Petice proti stavbě obřího ruského kola v Praze

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#6 coval,

2016-07-05 10:18

   Dost ohavná věc, soudě podle zkušeností z jisté nejmenované země mimo Eurokokotistán. Radši se kouknu z Petřína nebo ze Žižkova. Mají tam za tím účelem už i postavené rozhledny, a dívat se odtamtud můžete až do omrzení.

   Možnosti velkého kola v oboru prospěšných služeb tím nejsou vyčerpány. Pokud mě paměť neklame, na kaskádě vltavských přehrad skoro všude chybí lodní výtahy, které by stály za řeč. Nabídku lodní dopravy po řece to redukuje až k naprosté bezvýznamnosti. Je to škoda, navíc zbytečná.

   Skotský, vodou i elektřinou po skotském obyčeji šetřící lodní výtah s velkým kolem, Falkirk Wheel, ukazuje obrázek níže. Platí se zde jen za tření v ložiscích. Co pozvat Skoty, aby jich u Vltavy několikpostavili. Povšimněme si, že v údolí se lodní výtah schová. Jen nahoře laškovně vykukuje. Jako hrad Kost, co z dálky vypadá jako zatoulaná stodola kdesi v poli.

 

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#13 Re:

2016-07-15 23:20:00

#6:  

 Všimněme si, že reálná výška dolní hladiny nemusí být konstantní.  V horní  úvrati  je kolo celé ve vzduchu. Voda je jen v kanálu nad korunou přehradní hráze  Výška horního kanálu se nemění.

Výtah  musí  zůstat v každém okamžiku vyvážený.  Kolo, ani jeho náklad,  se proto v žádném okamžiku žádnou částí nesmí ponořit. Otáčí se celou dobu ve vzduchu.   Dolní úvrať je tedy ještě spojena se zdymadlem, které přizpůsobí proměnnou výšku hladiny  pevné pracovní výšce výtahu.

Nicméně, pokud jsou tyto výtahy dva, se stejnou výškou horního kanálu, jeden před přehradní zdí, druhý za ní, mohou spolupracovat. Jeden z výtahů vyveze loď nahoru, do výšky plavebního kanálu nad přehradní zdí. Tímto kanálem loď popojede  ke druhému.   Ten ji usadí na hladinu na druhé straně.


Nepřihlášený uživatel

#18 Re:

2016-07-23 22:10:44

#6:

 

Detailněji:      video       + video 

Planetová synchronizace otáčení nákladových bazénů  asi  minimalizuje šplíchání, zobce mohou pomoci výtah zastavit, pokud je prostor dolní úvrati zatopený,  nýty nevím.

 


Nepřihlášený uživatel

#39 Re: coval,

2016-08-08 08:36:11