PETICE proti zákonu "ADOPCE DĚTÍ PRO HOMOSEXUÁLY"

Quoted post

gorwynt

#338 Re: Re: Re:

2015-10-01 16:05

#336: - Re: Re:  

 Zeptám se na něco, co už tady ode mne mnohokrát padlo: Myslíte si, že heterosexuál - sukničkář -, který střídá partnerky jako ponožky a chce si vyloženě užít, bude mít chuť, náladu a čas vychovávat dítě? Myslíte si, že homosexuál, který má každý měsíc jinou milostnou avantýru, bude mít chuť, náladu a čas vychovávat dítě?

Pokud Vaše odpověď zní NE, pak tady máme ještě tu druhou skupinu homosexuálů a heterosexuálů, kteří se chovají naprosto spořádaně a kteří naopak mají zájem o to někoho vychovávat.

U heterosexuálů mluvíte za jednotlivé případy, ale homosexuály házíte do jednoho pytle. To já taky můžu říct, že všichni fanoušci fotbalu jsou vypatlaní, protože mě nebaví ty jejich demoliční procházky městem. Ale každý fanoušek takový není. Každý homosexál takový není. A rozhodně takový není i každý heterosexuál. Ti spořádaní nemají zájem rodinu zlikvidovat. A konkrétně ani já ne, protože sám z jedné pocházím.

Takže ještě jednou: pokud si myslíte, že všichni homosexuálové nejsou dostatečně zralí někoho vychovávat, soudíte dle každodenních případů domácího násilí, že všichni heterosexuálové jsou toho schopni? A vůbec - co je proti obscénnímu průvodu to, když muž rok znásilňoval nezletilou dceru své družky?

Odpovědi

Jan Kubalcik

#354 Re: Re: Re: Re:

2015-10-02 14:19:20

#338: gorwynt - Re: Re: Re:  

Promiňte, ale asi je třeba reagovat na "U heterosexuálů mluvíte za jednotlivé případy, ale homosexuály házíte do jednoho pytle."

Nemyslím si, že tohle předchozí diskutér dělá. Pouze vyjadřuje přesvědčení, že nějaký jev je v případě manželství / rodiny statisticky zanedbatelný. Zkusme se pro tuto rovinu debaty domluvit, že pojmeme obě skupiny statisticky. Všichni samozřejmě vědí, že to neznamená, že každý jeden heterosexuál či homosexuál je takový či makový... ale přesto nám přece statistika toho či onoho jevu o dané skupině obecně neco prozradí. A, uvědomme si, že zákon má být tvořen obecně. Zákon není o konkrétním homosexuálním páru, ale měl by umožnit adoptovat děti všem homosexuálním párům. A představme si, zcela hypoteticky, že bychom poctivým zkoumáním došli k závěru, že na základě řekněme deseti zkoumaných jevů jsou homosexuální páry, které by mohly být způsobilé adoptovat děti, zanedbatelnou výjimkou mezi všemi ostatními homosexuálními páry (např. bychom to mohli říct tak, že průměrná hodnota při zkoumání nějakého jevu u homosexuálních párů / registrovaných partnerství by byla signifikantně horší, než u manželství...). Takové zjištění by jistě samo o sobě stačilo na to, aby byl návrh na umožnění adopcí dětí homosexuálními páry odmítnut.

Je tedy legitimní srovnávat statistické údaje o jevech, které se považují za relevantní a odhadovat na základě toho rizika daného kroku. Opačný postup by byl přece navýsost neodpovědný.

Vezměme jako příklad stabilitu registrovaného partnersví v porovnání s manželstvím. Heterosexuálové to mají tak, že manželství se rozpadá každé druhé. Neberme prosím soužití "na hromádce", tam adopce není možná (pokud je mi známo, je přípustná adopce jednou osobou - soudím, že je to proto, aby např. v případě, že zahynou rodiče, mohla děti adoptovat osoba, která je sice sama, ale je přímým příbuzným některého z rodičů... v takovém případě zcela rozumím příslušnému ustanovení), berme jen již uzavřená manželství. U registrovaných partnerství se přece dá sledovat totéž. Jaká je stabilita těchto vztahů? Jsou srovnatelně stabilní nebo dokonce stabilnější, než manželství? To je přece jedna ze zcela legitimních otázek při hledání toho nejlepšího pro dítě...

Pro zajímavost, tady vidím, že rozpad registrovaných partnerství do 8 let trvání (od roku 2006 do 2014) je 12,5%, což je jen mírně horší údaj, než pro manželství uzavřená mezi roky 2006 a 2014 - těch se do 8 let trvání rozpadlo přibližně 10,8% (data jsem vzal zde a zde). Chtělo by to jistě podrobnější pohled (pro manželství by bylo jistě vhodnější vzít údaj založený nejen na manželstvích uzavřených v roce 2006 a později... ale nepodařilo se mi to rychle najít a počítat se mi to nechtělo...:-)), ale na základě těchto výsledků se zdá, že registrovaná partnerství a manželství jsou (do osmého roku trvání) přibližně stejně stabilní (nebo labilní, jak chcete).

...pokračování...