MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#72223 Re: Re: Re: Re: A to si predstavte, kde by Rusko mohlo byt, kdyby tam byla demokracie :-)

2016-01-28 15:29

#72214: - Re: Re: Re: A to si predstavte, kde by Rusko mohlo byt, kdyby tam byla demokracie :-) 

Rusko
Největší země světa, kterou už skoro tři „pětiletky“ vede aktuálně nejsledovanější politik zeměkoule Vladimír Putin. V jaké kondici se tento stát nachází?

HDP
Jak již bylo zmíněno, v celkové výši HDP je Rusko v těsném sledu za Brazílií. Rusů je ale o 50 milionů měně, a proto je HDP na obyvatele o něco vyšší, konkrétně necelých 7000 amerických dolarů. Jak jsme psali výše, obě země mají podobný ekonomický vývoj a zřejmě ani není náhodou, že se obě země staly pořadateli tak velkých sportovních akcí, jako jsou olympijské hry a mistrovství světa ve fotbale. S tím rozdílem, že v Soči hry proběhly letos, zatímco mistrovství světa ve fotbale bude Rusko pořádat za čtyři roky. Obě země si tak pořadatelství obou akcí vymění.

Podobný vývoj vykazují obě země i v růstu HDP. Rusko aktuálně trápí veškeré sankce uvalené Evropskou unií. I proto domácí produkt v posledním čtvrtletí poklesl. Na rozdíl od Brazílie je to teprve první čtvrtletí, a tak zatím nemůžeme hovořit o recesi tamního hospodářství.

Inflace
Ani inflace není výjimkou v podobnosti obou zemí. V Rusku rostou ceny 7,5procentním tempem. Na tamější poměry docela nízké číslo. Trendem posledních deseti let je totiž stále se snižující inflace.

Práce
Nezaměstnanost v Rusku je na neuvěřitelných 4,8 procenta. To je nejnižší nezaměstnanost za posledních dvacet let. Toto číslo ozřejmuje obrovskou popularitu prezidenta Putina. Lidé prostě mají práci, a tím pádem jsou rádi, že mohou uživit své rodiny, bez ohledu na to, co se děje na Ukrajině. To na venkově nikoho nezajímá.

Průměrná mzda v zemi dosahující 33 tisíc rublů je na chlup totožná s Brazílii. Když přepočteme rubl na korunu, dostaneme také 18 500 Kč měsíčně. Samozřejmě je zde mnohem citelnější platová nerovnost, na rozdíl od nás. Ať chceme nebo ne, tamní platy už dvacet let rostou, a to se Rusům líbí, proto asi svého prezidenta jen tak nevymění.

Zadlužení
Jediná oblast, ve které se Brazílie a Rusko rozcházejí. Rusko díky obrovským nerostným zásobám nikdy nebylo příliš zadluženou zemí. Aktuálních 13 procent dluhu k HDP je vzorem pro zbytek světa. Rusko je jednou z nejméně zadlužených zemí světa.

Zdroj:

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#72230 Re: Re: Re: Re: Re: A to si predstavte, kde by Rusko mohlo byt, kdyby tam byla demokracie :-)

2016-01-28 15:45:33

#72223: - Re: Re: Re: Re: A to si predstavte, kde by Rusko mohlo byt, kdyby tam byla demokracie :-) 

 To je hezký propagandistický článek.

HDP Ruska v roce 2013 (30 ruský bonů za dolar) 2 bil., dnes tedy cca 800 mld. dolarů

HDP Brazílie 2,24 bil. usd v roce 2013 dnes tedy v dnešním kurzu cca 1,5 bil. usd. 

Brazílie má 200 mil. obyvatel, Rusko 142 mil. obyvatel. 

Rusko je aktuálně v propadu HDP a bude v něm tak dlouho, dokud se ropa bude prodávat pod 50 $ za barel. Irán je ochotný prodávat za jakokouliv cenu. Znáte jediný ruský výrobek, který by se dal používat? Nevím co řešíte?