MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Made in USA

#170997 Re:

2021-06-13 07:14

#170934: Made in USA -  

Balancovaly na hraně přehrady, záchrana přišla na poslední chvíli

Čtveřice turistek si zapůjčila v austinské půjčovně lodí motorový člun a vydala se na projížďku po přehradě. Podle policisty Brada Smithe, který u případu zasahoval, si ženy povídaly mezi sebou a nevěnovaly pozornost tomu, kam loď vlastně pluje. Tak se dostaly až na hranu přehrady, kdy člun už byl z části zcela ve vzduchu.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#170999 Re: Re:

2021-06-13 08:01:07

#170997: Made in USA - Re:  

 Uprostřed přepadu

   V roce 1900 postavil George Bayless, majitel společnosti Bayless Paper, papírnu v údolí Freeman Run. V roce 1909 si společnost uvědomila, že příležitostné období sucha vyžaduje spolehlivější zdroj vody. Poté, co zjistil, že malá hliněná hráz není dostatečná, byla firma T. Chalkey Hatton pověřena vybudováním velké betonové gravitační přehrady přes údolí. Přehrada byla vysoká 50 stop (15 m), dlouhá 540 stop (160 m) a výstavba stála 86 000 $.  Byl navržen tak, aby měl tloušťku třicet stop, ale byl postaven jen dvacet stop silná. 

   Protože to bylo považováno za příliš drahé, podzemní svislá betonová deska, která byla navržena tak, aby zabránila prosakování vody pod přehradu půdou, na které přehrada seděla, nebyla na příkaz Bayless postavena. V té době neexistovaly v Pensylvánii žádné státní předpisy ani požadavky na stavbu přehrad. 

    Pod prosakovala voda a hráz se pod tlakem vody uklonila o více, než 11 stop.

30. září 1911, po týdnu deštivých bouří, které zvýšily hladinu nádrže na pouhé dvě stopy pod úroveň přetečení,  přehrada selhala. Část stavby sklouzla dolů přibližně 15 metrů, zatímco další se otevřela jako dveře, což umožnilo zadržené vodě volně proudit úzkým údolím. 

    Vodní zeď zničila papírnu, stejně jako velkou část města Austin, které bylo tak hluboce pokryto vodou, že někde bylo vidět pouze kostelní věže. 

   Zbytky přehrady Austin Dam, 2008

 Bordelmamá městského nevěstince, který se nacházel před městem, viděla blížící se selhání a varovala město a zachránila mnoho životů.  Mladá dívka jménem Mary Fran Simmons, nová přistěhovalkyně z Haliče , varovala mnoho obyvatel města před blížící se katastrofou svou extrémně omezenou angličtinou, jednoduše ukazovala a opakovala: „Dam! Dam!“

Ten den bylo v Austinu asi 3000 lidí. Katastrofické selhání přehrady mělo za následek smrt 78 z nich.

   Papírna a přehrada byly následně přestavěny, mlýn byl ztracen při požáru v roce 1933. Byla postavena nová přehrada, ale také selhala v roce 1942 bez ztráty na životech. Přehrada nebyla po druhé poruše vyměněna.