečeno: ve válce proti Ukrajině se nyní rozhoduje, v jakém světě budeme žít.

Důvody, proč pokládáme za správné předání jednoho či více tanků Leopard Ukrajině:

1. Členství ČR v NATO Naší výhodou je členství v nejsilnější světové alianci NATO. Rusko nyní v žádném případě nemá kapacity na pozemní útok ještě proti nám, nad rámec svých současných operací.
  2. Praktická pomoc Každý tank Leopard bude znatelným příspěvkem nově formovaným tankovým silám Ukrajiny. I jeden či dva stroje mají vojenský význam.
  3. Inspirace pro ostatní Možná nejsilnějším důvodem je inspirovat ostatní země a rozšířit “koalici ochotných”. Tím dáme najevo, že veškerá pomoc se musí zrychlit. Výhodou tanků Leopard je jejich velký počet v evropských vojenských skladech. Nicméně jen maximální využití těchto možností může přinést skutečnou efektivitu a obrat ve válce.

Obrana Ukrajiny je naše bezpečnostní priorita. Čím větší bude náš vojenský vklad, tím lépe se nám bude o prioritách hovořit s našimi spojenci. Přidejme se tedy ke koalici zemí dodávajících Ukrajině právě tanky Leopard 2.

S pozdravem

Michal Majzner, projektový koordinátor

Václav Čapek, analytik

Ondřej Bednář, divadelník

Eva Lee, překladatelka

Petr Kutílek, vysokoškolský učitel

Lucie Javůrková, vedoucí pracovnice v neziskové organizaci

Seznam zdrojů k tématu:

Img credit: Catherine Pedersen US Ukrainian Activists https://t.co/V78KMDgUIS

leopardA.jpg

Michal Majzner    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Michal Majzner svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.