Petice za ponechání garance doc. Vranové a prof. Rejškovi.

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: #1 , #10

2016-04-02 16:27

Vážený pane docente Kynický,

již nějakou dobu sleduji tuto diskuzi, která se zde začala tvořit. Protože jsem sám petici podepsal, není mi úplně jedno, co se zde píše, jak se vyjádřujete o signatářich i o celé petici.

Jsem Ph.D. studentem Ekologie lesa na Vašem ústavu, tedy na Ústavu geologie a pedologie LDF, proto mohu docela dobře posoudit některé body.

1) Velice často ve svých komentářích uvádíte, že oponenti lžou a manipulují. Jako hlavní argument uvádíte, že v petici je uvedeno 6 předmětů, u kterých chcete doc. Vránové a prof. Rejškovi odebrat garance, přitom ve Vašem emailu se žádostí je jich "údajně" pouze 5. Obávám se, že tato "skutečnost" (kdo ví jak to je) na předmětu petice mnoho nemění, krom toho se o tom, že chcete prof. Rejškovi a doc. Vránové odebrat všechny garance na ústavu hovořilo. To že jste nakonec ze žádosti předmět Kámen jako materiál ve stavbách odstranil Vám nezádává právo mluvit o petici jako o lživé. Autoři petice patrně nečekali na Vaše emaily, ale rovnou jednali a docela konstruktivně, nemyslite?

2) Nějak Vám nesedí emaily a procenta těch, co petici podepisují. Pokud by Vám přišlo 2000 emailů s varováním o konání petice, patrně byste měl docela plnou schránku.

3) 327 podepsaných z 10 000 zaměstnanců/studentů Vám přijde málo? Když od toho odečteme studenty a zaměstnance jiných fakult, uklízečky a budeme se zabývat pouze studenty/absolventy, kteří předměty o kterých se jedná v petici studují nebo studovali. Přijde mi to poměrně vysoké číslo.

3)Cituji Vás: "Lidé se často bojí - ale ne se podepsat pod petici, kde mohou skrýt své jméno, nebo se schovat za cizí - jako desítky zde podepsaných z celkového počtu 322." Odkazujete se na slušné vychování, přesto si dovolujete tvrdit, že v petici se desítky lidí schovali za cizí jméno? Na to jste přišel jak?

4) Celá Vaše snaha nahradit co nejvíce akademických pracovníků, kteří dříve spolupracovali s panem profesorem Rejškem, tedy předchozím vedoucím ústavu, za nové "svoje" lidi mi přijde spíše jako snaha o posílení politické pozice na ústavu.

Pokud je novým trendem na Fakultě kompletní střídání vědeckých pracovníků vždy po volbách, je třeba to tak nazývat a neschovávat to za "investice do lidí a to do mladých inteligentních lidí". Problematika je krom toho patrně ještě složitější. Tohle je vlastně důvod proč jsem petici podepsal.

5) Nesouhlasím s Vámi v tom, že pan profesor na rozdíl od Vás a nových lidí na ústavě nepracuje.

6) Stejně tak si myslím, že by měly mít ústavy na LDF nejakou kontinuitu a ne system, kdy po volbách děkana neůspěšní kandidáti a kritici nového děkana mohou balit kufry.

Nemohu dost dobře z důvodu mé časové vytíženosti navštěvovat Dřevěnou růži a další meetingy se studenty. Proto dávám svůj názor najevo alespoň takto.

 

S pozdravem

 

Josef Janoušek

 

 

 

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#16 Re: Re: #1 , #10

2016-04-03 13:48:53

#13: - Re: #1 , #10 

 Vážený pane Janoušek,

jste externím studentem Ekologie lesa na našem ústavu - Ústavu geologie a pedologie, a nikdo Vám nebere možnost posoudit některé body mého vysvětlení..

Protože jsme se ale viděli osobně jen dvakrát za poslední 4 roky a náš ústav skoro nenavštěvujete a jste blízkým přítelem několika málo akademiků, kteří jsou na opačné straně názoru na změny kterré navrhuji - tak dává smysl, co píšete ve svém příspěvku do diskuse.

Nicméně pravda je pořád jen jedna - je důležité pracovat s pravdivými informacemi a ne nepravdivými. Tady nejde o to, že bych kdy chtěl nebo byt jen naznačil, že chci a nebo musím odebrat všechny předměty prof. Rejškovi.. 

Takže k bodu 1) - jen pro kompletnější informaci všem - zde je seznam předmětů jež bude dál garantovat prof. Rejšek:

Kámen jako materiál ve stavbách 

Ochrana půdy v lesním hospodářství
 
Pedologie- krajináři
 
Aplikovaná pedologie
 
Půdní biologie
 
Pedologie
 
Pedologické praktikum
 
Nově navíc získají i s doc. Bajerem zásadní pedologické předměty pro LDF po doc. Vavříčkovi, kterému je už skoro 70 let a oficiálně oznámil odchod do důchodu.
 
K bodu 2) - přečtěte si moje řádky pečlivěji - píši tam o varováních k prvnímu dni petice..kdy mne varovalo mnoho nezaujatých, ale halvně studneti co stojí naopak za změnymi, které mají vést k lepším výsledkům a možnosti zaměstnat X dalších nových mladých lidí na našem ústavu (letos je předpoklad že práci dostane 10 doktorandů, postdoků, atd.
 
K bodu 3 a) - číslo je vysoké, ano. Ale všimněte si prosím kolik je tam podepsáno aktuálních studentů z těch necelých 10000. Z 600 zaměstnanců jich je podepsáno max 6 (nekontroluji to zdali se odepsali).
 
K bodu 3 b) - tvrdím, že je tam "nepodepsáno" několik desítek lidí, kteří mohou a nemusí být jednotlivcem - ale rozhodne se bojí napsat veřejně své jméno.
 
K bodu 4) - nevyhodil jsem jediného akademika a naopak nové přijímám, protože nám všem mají co nabídnout a jsou skvělou a pracovitou součástí teamu na UGP. 
 
K bodu 5) - nikdy jsem nenapsal ani veřejně neřekl, že pan profesor na rozdíl ode mne a nových lidí na ústavě nepracuje. Naopak - všichni víme, že pracuje a dokonce může vyučovat i v předmětech, kde nebude mít od příštího semestru garance. Ono se to totiž vůbec nevylučuje a já jsem to veřejně na schůzi ústavu i s panem děkanem nabídl jemu i doc. Vránové. Celá tato kauza je jen šířením paniky a je naprosto zbytečná, ale tak jako Vy bráníte čest a práci pana profesora - tak i já bráním tu svou a mých mladších kolegů - na které se běžně na UGP slovně útočí (pravděpodobně ze strachu, že by dané osoby mohli připravit jednou o práci - ale z mé zkušenosti vím, že práce je vždy dost - jen se musí chtít a musí na lidi a mzdy být peníze - což je hl. úkol pro vedoucího ústavu).
 
K bodu 6) - souhlasím s Vámi v tom, že zdravá krtika může jen prospět - ať už na ústavní nebo na fakultní či celouniverzitní úrovni. Ale ta kritika nesmí být patologická a podložená nepravdivými informacemi..
 
 
Jsem si jistý, že jste vynikající manager a pracovitý člověk, který má k dispozici však jak pravdivé tak i nepravdivé informace.
 
Až budete někdy v Brně, zastavte se klidně za nezaujatými lidmi na UGP - ideálně však na celoústavní schůzi - utvoříte si tak jasnější obraz a můžeme si soosbně veci vydiskutovat.
 
Férová a otevřená diskuse může být jediným "ozdravným prostředkem" na UGP v otázkách změn garancí předmětů.
 
Tady opravdu nejde o to, že změna garance nutně znamená nemožnost v daných předmětech učit - naopak je to výzva k lepší diskusi, spolupráci a ještě efektivnější a kvalitnější výuce.
 
Přeji pěkný den,


Jindřich Kynický



Ústav geologie a pedologie

Lesnická a dřevařská fakulta

Mendelova univerzita v Brně

Zemědělská 3, Brno, 613 00