MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#18777

2014-11-27 19:19

Obraz Karla Švugera s názvem "Ku*da z Lán", koupil v plzeňské galerii Visio Art místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Obraz je součástí výstavy učitelů místní soukromé Střední umělecko-průmyslové školy Zámeček. Švuger ho prý namaloval v reakci na rozhlasové Hovory z Lán, v nichž na začátku listopadu prezident Miloš Zeman použil řadu vulgarismů. Obraz, který koupil jménem poslaneckého klubu za 42 tisíc korun, hodlá Kalousek na jaře věnovat do dobročinné aukce.

"Dohodli jsme se, že z té ostudy, kterou pan prezident dělá České republice, by měl být také nějaký užitek. Takže koupíme tenhle obraz, vezmeme obraz, který jsem od pana prezidenta dostal já, obraz, který dostal od pana prezidenta Karel Schwarzenberg, a bude to takový triptych, který budeme na jaře dražit pro dobročinné účely," konstatoval Kalousek. Do galerie v plzeňské čtvrti Roudná, zaplněné reportéry, fotografy a televizními štáby, vstoupil se slovy "Plzeň, Evropské hlavní město kultury 2015".

V centru obrazu, jemuž dominují odstíny červené, růžové, oranžová a bílá, je obří kosočtverec a v něm mužský portrét. Pracovat na něm začal Švuger hned v neděli po rozhlasovém pořadu. "To vzniklo asi tak za dva dny. Měl jsem pocit, že se musím nějak vyjádřit, já nemám jiné prostředky než štětec a barvu. Kdybych byl zelinář, tak bych asi koupil bednu rajčat a někam ji poslal," řekl Švuger. Na výstavu, která začínala v úterý po rozhlasovém projevu, už prý nechtěl ani obraz vystavit. Když ho maloval, měl především vztek. "Mám úctu k určitým institucím, pan prezident je instituce, ale najednou to tak přestalo být," popsal svůj pocit. Když obraz tvořil, ani prý nevnímal, po jakých barvách sáhl.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#18784 Re:

2014-11-27 19:25:42

#18777: -  

 ...svůj k svému Kalousek a p..a....ať jsem se díval,jak jsem se díval, podoba mi silně připomínala Václava Havla a to mě rozezlilo..není to provokatér,který za dva dny vyplodí takové fujdílo?

Rudý gentleman

#18795 Re: Tak do takové prasácké školy bych své dítě nikdy nedal.

2014-11-27 19:45:20