MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#150947

2019-09-04 18:03

Milí a vzácní přátelé,
v pondělí 2. 9. 2019 se naše země dozvěděla překvapivou zprávu. Státní zástupce Jaroslav Šaroch prý zastavil trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Protože v celé věci dosud panuje řada zmatků a nejasností, přinášíme deset nejdůležitějších postřehů. Co se vlastně stalo a co bude dál? Co víme a co to znamená?
1) Státní zástupce Jaroslav Šaroch NEZASTAVIL trestní stíhání, nýbrž navrhl jeho zastaveníKomu zastavení navrhl? Svému nadřízenému Martinu Erazímovi (vedoucímu Městského státního zastupitelství v Praze). Ten se má nyní seznámit se Šarochovým odůvodněním (přes 100 stran) a se spisem (23 000 stran) a poté rozhodnout, jestli případ půjde k soudu. Trestní řízení tedy zatím stále běží. Na finální verdikt musíme počkat. Jak dlouho není jasné, nicméně má jít o týdny až měsíce.

2) Šarochův návrh je nečekaný. Státní zástupci obecně zastavují trestní stíhání jen výjimečně (pouze ve 2% případů). Překvapivé je však především to, že Šaroch navrhl stíhání zastavit poté, co celé čtyři roky s policií na vyšetřování kauzy spolupracoval. Že je tento náhlý obrat nečekaný, je patrné i ze slov mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbaly, který uvedl, že Šaroch změnil svůj původní právní názor na posouzení věci a že „Šaroch během celého případu komunikoval se svými nadřízenými. Jeho současný postoj se od průběžných informací nadřízeným liší.“

3) Problém je, že nevíme, proč Šaroch svůj názor po čtyřech letech změnil. K vysvětlení této náhlé změny pana Šarocha vyzvala i Unie státních zástupců. Odůvodnění návrhu na zastavení stíhání není veřejné a nemají ho dosud k dispozici ani Babišovi právníci. Jde totiž zatím jen o neveřejný předběžný návrh. Opět – je třeba počkat na finální verdikt.



Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#150948 Re:

2019-09-04 18:04:26

#150947: -  

4) Důkazů o tom, že došlo k podvodu, je nicméně dost a jsou pádné. Pokud Andrej Babiš tvrdí, že žádné důkazy o podvodu neexistují, lže. Zde jich najdete hned deset. Snad nejvýmluvnějším a nejprostším důkazem je fakt, že Andrej Babiš veřejně lhal o tom, komu tato luxusní farma patří. Pokud by bylo vše v pořádku, proč bylo třeba lhát, že s Čapím hnízdem nemá nic společného? Andrej Babiš si musel být vědom toho, co dělá, jinak lhaní nedává smysl. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) ostatně konstatoval již v lednu 2018, že dotace Čapímu hnízdu vůbec neměla být přidělena. Přidělena byla mimojiné kvůli podvodnému jednání (lhaní) ze strany žadatele o dotaci.