Petice za zachování hotelu Černigov, jedné z dominant HK

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#9 hotel Černigov v Hradci Králové

2014-11-23 19:07

Pro velkokapitalisty má cenu jen to, z čeho mohou vyždímat co nejvíc peněz. Kulturní hodnoty, jako je hotel Černigov, by respektovali, jen pokud by na nich mohli vydělat. Když ne, jsou schopni zbourat cokoli, když se jim to dovolí. Kdyby nebyl Karlštejn nebo Pražský hrad chráněn jako památka, klidně by ho koupili, nechali pár let chátrat, potom by ho zbourali po záminkou, že je sešlý, a na jeho místě by postavili kasino, nevěstinec, hotel nebo cokoli, na čem by vydělali víc než na starém hradu.

Z hrabivosti - proto zbourali obchodní dům Ještěd v Liberci, proto v Praze zbourali skvělou architekturu hotelu Praha, proto chtěli zbourat krásnou bruselskou restauraci Expo 58 v Praze na Letné (a moc nechybělo), která dostala mezinárodní ocenění na Světové výstavě 1958. Proto chtěli zbourat hotel Labská bouda v Krkonoších, proto chtěli zbourat obchodní dům Prior Máj na Národní třídě v Praze (a také byl zachráněn před demolicí jen na poslední chvíli), proto by rádi bourali i paneláky. Mimochodem Černigov není panelák, jak se tvrdí v médiích.

Aby přesvědčili veřejnost, pokaždé prohlásí, že taková budova je komunistická, protože byla postavena za socialismu, a proto musí zmizet. Jenomže architektura nemůže za to, v jakém politickém režimu byla postavena. Tohle je jenom fanatická primitivní pomstychtivost, která vede k tomu, že nám velkokapitál (a často zahraniční velkokapitál) zbourá to nejlepší, co se u nás za minulé půlstoletí postavilo. Němci v Berlíně nezbourali Karl Marx Allee, monstrózní bulvár ve stalinském stylu 50. let, dokonce ho považují za památný dokument doby. Poláci ve Varšavě nezbourali stalinský dortovitý mrakodrap Palác kultury. Ale u nás, čtvrt století po převratu, je primitivní antikomunismus pořád dobrou záminkou něco zbourat. A státní správa se nechá od chamtivých barbarů podplatit a klidně jim tenhle vandalismus schválí!

Buranství, chamtivost, korupce a lež nám vládne!

Odpovědi

Václav LA

#17 Re: hotel Černigov v Hradci Králové

2014-12-12 16:18:29

#9: - hotel Černigov v Hradci Králové 

 Svatá pravda, naprosto souhlasím.